Yalçın'dan Halk Kültürü Teşekkürü

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gümüşhane Kültür-Sanat Kulübünün hazırladığı “Halk Kültürü Antolojisi” için teşekkür etti.

Yalçın'dan Halk Kültürü Teşekkürü
Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gümüşhane Kültür-Sanat Kulübünün hazırladığı “Halk Kültürü Antolojisi” için teşekkür etti.

Gümüşhane’de buna benzer bir çalışmanın 2009 yılında yapıldığını hatırlatan Yalçın, “Gümüşhane Halk Kültürü Alan Araştırmaları” isimli eserin bilimsel alanda bu manada atılan ilk adımlardan birisi olduğunu söyledi.

2009 yılında yayımlanan kitapta hiç yer almayan yada eksik olan bazı konuların Kültür-Sanat Kulübü tarafından hazırlanan ve uzun süren saha ve alan çalışmaları ile tamamlanan, 6 cilt ve toplam 3 bin 34 sayfa olarak yayımlanan bu dev eserde azımsanmayacak ölçüde giderildiğini görmenin kendilerini Gümüşhane Halk Kültürü adına ziyadesiyle mutlu ettiğini ifade eden Yalçın, Gümüşhane Halk Kültürünün il içinde ve il dışında tanıtılması adına ferdi çabaların, yerel kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının iyi niyetle yapmış oldukları ve yapacakları bu tür çalışmaları “Folklor Araştırmacılarına” ve konusunda “Uzman” olan bir ekibe yaptırılması şartıyla şahsi ve kurum olarak desteklediğini ve bu tip çalışmaların Gümüşhane için örnek olmasını dileyerek, bu harika eseri okuyuculara tavsiye etti.

Yalçın, şunları söyledi: “Gümüşhane için zihnimde canlandırdığım en güzel benzetme“Gökkuşağı” dır.  Bir geçiş noktası olan ilimiz, Kuzey ve Doğu illerinin bütün renklerini harmanlayarak kendine has bir kültür dokusu çıkarmıştır ortaya. Bu çok renklilik ve zenginlik ise ortaya eşsiz bir gökkuşağını meydana getirmiştir. Neredeyse Anadolu’da var olan bütün folklorik öğeleri içinde barındıran bu gökkuşağının altındaki hazineyi arayanların ortaya çıkardığı bu kapsamlı eser ilimizi ve sahip olduğumuz zenginliği anlamak için önemli bir yapıtaşı olacaktır kuşkusuz.  Halk kültürü alanında Türkiye’de ve buna paralel olarak ilimizde hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Bu değişim ve gelişimi sürekli takip etmek toplum belleğinden silinmeden kayıt altına almak gereklidir. Bunu yaparken de zengin bir folklorik birikime sahip olan ilimizde, 6 cilt olarak yayımlanan”Gümüşhane Halk Kültürü” eserinin ön sözünde dendiği gibi” Gümüşhane ilinin folklor malzemesini eksiksiz olarak derlemek, tasnif etmek ve düzenlemek; yüzyılların örtüsü altında kalan bütün kültür unsurlarını ortaya çıkarmak, hiç şüphesiz tek bir çalışmayla başarılabilecek bir iş değildir. Bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır”. Bu projenin gerçekleşmesi için mali kaynak ayıran Aydın Doğan Vakfına ve muhterem hem şehrimiz Sayın, Aydın DOĞAN beye şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunarım. Üretmenin ne denli zor ve zahmetli bir iş olduğunu bilen ve emeğe saygılı olan bir insan olarak bu eseri ilimizin kültür hayatına kazandıran “Gümüşhane Kültür Sanat Kulübüne” ve kulübün şahsında uzun ve zahmetli bir sürecin sonunda kıymetli vakitlerinden fedakârlık ederek bu işe öncülük eden, yükünü çeken Sayın, Talat ÜLKER’e, (Kendisi aynı zamanda Müdürlüğümüzün “ Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonu” üyesidir.) konusunda uzman olan Sayın, Necati YILMAZ’a, ayrıca projenin her adımında görev alan saha ve alan çalışmalarında bulunan diğer insanlarımıza teşekkürlerimi sunarım.”
Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2012, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER