Seksen beş yaşındayım,
Üşüyorum ben anne
Yorganımı örtsene
Gönül Sungurlu
Kendi deyimiyle sekseninden sonra içindeki yazarlığı keşfeden bir gönül insanı olan Gönül Sungurlu ablamızı kaleme almakla bir vefa borcunu ödemenin huzuru içindeyim.
Kısa zamanda ve ardı ardına çıkardığı eserleri ile bir yandan kütüphanemizi süslerken diğer yandan onun bu gayreti, azmi, memleket aşkı ve yürekten inancı karşısında saygı ile önümü ilikliyorum.
O bu şehrin belki de en sevdalılarından biri olan Süleyman Faik Sungurlu'nun büyük kızı olarak bu şehirde dünyaya geldi. Çocukluğu, gençliği Harşit kenarında bir Gümüşhane konağında geçti. Elma topladı, dut silkeledi, ceviz gogofladı, pekmez kaynattı, sacda lemis pişirdi ve misafirlerine kuşburnu çayı ikram etti Harşit Çayı’nın kenarında. Burada güldü, burada ağladı ve burada kaleme aldı hayatı ilmek ilmek bir ipek halı dokur gibi. Hayatı yeniden okur gibi. Bir kanaviçeye nakşetti ilmek ilmek Gümüşhane’yi.
Kardeşleri Ozan, Orhan ve Oltan Sungurlu ile gurur duydu her zaman. Abla ve kardeş olarak onlara kol ve kanat gerdi. Korudu kolladı, yürekten sevdi ve bağrına bastı bugün olduğu gibi.
Sonrasında Rıfkı Dervişoğlu ile güzel bir evlilik yaparak mutlu ve huzurlu bir ömür yaşadı. Bugün seksen küsur yaşında doğduğu ata yurdu topraklardan uzakta içinde vuslatın cenderesi, belinde gurbetin soğukluğu ile hatıralarını gelecek nesillere adeta bir belge suretinde vasiyet olarak bırakmanın enerjisi içinde dört muhteşem esere imza attı.
Babam Süleyman Faik Sungurlu, Annem Hatice Sungurlu, 5 Gün % Gece Gönül Sungurlu Dervişoğlu kitapları ile Gümüşhane tarihine ışık tuttu hatıraları, fotoğrafları ve yaşanmışlıkları ile. Ve son olarak ilk roman denemesi Bir Yabancı Kuzu ile bamtelimize dokunuverdi sessizce.
İlk eserinde babası Süleyman Faik Sungurlu, ikinci eserinde annesi Hatice Hanım, üçüncü eserinde kendi biyografisi ve son eserinde muhteşem bir roman denemesiyle yolumuzu aydınlatan eserleri kaleme aldı. Bugün internet ve sanal alemin esiri olan gençliğe birer nasihat hükmünde gözlerini açmalarına vesile olacak her biri belki de.
Eserlerini okuduğunuzda akıcı bir üslubu, mükemmel bir zekanın kırıntılarını ve tatlı bir duygu yoğunluğunu tüm benliğinizle hissedebiliyorsunuz. Fotoğraf albümünde ye ralan cansız hatıraları ile süslediği eserleri inanın Gümüşhane’nin birer külütr hazinesi olarak yerlerini almış durumda.
Bu şehrin bir sevdalısı olarak her zaman dediğim ve önemsediğim şudur ki; bu şehrin duayeni isimlerin arkalarında Gümüşhane yakın tarihine ışık tutacak olan hatıralarını kaleme almaları ve miras diye bırakmaları.
İşte bu bağlamda Gönül Sungurlu ablamızın bu eserleri önemlidir, kıymetlidir, her türlü takdiri ve alkışı hak etmekte ve bizlere yol göstermektedir. Mevlana'nın dediği gibi;
"İnsan odur ki koya dünyada bir eser,
Eseri olmayanın yerinde yeller eser."
İyi ki varsın ablam. İyi ki bu güzel hatıraları yaşatıyor ve bize adeta fener oluyorsunuz. Siz sığınılacak bir liman, varılacak bir menzil, hayır duasını alacağımız anne, bize kol gerecek müşfik bir abla, sırtımızı dayayacağımız bir güzel hemşehri, her şeyden ötesi sağlam bir dost, tüm sırlarınızı paylaşabileceğiniz bir arkadaş olarak bizim için, Gümüşhane için çok ama çok değerlisiniz.
Rabbim'den sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.