Gümüşhane’nin renkli isimleri kuşkusuz 29 ile sınırlı değildir. İl trafik kodu ile anılsın diye şimdilik, 29 hemşerimizi bazı özellikleri ile tanıtmayı yeğleyen Öğretmen-Ozan-Yazar İsmail Hayal’ın “Gümüşhaneli 29 Renk” adlı yapıtı nihayet okuyucularla buluştu. Taraflı tarafsız Gümüşhane’de önceki eserleri gibi oldukça yoğun ilgi gördü.
Yazarlık bir yetenek işi olmakla beraber bilgi dağarcığının da dolu olmasını gerektiriyor. Hayatını A’dan başlayıp Z’ye varan bir süreçte kazanan Sayın Hayal aynı uğraşını mekân tuttuğu ve doğduğu topraklarda devam ettirmeye çalışıyor. Zira Milli Savunma ve Adalet Bakanımız Sayın Mahmut Oltan Sungurlu’nun kitapta yer alan önsözü her şeyi özetliyor adeta.
Mütevazılığinin yanı sıra, olduğu gibi görünen kişiliği ile tanınan İsmail Hayal, aslını asla inkâr etmez, Hamal Hoca Ahmet’in oğlu olduğunu asla unutmaz ve yaptığı hamallık işini de asla yadsımaz.
Övgüyle bahsettiği babasından;
“Babam bize alın terini ortaya koyarak helalin helalini yedirmiştir. Onun bu hakkını nasıl ödeyeceğim” diyerek içinde taşıdığı evlatlık görevini yerine getirme endişesini de;
“Ah babam sağ olsaydı” söylemleri ile de pekiştirdiğini onu tanıyan herkes bilmektedir.
Kişi ve olayları betimlemede özel bir yeteneğe sahip olan Sayın Hayal’i daha yakından tanımak isteyenler için kaleme aldığı “Ekmek Arası Domates” adlı yapıtını okumak ve yakın zamanda TRT Trabzon Radyosu’na yaptığı yaklaşık 15 dakikalık programı izlemek yeterli olacak kanısındayım.
Kendisi aynı zamanda Gümüşhane Eğitim Tarihi kitabı ile haklı bir yer edindiğini söyleyebiliriz.
Ayrıca Gümüşhane Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda özel öğrencilere eğitim vererek önemli bir işlevi sürdürürken Gümüşhane yerel basın organlarının hemen hemen tamamında yazdığı makale, köşe yazıları, desen ve karikatür ve yaklaşık 500 sayı ile en uzun soluklu HAYAL DÜKKÂNI adlı kültür sanat sayfası ile de göz doldurmaktadır.
Hâsılı Sayın İsmail Hayal,
Gümüşhane’nin geleceğine ışık tutacak kaynak bir eser olarak “Gümüşhaneli 29 Renk” adlı yapıtı ve benzeri diğer eserleri ile teşekkürü fazlası ile hak ediyor.
Başarılar İsmail. Gümüşhane kütüphanesine kazandırdığın ve kazandıracağın eserler için, bu şehre olan riyasız sevdan için, şehrin arşivine verdiğin değerli katkılar için sonsuz teşekkürler.
Gümüşhane'nin yaşayan efsanesi ve hafızası değerli üstad Yusuf Sadık'tan böylesi güzel bir yazı ile iltifat görmek bahtiyarlık bizim için.
Yaşayan değerleri yaşadığı sureçte değerlendirmek lazım. kişinin yüzüne karşı gerçekleri soylamek lazım Bu hadis hükmünüde bu vesile ile aktarmış olalım... Ortada bir emek var. Bendeniz bunu paylaştım.. paylaşmayı da görev sayarım...