İçimizi Isıtan Bitki Çayları ve Faydaları

Yüzyıllardan beri kullanılan bitki çaylarının bilinen pek çok faydası var.  Peki hangi çay neye iyi geliyor? İşte sıklıkla kullandığımız bitki çayları ve faydaları.

Siyah Çay: Çayı çok seven bizler yılda kişi başına ortalama 2,3 kilogram çay tüketimi ile dünyanın en çok çay içen milletleri arasında dördüncü sıradayız.  Bugün çay, ince belli cam bardaklarda güne başlarken, sohbetin keyfini artırmak için, güzel bir yemeğin üzerine kısacası her yerde hayatımızın her alanında alışık olduğumuz ve sevdiğimiz bir içecek. Çayın içeriğindeki doğal antidoksidan olan flavonoidler kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Çay beyinde solunum merkezini uyarır ve bronşları gevşetir. Bu etkileri sayesinde kronik bronşit ve astımda rahatlama sağlar. Yapılan bazı çalışmalar siyah çay tüketimi ile alınan polifenol ve kateşinlerin bazı kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucu etki yarattığını göstermiştir.  İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir. Çayda bulunan kafein ve tanenlerin vücuttan su atımına sebep olması nedeniyle gün içerisinde 4 bardaktan  fazla tüketilmesi önerilmez. Ekstra bir bardak çay içilecekse ekstra bir bardakta su içilmelidir. Demir eksikliği olan kişilerde çay özellikle yemeklerden hemen sonra içilmemeli en az yarım saat beklenmelidir.

Yeşil Çay: Yeşil çayla siyah çay aslında aynı bitkidir. İkisi de aynı bitki olmasına rağmen siyah çay fermante olmuş yapraklardan üretiliyor. Fermantasyon işlemi yaprakları karartıyor aynı zamanda lezzetini de farklılaştırıp iyileştiriyor. Yeşil çayın ise yapraklarına kısa bir süre içinde yüksek sıcaklıkta şok soldurma işlemi yapılıyor ve renk değişimi gerçekleşmiyor. Fermantasyon şekli bitkinin yapraklarındaki antioksidan miktarını da azaltıyor. Bu sebeple yeşil çayın antioksidan (vücudumuza zarar veren maddelerle savaşan) miktarı daha fazladır. Yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım hızını artırarak obeziteyle (şişmanlıkla) savaşmada rol oynayabileceği bildiriliyor. Yeşil çayın antioksidan etkisi sebebi ile kolon, göğüs, küçük hücreli akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere karşı koruyucu etki sağladığı tespit edilmiştir.

Beyaz Çay: Beyaz çayda, siyah ve yeşil çay gibi aynı bitkidir. Beyaz çay; çaylar arasında en az işlem görmüş, siyah ve yeşil çaya oranla en fazla antioksidan içeriğe sahip çaydır. Kafein içeriği siyah ve yeşil çaya oranla daha düşüktür. Yumuşak içimli kavunu andıran hoş bir tadı vardır. Yağ üretimini baskılayıcı, yağ yıkıcı özelliği vardır. Kilo vermeye yardımcıdır.  Yaşlanma karşıtı etki gösterir, cildi güzelleştirir.

Ihlamur Çayı: Ihlamur, tadı ve kokusu ile hoş bir içecek olup ferahlık verir, yatıştırıcı ve hafif uyutucudur. Özellikle sıcak içilmesi sebebiyle terletici ve idrar söktürücü etkileri de görülür. Saponin maddesi sebebiyle balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcıdır. Ihlamur soğuk algınlığı ve nezlede hastayı terletip, göğsünü yumuşatma amacıyla verilir. Aynı zamanda hastanın genel direncini de artırır.

Kuşburnu Çayı: Doğal C vitamini içeren değerli bir çaydır.  Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını düzenler, romatizma ağrılarını hafifletir, şeker hastalığına karşı koruma sağlar ve idrar söktücüdür.

Adaçayı: Acı sebebiyle iştah açar, hazmı kolaylaştırır ve bağırsak gazlarını giderir. Uçucu yağının içerdiği maddeler ferahlatıcı, rahatlatıcı, teskin edici, antiseptik yani mikrop öldürücüdür.  Bu nedenle ağız ve boğaz iltihaplarında gargara olarak kullanılmaktadır.

Papatya Çayı: Papatyanın spazm çözücü, gaz giderici ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu önleyici etkileri gastrit ve ülserli hastalarda önemli iyileşme ve rahatlama sağlar. Bu alan papatya çaylarının en geniş olarak kullanıldığı alandır. Papatyanın spazm çözücü etkisinden dolayı hanımların âdet şikâyetlerinde de faydalıdır. Antiseptik özelliği vardır. Stres ve uykusuzluk döneminde yatıştırıcı etki sağlar.

Isırgan Otu Çayı: İdrar söktürücüdür, demir içerir, anemi tedavisinde yardımcıdır.  Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanı temizler.

Nane Çayı: Nane Çayı kronik pankreas hastalıklarında, pankreas salgılarının eksikliğinden olan bağırsaklardaki normal dışı fermentasyon ve buna bağlı rahatsızlıkları önler. Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar. Nane çayı stresi azaltır, içeriğindeki mentol mide iç yüzeyindeki hücrelere orta derecede anestezik etkiyle midenin hassasiyetini azaltarak gastrit gibi basit mide ağrılarında ve özellikle psikolojik bulantı-kusma hislerinde fayda sağlar.

Sevginizin yüzünüze yansıyacağı mutlu bir hafta dilerim.
YORUM EKLE