Son günlerde şehrin gündemine Torul dan ayrılıp Merkeze bağlanmak isteyen 10 köy oturmuş durumda.
10 köyün ayrılma isteği enine boyuna analiz edildiğinde ayrılmak isteyen köylerin gerekçeleri ile 10 köyü kendinden ayırmak istemeyen Torul un gerekçesi ortaya çıkıyor.
Durum aynen bu şekilde; 10 köyün gerekçeleri ve Torul un gerekçesi
Torul dan ayrılıp merkeze bağlanmak isteyen 10 köyün yani Bahçelik, Arılı, Kalecik, İnkılap, Günay, Işık, Kocadal, Gülaçar, Dedeli ve Yalınkavak köylerinin ayrılmak istemelerinin nedenleri ney?
KONUM
Ayrılmak isteyen 10 köy konumu itibari ile Gümüşhane ile Torul un arasında kalmaktadır. Kilometre hesabına bakıldığında köylerin Torul ve Gümüşhane ye olan uzaklıkları hemen hemen aynıdır. Fakat ulaşım imkânlarına bakıldığında özel aracı olmayanlar için günün her saati tek vesait ile merkeze ulaşım sağlanabilirken Torul a ulaşmak birkaç vesait değiştirmek kaydı ile şanslı iseniz mümkündür.
HİZMET
Hizmet noktasında köy muhtarlarının ve halkın ortak dili Torul un diğer köylerine göre yeteri kadar hizmetin alınamadığıdır. Bunu en iyi bilecek olan kuşkusuz orada yaşayan halk ve o halkın seçtiği, temsilcileri olan köy muhtarlarıdır. Muhtarlar ve halk hizmetin aksadığı noktasında ortak düşüncede buluşmuş iseler uzaktan uzağa hizmetin aksamadığı ile ilgili yorum yapmak çokta anlamlı değildir.
SOSYAL YAPI
10 köyün merkezde yaşayan nüfusu ile Torul da yaşayan nüfusunu kıyaslamaya kalktığımızda böyle bir kıyası gerçekleştirmemiz mümkün olmamaktadır. Çünkü 10 köy halkından Torul da ikamet eden birey yoktur. Merkezde ise ayrılmak isteyen 10 köyden binlerce kişi ikamet etmektedir.
Köy halkından birisine sorduğumda şu cevabı aldım;
‘’Düşünün bu 10 köyün herhangi birinde ikamet eden bir vatandaşsınız ve herhangi bir resmi kurum işiniz için ailenizle Torul a gittiğini. İşlerinizi hallederken arabadaki çocuğunuzu veya yaşlı annenizi birkaç saatliğine bırakabileceğiniz bir tek akrabanız bile yok. Merkezde ise onlarca seçeneğimiz var.
10 köyün ayrılmak isteme nedeni olarak bu ve bunun gibi onlarcası yazılabilir.
Torul un, Torul halkının, idarecilerin ve siyasilerin ise 10 köyün ayrılmasını istememesinin tek bir nedeni var o da ilçenin nüfusu düşer, aktarılan kaynak azalır.
Peki, bu kadar haklı sebep varken böylesine bencil bir düşünce olabilir mi? Devlet nezdinde halkın refahı öncelikli iken 10 köy halkının daha rahat bir yaşam sürdürecekleri bu talepleri neden birilerini rahatsız eder.
Bir beyefendi oturduğu yerden köylerin merkeze ve ilçeye olan uzaklıklarını yazmış. Tarihçi yazarımız tarihsel sürecin fazlaca etkisinde kalmış ki yazdığı mesafeler 1940 yıllarındaki patika yol mesafeleri. Ve hiç birisi gerçek mesafeler değil.
Kalecik köyü muhtarının uğradığı saldırı elbette ayrılma gerekçesi değildir. Kanunen bunun bir yeri de yoktur. Muhtara gerçekleştiren saldırı 50 yıldır benzer talepleri olan köylerin birlikte hareket etmeleri noktasında bağlayıcı rolü oynamıştır. Lakin 10 köyün ayrılması ile ilgili yazı yazan beyefendinin muhtarın dövülmesi diye basite indirgediği olayda ise Kalecik Köyü Muhtarının üzerine onlarca kurşun yağdırılmış ve Sayın Muhtar bundan sonraki hayatını yürüyemeden devam ettirebilecektir.
Birkaç gün önce saat 21:00 civarları Torul da dostlarla yaptığımız bir çay sohbetinde ayrılmanın anlamsız olduğunu söyleyen arkadaşlara şu soruyu sordum; Şu an çıkıp bütün çarşıyı dolaşalım. Torul un ayrılmak isteyen 10 köy dışındaki bütün köylerinden en az 10’ar kişiye rastlarız. Fakat Ayrılmak isteyen 10 köyden bir vatandaş bile bulamayız?
O ortamdaki arkadaşlar bu sorunun üzerine 10 köyün isteklerinde haklı olduğunu kabul etti.
Şimdi birkaç ay içinde referandum yapılacak. Tahmini sonuç %90 ı geçen sayıda merkeze bağlanma isteği olacaktır. Halkın sergileyeceği bu iradeye karşı duracak siyasetçi veya yöneticiler var ise kendini sorgulasın.
Sağlıcakla kalın....
Gümüşhane’de Referandum