Ülker’in 20.eseri Şeyh-i Şeyrani oldu

Türk edebiyat ve şiir dünyasının duayenlerinden Gümüşhaneli şair ve yazar Talat Ülker’in 20.kitabı olan “Şeyh-i Şeyranî; Hacı Mustafa Rumi” yayımlandı.

Ülker’in 20.eseri Şeyh-i Şeyrani oldu

Şiran Belediyesi’nin katkılarıyla Taş Medrese Yayınlarından çıkan  “Şeyh-i Şeyranî; Hacı Mustafa Rumi” kitabında okuyucuya Tasavvuf, Nakşibendilik, Halidilik ve Şiranlı Şeyh Hacı Mustafa Rumi hakkında bilgiler sunuluyor. 

Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü ve Taş Medrese Yayınlarından ulaşılabilen ve toplam 208 sayfadan oluşan eserde Şiranlı Şeyh Hacı Mustafa Rumi’nin hayatı, irşad yöntemi, talebeleri ve silsilesi hakkında ulaşılabilen bütün bilgiler derlendi.

İmkan ve kaynak bulunduğunda tamamlanmış 4 kitabı daha olduğunu kaydeden Ülker, Şeyh-i Şeyrani kitabıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Hem Türk kültürü hem de Gümüşhane için önemli bir değer olan Şiranlı Şeyh Hacı Mustafa Rumi, yetiştirdiği talebeleriyle İç Anadolu ve Karadeniz bölgemizin manevi hayatını inşa ve ihya eden mühim şahsiyetlerden biridir.  Onu ve talebelerini tanıtan bu eseri ilimizin kültür hayatına hediye ediyorum.”

Kitabın önsözünde şu bilgiler yer alıyor:

“Adının Mustafa olduğunda bütün kaynakların ittifak ettiği Halîdî kolu şeyhlerinden Hacı Mustafa efendinin künyelerinin sıralaması huşunda bir karışıklık vardır. Halidi kolundan icazetli olduğu için Şeyh, Gümüşhane iline bağlı Şiran ilçesi Sarıca köyünde doğduğu için Şiranî (Şeyranî),  defalarca hacca gittiği için Hacı, Abdullah Mekkî tarafından Anadolu’da irşatla görevlendirildiği için Rumî, soyunun Hz. Ömer’e ulaştığına dair rivayet nedeniyle Farukî, kendi köyünden başlayarak birçok yerde tekkeler açsa da irşat faali-yetlerinin son mekânı Çorum olması nedeniyle Çorumî künyeleriyle anılan Şeyh-i Şirani (Şeyranî) Hacı Mustafa (Farukî, Rumî, Çorumî) Efendi’nin Anadolu’nun manevi derinliklerinin oluşmasına, Halîdî meşrepli tasavvuf yolunun Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yaygınlaşmasına katkıları nedeniyle önemli bir zattır.”

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2024, 14:45
YORUM EKLE
YORUMLAR
Murat Yılmaz Ank. Gümüşhaneliler Der. Bşk.
Murat Yılmaz Ank. Gümüşhaneliler Der. Bşk. - 8 ay Önce

Hocamı kutluyorum. Başarılar

SIRADAKİ HABER