Valilik: Köylerin Giresun’a bağlanma talebi hakkında süreç bakanlıkta

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü ve Üçtaş köylerinin Giresun’un Doğankent ilçesine bağlanma talepleriyle ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin Gümüşhane Valiliği tarafından resmi açıklama yapıldı.

Valilik: Köylerin Giresun’a bağlanma talebi hakkında süreç bakanlıkta

Valilik açıklamasında, köy muhtarlarının başvurusu üzerine başlatılan süreçte, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 10 Mayıs 2019 tarihli yazısına istinaden dosya hazırlanarak ilgili kurumlara sunulduğu belirtildi.

Talepler Reddedilmişti

Valilik, İl İdare Kurulu ve İl Genel Meclisi tarafından taleplerin reddedilmesi yönünde karar alındığı, bu kararların 23 Kasım 2021 tarihli Valilik görüşüyle birlikte İçişleri Bakanlığına sunulduğu ifade edildi. İçişleri Bakanlığı da 21 Şubat 2022 tarihli kararıyla köylerin bağlanma taleplerini reddetti.
 

Danıştay Kararları: Red İşlemleri İptal Edildi

Söz konusu red kararlarının ardından Günyüzü ve Üçtaş köyleri tüzel kişilikleri tarafından idari yargıya başvuruldu. Danıştay 10. Dairesi, 28 Kasım 2023 tarihinde her iki köy için de İçişleri Bakanlığının red yönündeki işlemlerinin iptaline karar verdi.

Bu kararlara Gümüşhane Valiliği ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan itirazlar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından değerlendirildi. Kurul, her iki köyle ilgili Danıştay 10. Dairesinin kararlarının onanmasına karar verdi.

Süreç İçişleri Bakanlığında

Gümüşhane Valiliği, açıklamasının sonunda mahkeme kararlarının uygulanmasına ilişkin değerlendirmelerin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacağını ve sürecin halen devam ettiğini vurguladı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
TS 61
TS 61 - 1 hafta Önce

Bu konuyu bu kadar büyütmenin gereği yok. Hileyle alındığı iddia edilen törnüğün eski sınırları iade edilsin, mesele kapansın. Eğer bu mümkün değilse, ortak bir sınır çalışması yapılsın, kazan-kazan yaklaşımıyla herkesin razı olacağı bir çözüm bulunsun. Böylece Günyüzü ve Üçtaş köyleri de yoluna devam eder. Bu sorunu çözecek, öncelik verecek bir siyasetçi ya da bürokrat yok mu?

Yusuf sadık  Eğitimic, yazar-gazeteci eleştirmen
Yusuf sadık Eğitimic, yazar-gazeteci eleştirmen - 1 hafta Önce

adı geçen köyleri 1952 yılından beri tanırım tarihlerde Törnük öğretmeni Köy enstitüsü nün son mezunlarından Köylümüz Dörtkonak Şahin ulutaş ve merkez Zimon (Akgedlk) den mehmet ezb erdi her ikiside merhum olmuştur Allah rahmre halkı hizmete muhtaç o bakımdan ANAP hükümetine yönelmek durumundaydı. Şimdi insanlrın hükümetlere eyvAllahı yok. Gitmek istiyorlar bence kuvvetli güle güle demek lazım çünkü her şey aslına rücu eder. Üç taş köylüleride önceki il lerine dönmek istiyor bundan tab,ii ne olabilir. Siyasiler ne diyor ya benim zamanımda demesinler diye istemiyerek bu yanlışı savunuyorlar. Yaylalara gelince /0 li yıllsrda Merkezs valisi Kadir Demirel(Dörtkonaklı9 in içinde bulunduğu heyet yaylalarda uluköy taşlıca kırgeriş süms merkez Cayra köylerinin den yana tavır koyması lehimizdeet eylesin. Bendenizde ayni okulun orta ikinci sınıfındaydım. sonraki yıllarda e oldu da bu köyler gümüşhaneye bağlandı ve şimdi ayrılıyorlar. !986 yıllarına inelim İktidar part,s, Güçlü Özal hükümeti zamanında Millet vekilimizin Şimdiki Uluköy oylarına hakim olmak için aldığı bir tyedbir d,yelim. Yö bir sınır oluşturmuştu. Muhafaza edebildikmi yeterince Örneğin bakan Oltan sungurlu kadirga yaylasına bir karakol yaptırarak gümüşhaneye bağlı olduğunu tescil ettirmiştir. Şimdi Üç taş köylülerini merasimle uğurlayalım yapılan hizmetleride kerhen bağışlayalım. Ancak Hizmet götürmede çok riskli olan bu köyler gümüşhane sırtında yüktür biran evvel kurtulmak lazım. !956 yılında Kürtün çayırçukur öğretmeni olarak yöreyi benden daha iyi tanıyan bir yurttaş varsa onuda öğrenmek isterim selamlarımla ..

banner629
SIRADAKİ HABER