Mantarların zehirli olup olmadığının görünüm, renk, koku, tat gibi öngörülerle anlaşılamayacağını, mantar zehirlenmelerinin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu, bazı vakalarda başta böbrek, karaciğer gibi organlarda harabiyetlere neden olduğunu hatta ölüme varan sonuçlara yol açabileceğini kaydeden Yemenici, “Vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekmektedir. Mantar zehirlenmeleri doğada kendiliğinden yetişen mantarların yenmesinden 2 ile 6 saat sonrasında ortaya çıkan, bulantı, ishal, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz bebeğinde küçülme, bulanık görme, tansiyon düşüklüğü, karın ağrısı, sersemlik, ağızda metalik tat, çarpıntı, terleme, konuşma zorluğu, uyku hali, tükürük artışı gibi belirtilerle ortaya çıkar” dedi.
Bu belirtileri gösteren hastaların mutlaka hastaneye gitmesi gerektiğini ve hastaneye gidene kadar ilk yardım olarak kusturulmaya çalışılması gerektiğini kaydeden Yemenici, “Hayati tehlikeye neden olabilecek bu ciddi tabloyla karşı karşıya kalmamak için vatandaşlarımızın, öncelikle doğadan mantar toplayarak tüketmemeleri, kültür mantarına yönelmeleri, doğal mantar toplanacaksa daha önce tecrübe edilmiş, yöresel olarak bilinen mantarlar tercih edilmeli, farklı yerlerden bilinmeyen mantarlar ile mevsimi geçmiş mantarlar toplanmamalıdır. Toplanan mantarlar iyice pişirilmeden tüketilmemelidir” diye konuştu.