İstanbul Siyanürü Takibine Aldı

GÜSİAD-GÜMÜP MADENLERİ TARTIŞTI

İstanbul Siyanürü Takibine Aldı
-GÜSİAD-GÜMÜP MADENLERİ TARTIŞTI
-KOMİSYON HAZIRLADIĞI RAPORU KAMUOYU İLE PAYLAŞACAK


Geçtiğimiz günlerde imzalanan protokol ile faaliyetlerine Gümüşhane  Sanayici ve İş Adamları Derneği  (GÜSİAD) bünyesinde devam edecek olan ve merkezi İstanbul’da bulunan Gümüşhane Mühendis ve Mimarlar Platformu (GÜMÜP) ilk ortak faaliyetinde “Siyanür”ü masaya yatırdı.

Düzenledikleri toplantıda siyanür karşıtı tavrı ve eylemleriyle bilinen Türkiye Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük, çok sayıda mühendis, mimar ve işadamına Türkiye ve Dünya genelinde ki madenlerin durumları ve Gümüşhane’de siyanürlü altın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Siyanürün çevreye olan etkilerinin yanısıra şehrin maden kaynaklarının Gümüşhaneye getirdikleri  ve götürdükleri hakkında konuşan Küçük, “Gümüşhane’de ki maden yataklarından önce Uşak Eşme, İzmir Bergama, Kütahya Simav’a bakmak lazım” dedi.

Küçük, buralarda maden yataklarının doğal alanda siyanür havuzlarının ilk yapımına başlama aşamasından şu anki yapısal durumunu aşama aşama fotoğraflarla göstererek, özellikle Kütahyada’ki son duruma dikkat çekti. Gelinen noktada artık Gümüşhane'nin gelecekte nasıl bir çevreye sahip olacağını Gümüşhane’nin mühendis ve mimarlarının bilmesi ve paylaşması gerektiğini ifade eden Küçük, “O kadar bir alanda fiilen bir sızıntı olmazsa bile siyanür havuzundaki doğal bozunmada güneşin etkisi ile buharlaşarak tekrar yoğuşup doğal ortama inan doğal bir kimyasal döngü vardır. Bu durum sadece maden yatağı yanında değil, yağmur bulutları havzasında kalan alanlar içinde bu risk vardır.” dedi.

Doğal kaynakların ömrü bittikten sonra maden firmalarının alanı terk edeceğini fakat devasa havuzların Gümüşhane’de kalacağını belirten Küçük, “Neyi verip neyi kazandığını hesap etmeniz lazım.” dedi. Toprağına, doğasına sahip çıkmayanların dün Macaristan’da yaşanan  milyonlarca  ton sodalı kimyasal çamurun zararlarından veya  Kütahya Simav'dakilerin benzerleriyle  karşılaştıkları zaman şikayetçi olmamaları gerektiğini ifade eden Küçük, Fransızların 1939 yılında Balıkesir Balya’da bırakıp gittikleri  4 milyon tonluk atığın uydudan bile göründüğünü, Fransızlar gittiğini, madenler bittiğini ancak buradaki atıkların 72 yıldır Manyas gölüne kadar gittiğini söyledi.

-GÜSİAD-GÜMÜP BAŞKANLARI: KONU TAKİBİMİZDE 

Programda konuşan GÜSİAD Genel Başkanı Doç.Dr. Kenan Aydın ise Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük’e teşekkür ederek,  “Şehrimizin doğal yapısının bozulmasına, insan ve çevre güvenliği açısından şu an seyreden yapı içinde tüm şartların takipçisi olacağız.” dedi. Aydın, konunun çevre, insan sağlığı, ekonomik boyutu, sosyal sorumluklar kapsamında yerine getirilmesi başta olmak üzere her yönüyle diğer uzmanları dinlemeye devam edeceklerini ifade etti.

-“BU KONUYU GÜNDEMDEN HİÇBİR ZAMAN DÜŞÜRMEYECEĞİZ”

GÜMÜP başkanı Yüksel Hamzaoğlu ise kendilerinin bu konunun mühendislik yanı ve çevresel etkileri başta  olmak üzere, gereken her türlü teknik boyutunun ortaya çıkarılması bakımından konunun etkilenenleri ve kamuoyunun  doğru bilgilendirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Hamzaoğlu, madenlerin işleme teknikleri ve siyanür havuzlarının kullanımı süreçlerinde riskler ve tedbirler konusunda yapılacaklar hakkında yetkili birimlere ve kamuoyuna  birer teknik dosya sunacaklarını belirterek, “Bu konuyu gündemden hiçbir zaman düşürmeyeceğiz.” dedi.



Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2011, 00:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER