Zatürre ihmale gelmez

Gümüşhane Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Zengin, çok sık görülen hastalıklardan biri olan Zatürreye karşın özellikle riskli gruptaki insanların aşı olmasını önerdi.

Zatürre ihmale gelmez

Tıbbi adı Pnömoni olan Zatürre’nin akciğerin iltihabı olduğunu, bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabildiğini kaydeden Zengin, “Zatürre, en sık görülen, hekime başvurmaya neden olan ve en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür” dedi.

Zatürrenin en sık rastlanan belirtilerinin ateş, öksürük, balgam çıkarma ve göğüs ağrısı olduğunu ifade eden Zengin, “Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Zatürre belirtileriyle gelen hastalar muayene edildikten sonra çoğunlukla akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Ağır zatürre durumlarında ve hastaneye yatması gereken hastalarda kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi ileri incelemeler gerekebilir. Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi için balgam örneğinin incelenmesi gerekir. Ancak çoğu zaman değişik nedenlerle mikrobu belirlemek mümkün olmayabilir. Antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler genellikle kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir. En sık zatürreye neden olan mikrop pnömokoklardır” diye konuştu.

Özellikle riskli gruptaki insanların zatürre aşısı olması gerektiğini vurgulayan Zengin, “Pnömokoklara karşı yapılan pnömokok aşısı (zatürre aşısı) oldukça güvenilirdir, ciddi yan etkilere pek rastlanmaz. Yaşam boyu bir veya iki kez yapılması çoğu kez yeterli olur. Grip (influenza) de zatürreye zemin hazırlaması açısından tehlikeli olabilir. Her yıl en fazla gribe neden olan mikropların belirlenmesi ile her yıl yeni aşı hazırlanır ve grip aşısının her yıl tekrarlanması gereklidir. Aşı, Eylül, Ekim, Kasım aylarında yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Tüm dünyada küresel bir tehdit haline gelen Covid-19 salgınının aşı olmayı daha da zaruri hale getirdiğinin altını çizen Zengin, “Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Tedavi başlangıcından sonra bir veya iki hafta sonra hastayı muayene eder ve gerekli testleri yaparız. Eğer zatürre tanısı almış, tedaviniz başlamış ve tedavinizin başlanmasından sonra 72 saat geçmiş olmasına rağmen ateşiniz düşmediyse, hala öksürük, balgam çıkarmanızda azalma olmadıysa tekrar hekime görünmelisiniz. Bazen zatürre mikroplara bağlı olmayabilir. Bu durumların ayrımı için bir göğüs hastalıkları hekimine başvurunuz” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER