Gümüşhane Üniversitesinin de paydaşı olduğu ve üç dalda yapılacak olan 8.Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması’nın bu yıl ki teması “Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakış Açısı” olacak.
Dereceye giren filmlerin “Biz Büyük Bir Aileyiz 9 ülke 9 şehir 1 Festival” sloganı ile dokuz farklı ülkede gösterilecek olan festival bu yıl 6 Şubat Kahramanmaraş Deprem Şehitlerine ithaf edilecek.
Müracaatlar için son başvuru tarihinin 30 Ağustos 2023 olan festivalin tertip komitesi konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Düzenleme kurulu olarak dünyanın en eski ve yaygın kültür miraslarından birini Türk kültürünün temsil ettiğini düşünüyoruz. Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve bu mirası yaşatmak önemli sorumluluklarımızdandır. Türk kültürünün profesyoneller ve genç nesiller tarafından belgelenmesi/tanınması her geçen gün değişen ve dönüşen dünyada iz bırakmak açısından önem taşımaktadır. Bu maksatla Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması yapılmaktadır. Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan ve Makedonya başta olmak üzere; özerk Türk Cumhuriyetleri, Tataristan, Çuvaşistan, Başkurdistan, Tuva, Yakutistan, Dağıstan, Hakasya ve akraba topluluklarının katılımı ile ‘8.Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması’nın Gala ödül töreni Türkiye de yapılacak. Akabinde dereceye giren filmlerin gösterimleri yapılacak. Proje ortaklarımız; Türkiye’den İstanbul Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Osmaniye Kork Ata Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi; Azerbaycan’dan Bakü Devlet, Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat Üniversiteleri; Kazakistan’dan Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi, Jurganov adına Sanat Akademisi; Kırgızistan’dan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi; Makedonya’dan Amerikan Fon Üniversitesi; KKTC’den Yakın Doğu Üniversitesi ve Özbekistan Taşkent Devlet Medeniyet ve Sanat Enstitüsü, Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversiteleridir. Festival destekçilerimiz; T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TİKA, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yunus Emre Enstitüsü’dür. Projemize katkı veren sivil toplum örgütleri ve yayın kuruluşları, SE-SAM, FİLM-SAN Vakfı, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, AVKON, TİMBİR, Azerbaycan Matbuat Şurası, Kazakistan Türk Medeniyetleri Vakfı, Kırgızistan Han Tangrı Vakfı’dır. Festival; TRT Avaz, Türkmeneli TV, Kırgızistan-ASİA TV, Kazakistan EL ARNA TV, KKTC Bayrak Radyo TV, Genç TV, Türkiye-Mercan TV, Aksu TV, Fırat TV ve BRTV’nin yayın desteği ile gerçekleştirecektir.”
8.Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması’na paydaş üniversite olmaktan büyük gurur duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Türk dünyasının zengin kültürel mirasını ve sinemanın gücünü bir araya getirerek, Türk devletleri arasında bir köprü oluşturmayı hedefleyen Türk Dünyası Belgesel Film Festivallerine başvuruların başladığını büyük heyecanla bildirmek istiyoruz. Belgesel filmlerin gücü, gerçek hikayeleri anlatması ve insanların hayatlarına dokunması potansiyeline sahiptir. Bu festival, bu potansiyeli kullanarak genç belgesel yapımcılarını cesaretlendirecek, Türk dünyasının farklı bölgelerinden gelen belgesel yapımcılarını da bir araya getirecek Türk dünyasının kültürel çeşitliliğini belgesel filmler yoluyla ortaya çıkaracaktır. Gümüşhane Üniversitesi olarak, Türk dünyasının kültürel çeşitliliğine ve bu çeşitliliğin belgesel filmler yoluyla paylaşılmasına olan inancımızı vurgulamak istiyoruz. Bu amaçla da paydaşı olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğumuz ‘8.Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması’nın hayırlı olmasını diler, emeği geçen ve paydaşı olan diğer ülkelere, kurumlara verecekleri katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ederim.”
8.Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması hakkında geniş bilgi www.turkbelgesel.com sitesinden öğrenilebilir, müracaatlar da info@turkbelgesel.com adresi üzerinden yapılabilir.