Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun yeniden alınması üzerine üretime tekrar başlayan tesiste, çevre ve tabiata zarar vermemesi için teknolojik imkanlarla birlikte gerekli tedbirler alındı. Yöre sakinlerinin sürekli toz ve gürültü şikayeti üzerine, Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek adeta saclarla hapsedilen tesiste, toz ve gürültü yok denecek derecede azaltıldı.
Arazlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Araz, tesislerini çevredeki yakınlarının ve akrabalarının çekemediğini belirterek, “Şuanda yasal prosedürler içerisinde olan tesisimizle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Fakat çevrede yakınlarımızın ve akrabalarımızın çekememezliği söz konusu. Bizim burada hiç kimseye zararımız yok. Benim bir dostuma bir akrabama zararım olduğunu hissetsem veya tespit etsem ben tesisimi kapatırım. Şuanda çalışmalarımız devam ediyor ama tesisimizle ilgili şikayetler var. Bundan sonraki süreç içerisinde bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Tamamen her şeyi yasal prosedür içerisinde yapıyoruz” dedi.
Araz, tesis için alınan ÇED raporuna 20 kuruluşun onay verdiğini kaydederek, “Bugünün şartlarında yaptığımız tahlillerimizin hepsinde bölgemizin en kalitesi taşı ve agregası bizde çıkıyor. Bu kaliteyi Trabzon’a taşıyoruz. Burada 100 hektarlık bir alan kapatıyoruz ama bu alanlar içerisinde 13 dönüm bir alanda, 15 dönüm de bir alanda işletme alanımız var. Bunlar hep yasal prosedür içerisinde tespit edilerek yapılan alanlardır. İlk başladığımız dönemlerde kapasitemizin belirsizliği nedeniyle ÇED gerekli değildir belgemiz vardı. Ama kapasitemizi artırınca olumlu ÇED raporumuzu aldık. Bu raporumuza 20 kurum ve kuruluş onay verdi. Yasal prosedürler çerçevesinde olumlu raporumuzu aldık” diye konuştu.
Tesisin yaklaşık olarak 3 ay kapatıldığını belirten Araz, bu süreç içerisinde hiçbir işçiye çıkış vermeden maaş ve sigortalarını yatırdıklarını kaydetti.
Disten Madencilik Çevre Ölçüm Laboratuarı yetkilisi Ali Altuner de, Hava Kirliliğini Önleme Yönetmeliğine istinaden tesiste çöken toz, havadaki toz ve gürültü ölçümleri yaptıklarını kaydederek, “Daha önce burada ölçümler yaptık. Benim o zaman yaptığım ölçümlerle şimdikiler arasında çok fark var. Zekai bey tesisi adeta ambalajlamış. Ben mesleğim gereği Türkiye’nin dört bir tarafını geziyorum. Bu kadar büyük kapasiteli bir tesiste bu kadar ileri önlemler Türkiye’de görmedim. Türkiye’ye örnek olacak bir tesis burası” dedi.
Arazlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Araz, tesisi 2008 yılında kurduklarını belirterek, “2008 yılında kuruldu tesis. Biz burası için yerleşim alanı için 6 milyon lira civarında harcama yaptık. Tabi bu harcama içerisinde iş makinelerini ve diğer ekipmanları da dahil edersek yatırımımız 15 milyon lirayı buluyor. Tesisimizi açmadan önce 2007 yılında dere yataklarının kumlarının ve çakıllarının yasaklanacağını kırılan taştan kum üretilip beton yapılacağını ve bunun daha sağlıklı olacağını önerisi ile tesisimizi kurduk. Taş ocağının yerini kapattık, belli kriterlerini belirledik. Tahlillerini yaptırdık ve bugünün şartlarında yaptığımız tahlillerimizin hepsinde bölgemizin en kalitesi taşı ve agregası bizde çıkıyor. Bu kaliteyi Trabzon’a taşıyoruz. Burada 100 hektarlık bir alan kapatıyoruz ama bu alanlar içerisinde 13 dönüm bir alanda, 15 dönüm de bir alanda işletme alanımız var. Bunlar hep yasal prosedür içerisinde tespit edilerek yapılan alanlardır. İlk başladığımız dönemlerde kapasitemizin belirsizliği nedeniyle ÇED gerekli değildir belgemiz vardı. Ama kapasitemizi artırınca olumlu ÇED raporumuzu aldık. Bu raporumuza 20 kurum ve kuruluş onay verdi. Yasal prosedürler çerçevesinde olumlu raporumuzu aldık” dedi.
“BENİM BİR DOSTUMA VEYA AKRABAMA ZARARIM OLSA TESİSİMİ HEMEN KAPATIRIM”
Tesisle ilgili şuan herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydeden Araz, “Şuanda yasal prosedürler içerisinde hukuki kanuni olan tesisimizle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Fakat çevrede yakınlarımızın ve akrabalarımızın çekememezliği söz konusu. Bizim burada hiç kimseye zararımız yok. Benim bir dostuma bir akrabama zararım olduğunu hissetsem veya tespit etsem ben tesisimi kapatırım. Şuanda çalışmalarımız devam ediyor ama tesisimizle ilgili şikayetler var. Bundan sonraki süreç içerisinde bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Tamamen her şeyi yasal prosedür içerisinde yapıyoruz” diye konuştu.
Araz, tesislerinin yaklaşık 3 ay kapatıldığını belirterek, “Tesisimizle ilgili yapılan bir şikayet sonrası yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karar sonrası yaklaşık 2,5 ay tesisimizi kapattık. Şuan çalışmalarımıza yeniden başladık. Ama kapatılan süre içerisinde büyük zararımız vardı. Bu süreç içerisinde ayrıca işçilerimize çıkış vermedik. Maaşlarını ve sigortalarını yatırdık. Burada 95 işçimiz var” ifadelerine yer verdi.
Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2013, 09:57
arazlara ait bu tesisde dört ay boyunca görev almişliğimdan dolayi sayin zekai abimin söylediklerine katiliyorum.tesisin önemli misyonlari olmakla birlikte kimseye zarari yoktu.çevresel sikintilar olmasi gayet dogal çünkü taş işleniyor ve birçok kişi bu sayede evine ekmek götürüyor.oşikayet eden şahislar ne yapiyor ana caddeye inmek için kullandiğimiz bir patikadan geçmeyin diye tehdit eder oturur aşagiya.fabrikalara , iş sahalarina ihtiyaci var ülkenin...