Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıldönümü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları teşkilatı öncülüğünde bir grup kadın Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 84.yıldönümünde Atatürk Anıtına Çelenk sundu.

Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıldönümü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları teşkilatı öncülüğünde bir grup kadın Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 84.yıldönümünde Atatürk Anıtına Çelenk sundu.

CHP Kadın Kolları Başkanı Belgin Çakır, yöneticiler ve kadınlar Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sundu. Burada 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Çakır, bu önemli kazanımın 84.yılını kutladıklarını hatırlattı.

Atatürk devrimlerinden en önemlilerinden birisinin kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması olduğunu kaydeden Çakır, “5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye; Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı” dedi.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme haklarının 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındığını hatırlatan Çakır, “Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı oldu. Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı. Böylece kadınlar TBMM'deki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4,5'ini oluşturdular.  Kadınlara seçme ve seçilme hakkı Türkiye'de 84 yıl önce verildi ancak kadınların bu hakkı ne ölçüde ve özgürce kullanabildikleri hep tartışma konusu oldu. On yıllarca sağcı, gerici, muhafazakâr iktidarların cenderesinde ve egemenliğinde kalan Türkiye'de kadınlar kitlesel olarak toplumsal ve siyasal hayatın dışında bırakıldı” dedi.

Kadına yönelen şiddet, kadın cinayetleri, kadının ucuz iş gücü olarak görülmesi, kadın emeğinin ve bedeninin sömürülmesi gibi sorunları yaşayan Türkiye'deki kadınların 84 yıl önce verilen seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanamadıklarını savunan Çakır, “Çünkü Meclis'te ve yerel yönetimlerde cinsiyet üzerinden değerlendiren temsiliyet ciddi tuzaklar barındırıyor. Evlenecekleri eşlerini bile seçme konusunda kadınların bir bölümünün halen özgür olamadığı ülkemizde, kadınlara yoksulluğu bir kader olarak dayatmaya çalışan anlayış hüküm sürüyor. Bu durum, kadınların önüne büyük engeller çıkarıyor. Cumhuriyetin tüm kazanımlarını yıllar içerisinde çeşitli yöntemlerle silip süpüren iktidarlar ve partileri, kadına seçme ve seçilme hakkının da içini boşaltarak, bu hakkı kadınların özgürce kullanamadığı bir noktaya gerilettiler. Özellikle son 16 yılda sermaye gruplarının ve tarikatların desteğiyle Türkiye'nin tüm ilerici birikimine saldıranlar; kadınların toplumsal, siyasal, sosyal, kültürel yaşamdaki varlığını daha da görünmez hale getirdi. Oysa Türkiye'nin emekçi kadınlarının istekleri basit; Atasının kendisine 84 yıl önce verdiği hakları fiili olarak çağdaş ülkelerdeki düzeyde yaşamak ve kullanmak yani; ekonomik, siyasal, sosyal ve çalışma hayatının içerisinde; özgür ve eşit bir birey olarak yer almak, şiddete, taciz ve tecavüzlere karşı yasal olarak gerçek anlamda korunmak istiyorlar. İşte bu düşüncelerle; bize haklarımızı emsallerinden çok önce veren Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarını ve kadın hakları konusunda emek veren ve ebediyete intikal etmiş tüm aydın ve emekçi kadınları; rahmet ve minnetle anıyor; tüm kadınları haklarına sahip çıkmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Çakır ve beraberindeki heyet daha sonra günün anlamına dair Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Arzu Ay ve Bakkallar Odası Başkanı Leyla Bostancı'yı ziyaret ederek Atatürk posterli Türk bayrağı hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2018, 15:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER