Gümüşhane Üniversitesi akademik ve idari personeli Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’le birlikte trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ etkinliğine katıldı, yaya geçidinde nöbet tuttu.
İçişleri Bakanlığı’nca trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan farkındalık eylemi tüm yurtta olduğu gibi Gümüşhane’de de eş zamanlı olarak, yaya geçitlerinde uygulandı.
Yapılan bu farkındalık etkinliğine katılan Gümüşhane Üniversitesi akademik ve idari personeli, Gümüşhane Spor Lisesi önünde düzenlenen etkinlikte şoförlere önceliğin yayalara ait olduğunu göstermek amacıyla üzerinde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” ve “Önce Yaya” yazılı pankartları ellerinde tutarak karşıdan karşıya geçti.
Yaptıkları bu farkındalık etkinliğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek,“İçişleri Bakanlığımızca ve trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması, yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla düzenlenen etkinliğe bizler de katılım gösterdik. Yapılan bu düzenleme ile artık araç sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan; ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş, kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak ve ilk geçiş hakkını yayalara vermek zorundadırlar. Ülkemiz genelinde meydana gelen trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın arttırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir. Bu amaçla İçişleri Bakanlığımızın yapmış olduğu bu farkındalık faaliyetine Gümüşhane Üniversitesi olarak dikkat çekmek için burada toplandık. Ülkemizde yayalara olan duyarlılığı artırmak için her zaman yaya güvenliğinin nöbetçisi olacağız” dedi.
Sayın Rektörü bu duyarlılığından dolayı tebrik ederiz. Ancak, bu duyarlılığı birazda akademik ilerleme için yapsa çok daha iyi olur.
Yükseköğretim kurumu (YÖK), 2018 yılı için tüm üniversitelerin yıllık izleme ve değerlendirme raporlarını 26 Eylül 2019 tarihinde açıkladı. Bu raporda tüm üniversiteler 5 ana alanda toplam 45 alt gösterge ile değerlendirildi. Birbirleri ile kıyaslandığında, Bayburt üniversitesi 18, Gümüşhane üniversitesi 13 göstergede öne geçti. Aynı tarihte (2018) kurulan bu iki üniversite karşılaştırıldığında, Bayburt üniversitesinin 2018 yılında daha başarılı olduğu görülür (Tüm üniversitelere ait 2018 yılı raporları-karneleri YÖK sayfasından indirilebilir ve karşılaştırma yapılabilir).