Yeni Zigana Tüneli Nisan ayında açılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar kullanılan yeni Zigana Tüneli’nde sona yaklaşıldığına dikkat çekerek, “2023 yılı nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.

Yeni Zigana Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tünelin Trabzon tarafındaki girişinden tünele kendi kullandığı araçla girerek incelemelerde bulundu. Ardından tünel inşaatında gelinen nokta ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın üçüncü ve Avrupa’nın en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak yeni Zigana Tüneli’nin, Trabzon ve Gümüşhane’nin ev sahipliği yapacağı dünya çapında bir karayolu projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, tünelin kazı destekleme çalışmalarını tamamlayarak, 13 Ocak’ta ışık görme töreninde bir araya geldiklerini anımsattı. 

“Sevincimizi, gururumuzu yine birlikte yaşamıştık” diyen Karaismailoğlu, o gün bugündür tüneli hizmete açmak için çalışmaların 7/24 başarıyla sürdürüldüğünü, nihayet sona yaklaşıldığını bildirdi.

“Dünyayı Türkiye’ye bağlıyoruz”

Karaismailoğlu, “Üç kıtanın kesiştiği noktada bulunan ülkemiz, çok önemli bir konumda. Bu konumun hakkını vermek, sahip olduklarımızdan milletimizin en üst düzeyde fayda sağlayabilmesi için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Türkiye’mizin coğrafi konumu, ulaştırma ve haberleşme stratejimizi çok boyutlu ele elmayı gerektiriyor. Planlamalarımızı Bölgesel sınırları da aşarak küresel çapta yapıyoruz. Bu gerçekten hareketle özellikle ulaşım alanında uluslararası entegrasyonu, ekonomik kalkınmanın en önemli dinamolarından biri olarak gördük. Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde geçen son 20 yıl boyunca tüm ulaşım stratejilerini küresel eğilimleri dikkate alarak yaptık. Dünyayı Türkiye’ye bağlıyoruz. 1 trilyon 631 milyar liranın üstünde yatırımla ulaştırma altyapılarımızı iyileştirmek, Türkiye’yi küresel bir lojistik süper güce dönüştürmek, ulaşım ağlarını genişletmek ve uluslararası taşımacılık güzergahlarındaki eksik bağlantıları tamamlamak önceliklerimiz oldu” ifadelerini kullandı.

“Zigana tüneli bölge ekonomisine önemli katkılar sunacak”

Doğu Karadeniz’in en önemli ticaret merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta inşa edilen Zigana Tüneli’ne bu açıdan bakılması gerektiğini aktaran Karaismailoğlu, “Bu kıymetli projemizi, tüm Ortadoğu ülkelerinin Karadeniz’e ulaşması açısından hayati önem taşıdığı farkındalığı ile değerlendirmekteyiz. Zigana Tüneli de bölgede yeni istihdam, iş alanları ve imkanları oluşturacak, bölge ekonomisine önemli katkılar sunacak” diye konuştu.

“Çileleri tarihe gömerek güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlayacağız”

Karadeniz Sahil Yolu’nun sahil kesimindeki yerleşim yerlerini yüksek standartlı bir ulaşım ağı ile birbirine bağladığını kaydeden Karaismailoğlu, bununla birlikte başlatılan kuzey-güney akslarını iyileştirme çalışmaları kapsamında bölgede pek çok yol ve tünel yapımını da projelendirdiklerini dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Ovit Tüneli, Cankurtaran Tüneli, Salmankaş Tüneli, Salarha Tüneli, Hurmalık-1 ve Hurmalık-2 Tünelleri gibi nicesini tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarını vurguladı ve konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün bizleri bir araya getiren Zigana Tüneli de kuzey-güney aksları kapsamında hayata geçirdiğimiz projelerin en önemlilerinden biridir. Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta inşa ediliyor. Zigana Tüneli projesi, Trabzon – Aşkale Yolu’nun 44’üncü kilometresinden Maçka/Başarköy mevkiinde başlayıp, 67’nci kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane Yolu’na köprülü kavşak ile bağlanıyor. 12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolu ikişer şeritli bölünmüş yol haline gelecek. Projenin hizmete açılmasıyla, Zigana’nın zirvesinde 2010 metre olan ve 1’inci tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek 1212 metreye inmektedir. Tünelimizin sol tüpü 14 bin 448 metre, sağ tüpü 14 bin 477 metre uzunluğunda olmak üzere çift tüpten oluşuyor. Toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 15,1 kilometreye ulaşacak. Kazı-destekleme ve nihai beton kaplama çalışmalarını zaten tamamlamıştık. Devam eden çalışmalar kapsamında; önemli aşamaları geride bıraktık, elektro mekanik imalatlar devam ediyor. Tünel çıkış kavşağında bulunan 126 metre uzunluğundaki ardgerme köprü imalatlarını da tamamladık. Projemiz hizmete açılınca; mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak. Böylece seyahat süresi yaklaşık 30 dakikanın üzerinde azalacak. Bu da büyük tasarruf avantajları sağlayacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek. Zigana Tüneli’nin açılışına artık sayılı günler kaldı. 2023 yılı nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlamayıp, tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz. Yine, Zigana Tüneli faaliyete geçtiğinde; özellikle kış aylarında yaşanan çileleri tarihe gömerek yol kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlayacağız.”

“Yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar kullanıldı”

Mevcut Trabzon-Gümüşhane hattında bulunan keskin virajlar, rampalar ile dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, trafiğin Karadeniz sahil kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akışı artık daha iyi olacağını söyledi. 

Böylece uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasına büyük katkılar sunulacağını kaydeden Karaismailoğlu, “Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine yeni bir soluk getirecek. Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar kullanıldı. Proje tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edildi. Ayrıca karayolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapılan ‘dikey şaft yapıları’ Zigana Tüneli’nde teşkil edildi. Proje kapsamındaki 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısı bulunuyor. Teknik, mühendislik boyutuyla yerli ve milli çalışmaların bir başka zaferi olacak, Avrupa’nın ve dünyanın zirvesindeki yapılardan biri arasına yerleşecek Zigana Tüneli, Trabzon ve Gümüşhane’nin geleceğine vurulacak bir mühür gibi: açılışıyla bölgenin gelişimi ve kalkınmasında önemli bir ivme oluşturacak, kullananlara bölge halkına kazandıracaklarıyla Türkiye’nin gurur projeleri arasında yerini alacak” değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2022, 13:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ozan
Ozan - 2 yıl Önce

Bakan ne hikmetse trabzon gümüşhane arası 30 dakika kısalacak diye yuvarlak bir bilgi verip 40 dakika gibi bir sınırlama koymamış.
Ayrıca ziganada mevcut dinlenme tesisleri için bir açıklama yapmamış. Tunelin dışında kalacak bu tesislerin tekrar yol güzergahına taşınması için devlet işletme sahiplerine yardım etmeli. İşletme sahipleri ve Siyasetçiler uyumasın

SIRADAKİ HABER