Uluköy'de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Şenliği

Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürüttüğü “Örümcek Ormanlarında İlkbahar” projesi kapsamında Uluköy pilot uygulama alanında hasat şenliği gerçekleştirildi.

Uluköy'de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Şenliği
Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürüttüğü “Örümcek Ormanlarında İlkbahar” projesi kapsamında Uluköy pilot uygulama alanında hasat şenliği gerçekleştirildi.

Derneğin, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla yürüttüğü ve Hayata Artı Gençlik Programı tarafından desteklenen projenin son faaliyeti renkli görüntülere sahne oldu.

Orman köylüleri için ağaç kesiminin dışında alternatif geçim kaynağı oluşturmayı hedefleyen projenin Hasat Şenliğine Kürtün Kaymakamı Abdülselam Öztürk, Torul İşletme Müdürü Ali İhsan Tosun, Örümcek Orman İşletme Şefi Ufuk Yolaydın, Kürtün İlçe Tarım Müdür Vekili Mustafa Genç, Coca-Cola Türkiye Meyve Suları Genel Müdürü Sedef Salıngan Şahin, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı temsilcileri ve Yaşama Dair Vakıf temsilcileri ile vatandaşlat katıldı.

Şenlikte, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü seralarında yetiştirilen 18 tıbbi ve aromatik bitkinin tanıtımı gerçekleştirildi. İstanbul kekiği, dağ kekiği, tıbbi adaçayı, melisa, sater, ekinezya, lavanta ve biberiyenin de içinde bulunduğu tıbbi ve aromatik bitki türlerinin tanıtımları uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi.  Proje ekibinin bitkilerin dikim, sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi ve hasadına yönelik önerileri katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

“Örümcek Ormanları’nda İlkbahar Projesi Örnek Bir Proje”

Şenlik programında konuşan Kürtün Kaymakamı Abdülselam Öztürk, projenin yerel halkın geçimine katkı sağlayacak örnek bir proje olduğunu ifade etti. Kürtün İlçe Tarım Müdür Vekili Mustafa Genç ise ormanda tıbbi ve aromatik bitki varlığının önemine değindi. Proje Koordinatörü Gülşah Yılmaz ise projenin dernek üyesi gençler tarafından uygulandığını, yenilikçi unsurları ile orman köylülerine alternatif geçim kaynağı oluşturmayı başardığını ifade etti. Yılmaz, projenin ormanın sürdürülebilir işletilmesi ve yönetilmesi için bir altlık oluşturarak hedeflerine ulaştığını belirtti.

Oluşturulan Envanter Orman Genel Müdürlüğü’ne Sunulacak

Projenin bir diğer faaliyeti olan “Odun Dışı Orman Ürünleri Envanteri” çalışması ise İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi uzmanları tarafından Örümcek Ormanları’nda gerçekleştirildi. Bu çalışmanın ardından hazırlanacak odun dışı orman ürünleri envanter raporu, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2000 yılında başlattığı Ekosistem Tabanlı Çok Fonksiyonlu Orman Yönetim Planlaması (ETFOY) kapsamında Müdürlük görüşüne sunulacak.

Proje Sürdürülebilirliği Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi İle Sağlanacak

Bahçede bitki hasadı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin uygun kurutma koşullarında kurutulması sağlanacak. Kurutma işleminin ardından ise, bitki örneklerinin, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü laboratuarlarında uçucu yağ analizleri yapılacak. Analiz sonuçları bitkilerin ekonomik değerini ortaya koyacak ve projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak. 

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2012, 22:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER