Zengin’den Ahilik Haftası mesajı

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yasin Zengin, 37.Ahilik Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim edenin Ahilik kurumu olduğunu söyledi.

Zengin’den Ahilik Haftası mesajı

Yaptığı açıklamada medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer olduğunu, bunlardan birisinin de Anadolu’da kök salarak varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumu olduğunu kaydeden Zengin, “Ahilik günümüzde halen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. Ahilik; bilginin hikmetle ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamt, şükür, kanaat ve hepsinin üzerinde kardeşlik duygularını pekiştirmek vardır. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan, millet sevgisi bulunan, Türk Milleti’ne has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün meziyetlerin birleştiği bir sosyal yapıdır. Ahilik, aynı toplumda bulunan insanları birbirine yaklaştıran, kaynaştıran ve dayanışmayı sağlayan milli bir kültürdür” dedi.

Esnaf ve Sanatkârın piri Ahi Evran Veli’nin “Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” sözüyle ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesinin günümüzde de esnaf ve sanatkârlara yol gösterdiğini, ticaret erbabına kılavuzluk ettiğini ifade eden Zengin, “Esnaf ve Sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler. Bu vesileyle, Anadolu’nun manevi mimarlarından ve bu büyük teşkilatı kuran Ahi Evran-ı Veli’yi rahmetle ve minnetle anıyor, Ahilik Haftası vesilesiyle, medeniyet tarihine Türk kültürünün armağan ettiği bu güçlü mirasın gelecekte de korunmasını temenni ediyor, Esnaf ve Sanatkârlarımızın "Ahilik Haftasını" kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER