TÜBİTAK o projeye destek olacak

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Özkan Bingöl tarafından yürütülen “Kısıtlamasız Ortamda Alınan El Görüntülerinden Biyometrik Doğrulama İçin Güvenilir Avuç İzi Bölgesinin Tespiti” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK o projeye destek olacak

Parmak izi ve yüz tanıma sistemlerine alternatif olabilecek avuç izine dayalı yeni bir biyometrik doğrulama sistemi geliştirilmesi amaçlanan projede son yıllarda yapay zekanın popüler araştırma konularından olan derin öğrenme yöntemleri de kullanılacak. 

2022 yılı birinci döneminde sunulan 122E402 nolu “Kısıtlamasız Ortamda Alınan El Görüntülerinden Biyometrik Doğrulama İçin Güvenilir Avuç İzi Bölgesinin Tespiti” başlıklı projesi TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Yazılım Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Özgür Doğan ve Matematik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Nihan Güngör ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Gedikli’nin araştırmacı olarak görev alacağı projenin danışmanlığını Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Murat Ekinci yürütecek. Projede ayrıca iki doktora, beş yüksek lisans ve iki lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışmalarda görev alacak.

TÜBİTAK desteği alan proje için konuşan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Dijital çağın gereklerinden birisi de sürekli teknolojik ilerlemeye ayak uydurmaktır. Teknolojinin gelişmesi özellikle de güvenlik alanında bazı sıkıntı ve endişeleri de beraberinde getiriyor. Üniversitemiz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim elemanlarımız tarafından geliştirilecek olan yapay zekâ destekli biyometrik doğrulama sistemi sayesinde, bu endişelerin ortadan kaldırılacağına inanıyoruz. Proje süresince elde edilen çıktıların paylaşılabileceği çeşitli çalıştaylar ve eğitim programları düzenlenecektir. Çalışma sonunda ise projede geliştirilen yöntemlerin ve cihazların patent ve faydalı modele dönüştürülerek, ülke ekonomisine katma değeri yüksek ürünler kazandırılması planlanmaktadır. Bu amaçla da projede yer alan tüm öğretim elemanlarımızı söz konusu çalışma için tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.” 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER