Bu haftaki köşemizin konuğu T.C.Devleti Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gümüşhane Merkez, Keçikaya Köyü (Çukut) doğumlu değerli hemşerimiz Sn. Prof. Dr. Hasan Nuri YAŞAR.
Sn. Hocamız ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Gümüşhane tadında söyleşi yapma fırsatımız oldu.
Kendisinin Gümüşhane Lisesi mezunu olduğunu ve okula bir kütüphane kazandırdığını biliyoruz. Gümüşhane Lisesi Kütüphanesini ve Gümüşhane Lisesi Mezunlar Derneğini, Çalışmalarını ve Gümüşhane adına neler olabileceğini sorduk.
“Gümüşhane ile ilgili olarak bu konu benimle direk bağlantılı, benimle ilgili olan yer dışında geniş ölçek bizimde desteklediğimiz bir konu olmakla beraber politikacıların alanına giren proje ve yatırımlar.
Kendi mezun olduğum ve kütüphanesinde çokça zaman geçirdiğim hatta ortaokuldan beri kütüphanelere ilgim, saygım sevgim var, şu an kocamanda bir kütüphanem var.
Gümüşhane Lisesinin Kütüphanesini yapmak sorumluluğunu hep hissettim sonralardan bir takım gelişmeler oldu. O dönem vali bey ile birlikte mülki yetkililerle kütüphanenin açılışını yaptık oradaki pansiyonda yemek yedik oradaki öğrencilerle buluştuk, bu yaşananlar müthiş bir şeydi.
Şimdi sonradan düşünerek karar aldık lise binasının yenilenmesi fikri ortaya çıktı. Son bir sene içerisinde gerçekleşebilmesi haline dönüştü. Şimdi bu proje bütçeye alındı il özel idare milli eğitim valilik desteği ile yeniden dizayn edilme aşamasında devam ediyor. Bir süre öğrencilerimiz yeni lise binası bitene kadar birkaç okula dağıtılmış olacak. Maalesef bazen böyle durumlar olabiliyor. Benim çocuklarımda İstanbul da okurken böyle bir durum ile karşılaşmışlardı bu durum bana bu durumu da hatırlattı. Belki biraz çocuklarımız bu durumdan sıkıntı vereceğiz fakat yeni modern binamız bittiğinde inşallah daha kullanılabilir daha modern bir pırıl pırıl bir okula ve hepsinden önemlisi mükemmel bir kütüphaneye kavuşacaklar.
O kütüphanenin içerisinde İnşallah Gümüşhane’nin en büyük kütüphanesini yapacağız. Kitap kullanım alanı olarak Gümüşhane’yi lisenin üzerine de bu şekilde lisenin üzerine de çekmek istiyoruz. Sadece bir lise değil ilim irfan merkezi olarak inşa edeceğiz. Sosyal imkânlarla da dengelenecek. Bu arada Pansiyonda yenilenecek. Çok Modern bir yapı olacak kısmetse.
Yeni okulun kütüphanesini yine vefa borcu olarak kendim yapmak isterim. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Şimdi mevcut kütüphaneyi ise ihtiyacı olan başka bir lise veya ortaokula aktaracağız, orada yaşamaya devam edecek. Yetkili kişilerle bu şekilde karar verdik.
Gümüşhane Lisesi Mezunları Derneği olarak, Hasan PİR, Yusuf ERDEM Hocalarımızla bu işi devam ettiriyoruz. Kendi dönemimizdeki arkadaşlar mezun ve mensuplar. Hocalarımızda var hala görüşüyoruz.
Gümüşhane Lisesine yönelik bu çalışmalarımız nostaljik bir düşünce eseri değildir. Almanya, Fransa, İngiltere de yaşamış sonrasında lisesini özlemiş bir duygu eseri olarak söylemiyorum. Bu sene ilk defa Ağustos ayının sonunda Kuşburnu Festivaline de denk geliyor. 25-26-27 Ağustos tarihlerinde Gümüşhane Lisesi Mezuniyet günü hatta pilav günü herfene de diyenler var bu şekilde dernek olarak ilk faaliyetimizi yapmış olacağız. Mustafa KÜÇÜK ve Rasim Hocamız konu ile ilgileniyorlar. Daha öncesinde bir hamsi günü olmuş katılamamıştım ama çok kalabalık olmammış ama bu organizasyonun geniş ve kalabalık olacağı kanaatindeyim.
Bu işin üçüncü bir ayağı olarak Gümüşhane Lisesini daha cazip kılma adına TEOG’dan yüksek puanlı öğrencileri Gümüşhane Lisesinde toplama adına 30 civarında öğrencimize burs veriyoruz. Bunun Prof.Dr.Abuzer KENDİGELEN Hocamız ve bir avukat arkadaşımızla beraber yürütüyoruz. Daha ileri bir aşama olarak Gümüşhane Lisesinden mezun öğrencilerimize Üniversite bursu sağlanması konusunda düşüncelerimiz var. Bu çocuklarımızı, gençlerimizi bursla destekleyebiliriz. İnşallah önümüzdeki zaman diliminde Gümüşhane Lisesi ve bu alanda yapılan çalışmalar Gümüşhane ölçeğinde büyük faydalar sağlayacaktır.”
Sn. Hocamıza söyleşi için teşekkür ediyoruz.
Sevgi ve Saygılar.