Zigana Dağı 8. Kez Şenlendi

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana dağında bu yıl 8.kez gerçekleştirilen Zigana Dağı Kış Şenliklerinde bölgede kar olmayınca kış şenliği kemençe ve horon şenliğine döndü.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana dağında bu yıl 8.kez gerçekleştirilen Zigana Dağı Kış Şenliklerinde bölgede kar olmayınca kış şenliği kemençe ve horon şenliğine döndü.

Gümüş Kayak tesislerinde yapılan şenlik halk oyunları gösterileri ile başladı. Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün 5-6.sınıf öğrencilerinden oluşan “Hanede Dans” ekibi ve Artvin’den gelen halk oyunları ekiplerinin tulum eşliğinde gerçekleştirdiği gösterinin ardından mahalli kemençe sanatçıları sahne aldı.

Katılımcıların saatlerce kemençe eşliğinde horon oynadığı şenlikte son olarak sahneye Karadeniz müziğinin güçlü seslerinden Hayri Yaşar Karagülle’nin çıkması ve şenlik ateşi etrafında horonların devam etmesiyle program akşam saatlerine kadar sürdü.

Zigana Coğrafyası Derneği tarafından Zigana Endemikleri ve Zigana Eko Kültürü Resim Sergisinin de açıldığı programda Karadeniz Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd.Doç.Dr. Coşkun Erüz, bölgenin coğrafik yapısı, tarihi ipek yolu üzerinde ki yeri ve endemik bitki türleri ile bütün bunların nasıl korunacağı konusunda katılımcılara bilgiler sundu.

Büyük pistte kar bulunmayan Zigana Dağında baby liftin olduğu bölgede programın ilk saatlerinde havanın soğuk olması nedeniyle vatandaşlar kızaklarıyla burada bir süre kayarken, havanın ısınmasının ardından bu etkinlik te son bulmak zorunda kaldı.

Havacılık Sporları Gümüşhane İl Temsilciğinin daveti üzerine şenlik için Zigana Dağına gelen Trabzon Hava Sporları Kulübü sporcuları Zigana Dağının 2 bin 100 metre rakımlı zirvesinden yamaç paraşütleri ile havalanarak şenlik alanına yakın bölgeye iniş yaptı. Rüzgarın etkili olduğu bölgede zaman zaman zor anlar yaşayan sporcuları vatandaşlar ilgiyle izledi.

Torul Kaymakamı Recai Karal, şenlikte yaptığı konuşmada geçtiğimiz yıl da yine kar engeline takıldıklarını belirterek, “Hepimiz bu yörenin çocuklarıyız. Biz daha ziyade yaylacı bir milletiz. Biz bu şenlikleri bundan sonra yayla şenliklerine dönüştürelim. Daha bir coşkuyla kutlanacağına inanıyorum.” dedi.

Şenliğe Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Torul Kaymakamı Recai Karal, Torul Belediye Başkanı Selami Bostan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Can, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 17:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER