‘Yayla sorunu yasayla aşılır’

Saadet Partisi İl Başkanı Avukat Akın Demir, yaylalarda kangrene dönüşen yapılaşma sorununun çözümünün yasa değişikliği ile aşılabileceğini, konunun Milletvekilleri tarafından TBMM’ye taşınmasını beklediklerini söyledi.

‘Yayla sorunu yasayla aşılır’
Saadet Partisi İl Başkanı Avukat Akın Demir, yaylalarda kangrene dönüşen yapılaşma sorununun çözümünün yasa değişikliği ile aşılabileceğini, konunun Milletvekilleri tarafından TBMM’ye taşınmasını beklediklerini söyledi.

Önceki günlerde Olay gazetesinde özellikle Trabzon sınırında yer alan yaylalardaki çarpık ve aşırı yapılaşmayla ilgili yer alan haberin ardından bir açıklama yapan Demir, vatandaşların bu çileden kurtarılması gerektiğini vurguladı.

“TORUL ASLİYE CEZA MAHKEMESİNİN DOSYA YÜKÜNÜ BU DAVALAR OLUŞTURUYOR”

Gümüşhane’de 200 civarında mera bulunduğunu ifade eden Demir, bu meraların birçoğunda kalıcı ev ve işyerleri bulunduğunu fakat Türk Ceza Kanununun mera/yayla gibi yerlerde yapılan inşa eylemlerini suç olarak düzenlediğini, meraya tecavüz ile ilgili davaların mahkemelerde açıldığını, hatta Torul Asliye Ceza Mahkemesinde ki dosya yükünün neredeyse tamamının bu dosyalar tarafından oluşturduğunu söyledi.

“YÖREMİZİN KÜLTÜR, YAŞAM ŞEKLİ İLE TÜRK CEZA KANUNU FARKLILIK ARZ EDİYOR”

Bu durumun yasa ile halkın yaşam şeklinin uyuşmadığının bir göstergesi olduğunu dile getiren Demeir, “Yöremizin kültür, yaşam şekli ile Türk Ceza Kanunu bu manada farklılık arz etmekte, bir biri ile tezat duruma düşmektedir. İnsanların yaşam şekilleri ve ihtiyaçları hesap edilmeden çıkarılan yasalar insani hassasiyet ve doğanın korunması gibi gerekçeler taşısa da böyle yasalar metinden öte mana ifade etmemekte uygulanma imkânı bulunmamaktadır. Elbette ki meralarda ki yapılaşma doğru bir şey değildir. Lakin bu coğrafya da yaşayan insanların böyle bir gereksimleri varsa buna da bir çözüm şekli getirilmesi gerekmektedir. Bugün Gümüşhane’nin Trabzon ve Giresun’a komşu olan yaylaların tamamında çok ciddi manada yapılaşmalar mevcuttur. Burada 4-5 katlı binaların yanında otel vb ortak yaşam alanlarında yapıldığı görülmektedir.     Bilhassa Sultan Murat Yaylası ve Çaykara tarafında ki yaylalarda ki yapılaşmalar çok açık bir şekilde kendini göstermektedir. Vatandaş alacağı cezayı bile bile yaylada böyle bir yapı yapma gereği duyuyorsa işte burada yasa yapıcıların halkın bu ihtiyacını okuyup ona göre çözüm üretmeleri gerekmektedir. Bu sorunun çözüme kavuşturulmaması nedeni ile adliyelerde iş yükü artmakta, vatandaş mağdur edilmekte ve çözüm adına da bir şey de ortaya çıkmamaktadır. Bu neden ile bu sorunun yasa yapıcılar tarafından halkın ihtiyaçları göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

“MİLLETVEKİLLERİ BU SORUNU MECLİS’E TAŞIMALI”

Sorunun çözümü noktasında bölge milletvekillerinden oluşan bir araştırma komisyonunun bölge halkının örf ve ihtiyaç durumunu göze alarak yasa değişikliğinin yapılması için adım atması gerektiğini vurgulayan Demir, “Milletvekillerinin asli vazifelerinin yasa yapıcı olduğu gözetildiğinde Sayın Vekillerimizin bilhassa Kürtün ve Torul İlçelerimizde ki bu sorunların çözümü hususunda halkın beklentilerini meclise taşımalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER