HEPİMİZİN BİLMEDİĞİ BİLİNMEYEN GÜZELLİKLERİMİZ

Arkadaşlar merhabalar; bu hafta ve bundan sonraki haftalarda ara ara sizlerle GÜMÜŞHANE’mizin bilmediğimiz, görmediğimiz yerlerini konuşacağız. Turistik açıdan nasıl değerlendirilir, neler yapılabilir ve bizler neler yapabiliriz. Bu hafta sizlere Gökdere köyüne giderken Kırca ova mevkii (bölgesi) ile ilgili bilgiler vereceğim, daha detaylı bilgi için yerinde görmenizi ve uzaman kişilerden bilgi alanızı tavsiye ederek başlamak istiyorum. Hem arkeolojik hem de sit alanı olarak ilan edilen bir bölge burası. Kaçımız biliyoruz belki çok azımız en azından bilmeyen kitle için birkaç şey söylemek isterim.

Bu bölgede taş ocağı var ve sit alanına çok yakın bir yere konumlandırılmış tabi ki bölgedeki yol düzenini olumsuz etkilemiş. Bölgede bulunan mağaranın doğal yapısını da bozmuş. Orada bulunan mağaranın ibadethane olduğu düşünülüyor bölge halkı tarafından; önceden içine girilebilecek durumda iken, bölge halkı oranın kilise olduğunu söylüyor. Şu an için mağaraya girilemiyor. Çünkü taş ocağı bir şekilde mağaranın girişini kapatmış ya da insan giremeyecek şekilde. Sonuç olarak konuştuğumuz bölge halkının ortak kanısı kutsal bir mekan olduğu yönünde. Peki mağaranın içinde ne var ağaç ve bir miktar su birikintisi olduğu söyleniyor. Aslında bir kanyon vadisi deniyor bölgeye.

Yine bu bölgede dağ keçisi ve nesli tükenmekte olan Anadolu kartalı bulunuyor. Biliyorsunuz ki Anadolu kartalı genellikle kanyon bölgelerinde görülen bir tür olarak biliniyor. O bölge aynı zamanda arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescilli bölgemiz. Bu bilgiler ışığında o bölgeye gidilip görülebilir. Görülebilecek yer olmadığından şikayet eden arkadaşlarımız bölgeyi ziyaret edebilir. Farklı kaynaklardan bilgi edinebilir. Bölge için ne yapılabilir ve turizme nasıl kazandırılabilir, doğal yapısına zarar vermeden tabi ki uzaman kişi ve kurumlar tarafından.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hayriye Çetinkaya
Hayriye Çetinkaya - 7 ay Önce

Bu tür yapılar doğal yapılar tabibki doğallığı bozulmadan korunması gerekir sit alanı kesinlikle oluşturulması lazım bu yazı toplumda bir bilinç oluşturması bakımından çok yararlı olmuş.

Şükran selvi
Şükran selvi - 7 ay Önce

Yaşadığımız şehrin bilmediğimiz yerelleri tanıtıp anlatmak ve acaba neresi diye merak edip yazılarınızı heyecanla bekliyoruz hocam

Hümeyra Karataş
Hümeyra Karataş - 7 ay Önce

Bilmiyordum öğrendim

Leyla aydin
Leyla aydin - 7 ay Önce

Hocam bu yazı çok iyi olmuş üniversitede bölümler bile gidecek yer bulamiyormus böylelikle sinirlarimiz içinde yeni bir yer öğrenmiş oldular inşAllah okurlar