Yeme içme sektörüne 'Gümüş Tabak' uygulaması geliyor

Turizm sektörünün gelişmesi için her sektörle toplantılar düzenleyen Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, şimdi de turizm sezonu öncesinde il merkezinde faaliyet gösteren lokanta ve kafeterya sahipleri ile bir araya geldi.

Yeme içme sektörüne 'Gümüş Tabak' uygulaması geliyor
Turizm sektörünün gelişmesi için her sektörle toplantılar düzenleyen Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, şimdi de turizm sezonu öncesinde il merkezinde faaliyet gösteren lokanta ve kafeterya sahipleri ile bir araya geldi.

Valilik Toplantı salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru ve il merkezinde faaliyet gösteren 25’e yakın lokanta ve kafeterya sahipleri katıldı.

Vali Yavuz burada yaptığı konuşmada, kentin turizmden elde ettiği payını artırması, vatandaşların refah seviyesinin artması için topyekün gayret sarf edildiğini belirterek, Gümüşhane’de turizm noktasında son dönemde yaşanan hareketliliğin devamının gelmesi için bir dizi çalışma yürüttüklerini söyledi.

“EL BİRLİĞİ ŞART”

Şehre gelen turistlerin yeme, içme ve dinlenme ihtiyaçları için bir dizi çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan ve bu çalışmanın da hep birlikte yapılmasını arzu ettiğini kaydeden Vali Yavuz, Gümüşhane’ye yakışır bir ev sahipliğini yapması için el birliği yapılması gerektiğini belirtti.

“KALİTELİ HİZMET SUNMALIYIZ”

Toplantının özellikle yemek konusunda “Gümüşhane’nin neyi meşhur” sorusuna cevap aramak için de düzenlendiğini dile getiren Vali Yavuz, “Yabancı simalara ve Gümüşhane’nin kültürünü ve turizmini görmeye gelenlere cevap verebilmeli, kaliteli hizmet sunmalıyız. Buna uygun konsepte bir an önce geçmemiz lazım. Temiz bir ortam, hijyen açısından herhangi bir sorun olmayan bir ortamda hizmet edilmesi gerekiyor” dedi.

“GÜMÜŞHANE’DE 100’YE YAKIN YÖRESEL YEMEK TÜRÜ VAR”

Gümüşhane’de 100’e yakın yöresel yemek türü olduğunu, bunun tanıtım ve sunumunun yapılması gerektiğini kaydeden Vali Yavuz, “Çorbadan, etli ve sulu yemeklerden, tatlılardan klasik Gümüşhane’ye has yemekleri gelen turistlere sunduğumuz zaman daha çok turistin geleceğini unutmamalıyız. Gümüşhane yemek türlerinin belirlenmesini ve bir standarda kavuşmasını istiyorum. Hijyen ve estetik bakımından, hizmet bakımından da bu işe gönül vermiş arkadaşlar olarak ve turizm firmalarına adres gösterecek şekilde bir hal aldığında çok daha güzel günler ve kazançlar olacaktır. Yapılacak tanıtım broşürlerinin ekine ‘Gümüşhane’de ne yenir, nerede yenir’ şeklinde sorulan sorulara bu broşürlerimizde cevap şeklinde yer verelim. Bunu gören tur operatörleri sizleri rahatlıkla arayarak gelecek kişi sayısı kadar sizlerden yer ayrılmasını isteyeceklerdir.  O kişiler geldiğinde sizin masanız da hazır olmuş olacaktır. Biz hizmeti daha modern, daha çağa uygun hale getirmek için gayret sarf edin. Özellikle turizm meslek lisesinden mezun olan öğrencilerimiz staj için il dışına göndermiyorum. Özellikle sizlerden istirham ediyorum, onları sizin işletmelerinizde çalıştırınız. Yemek yedikten yarım saat sonra mide ekşiyecekse veya mideye kramp girecekse adam bir daha oraya gelmeyecektir. Organik ürün ve kaliteli yağ kullandıktan sonra bu sorunları yaşamayacaksınız. Karaca Mağarasına, Süleymaniye Mahallesine turistler gelecekler ve bu insanlar Gümüşhane’de yemek yiyecekler. Bunda da en büyük görev sizlere düşmektedir” ifadelerini kullandı.

Yemek konusunda bir standart oluşturulması gerektiğini belirten Vali Yavuz, “Gümüşhane’nin meşhur yemeklerini ve lezzetlerini belirleyelim. Bununla ilgili komisyon oluşturulsun. Öğrenci kitlemiz şu anda bu konuda bir pazar oluşturuyor. Ama 15 Haziran’dan sonra öğrenci kalmıyor. Bunun yerini turistler alacak. Apartlar boş kalacak. Diyoruz ki kendinizi ona göre ayarlayın, tur firmaları ile görüşün, buralarda kalabilir hale gelecek bir fiziki bir ortamımız var. Bu insanlar geldiğinde yemek yiyecek mekanlar turiste yönelik kendini hazır etmeli” diye konuştu.

Gümüşhane esnafının kabuğunu kırmak için mücadele ettiklerini dile getiren Vali Yavuz, 2023 hedefleri doğrultusunda var olan potansiyeli kullanmak için hiçbir engel olmadığına vurgu yaparak, “2023 yılına 60, 70, 80 model fikir ve düşüncelerle ulaşamayız. Oraya varma şansımız yok. Bunu aşmanın yolu esnafımızdan, sanatkarımızdan, tüccarımızdan geçiyor” dedi.

“GÜMÜŞ TABAK” UYGULAMASI GELİYOR

Bu yıl itibariyle Gümüşhane’de uygun ve talipli işletmelere “Gümüş Tabak” uygulaması başlatmayı planladıklarını belirten Vali Yavuz, Valiliğin ve diğer kurumların yapacağı tanıtım çalışmaları ve internet üzerinden duyurusu yapılabilecek uygulama ile tur firmalarının da yönlendirilebileceğini ve böylelikle Gümüşhane yemekleri konusunda önemli bir adım atılmış olacağını sözlerine ekledi.

Esnafın görüş ve önerilerinin dinlendiği toplantıda daha sonra Vali Yardımcısı Şenol Turan Başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru ile 4 esnaf, 4’te turizm ve yeme içme dalında öğretmen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli mühendislerden oluşan komisyonun oluşturulması kararlaştırıldı.

Komisyon, Gümüşhane’nin yöresel yemeklerini menüsüne dahil eden, hijyen ve hizmet standartlarını belirlenen kriterlere göre düzenleyen işletmeleri “Gümüş Tabak” uygulaması içerisine dahil edecek.
Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2016, 18:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER