DEĞİŞİM VE DEĞİŞMEK

Sizlere bu hafta oldukça geniş ve derin bir konu olan değişim, değişmek kavramlarıyla misafir oluyorum. Her canlının değişime değişmeye ihtiyacı vardır değil mi? Hatta biz canlılar ne yapıyoruz evimizde etrafımızdaki cansız olup görsel olarak bizi sıkan rahatsız eden bazı varlıkları değişime sürüklüyoruz. Peki değişmeye yenilenmeye ihtiyacı olan eş ve dostlar üzerinde neden etkili olmuyor bu ısrarımız.  Çekiniyoruz tepkilerden yaklaşımlardan değil mi? Bu değişim fiziksel, duygusal, zihinsel veya sosyal düzeylerde olabilir. Değişimin nedenleri içsel veya dışsal faktörlere dayanabilir; kişisel gelişim, yaşam deneyimleri, çevresel etkiler, ilişkiler, travmalar ya da zamanın akışı gibi kavramlar insanların değişiminde etkili olabilir. Genel olarak değerlendirdiğimizde bireyler hayatlarında farkındalık kazandıkça, kendilerini daha iyi anladıkça ve öğrenme süreçlerinden geçtikçe değişirler. Bu, alışkanlıklarını, inançlarını ve bakış açılarını yeniden değerlendirmelerini sağlayabilir. Zorlayıcı veya dönüştürücü deneyimler. Kayıplar, başarısızlıklar, başarılar, yeni bir kültürle tanışma insanları derinden etkileyip değişim yaratabilir. Siz hangi duygu durumu sık sık yaşarsınız? Toplum veya grupta geçerli olan normlar, insanlar üzerinde değişim baskısı yaratabilir. Kültürel etkilerle birlikte insanların değerleri, davranışları veya yaşam tarzları değişebilir. Sosyolojik olarak kanıtlanmış bir durumdur bu aslında kişiler en çok sosyal ortamlardan olumlu veya olumsuz etkilenirler. İlişkiler konusunu unutmamak gerek insanlarla kurulan bağlar, onların düşünce tarzları, tutumları ve duygusal etkileri de bireylerin değişiminde büyük rol oynar. Zamanın doğal akışı, insanların perspektiflerini, fiziksel özelliklerini ve hayat önceliklerini değiştirir.

Peki değişim için neler yapmalıyız olay ve durumlara nasıl yaklaşmalıyız süreci nasıl yönetebilir ve verimli kullanabiliriz. Değişim, birey olarak gelişmenin, yenilenmenin ve daha iyi bir yaşam sürmenin önemli bir parçasıdır. Ancak, gerçek anlamda değişim sağlamak disiplin, farkındalık ve süreklilik gerektirir. İşte bir değişim sürecini başlatmak ve sürdürmek için izlenebilecek bazı adımları atmamız gerekir. Farkındalık ve İçgörü Kazanmak yani ne demek istiyoruz burada; ilk adım, değişmesi gereken veya değiştirilebilecek alanları fark etmektir. Kendinize dürüst bir şekilde bakarak mevcut alışkanlıklarınızı, düşünce kalıplarınızı ve davranışlarınızı gözlemleyin. Nelerin sizi sınırladığını ya da geliştirdiğini anlamak için öz-eleştiri yapın. Kaçımız bunu yapabiliyoruz kaç kişiyiz dostlar. Biliyor musunuz çok azınlıktayız. Hangi yönlerinizden memnun değilsiniz? Korkularınız veya sizi engelleyen şeyler neler?  Bu aşamada bu sorulara cevap bulmalıyız.

Hedef belirlemek, Peki belirlendi mi hedefeler? Değişim rastgele değil, bilinçli bir şekilde yönlendirilmelidir. Kendinize net, spesifik ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Hedeflerinizi belirlerken büyük adımlar yerine küçük, somut adımlara odaklanın. En en en basit ne yapalım. Daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek istiyorsanız, ilk adım olarak her gün 10 dakika yürümeyi hedefleyin. Önce kendinizi ikna edin lütfen! Evet yavaştan Küçük Adımlar Atmak gerekir bunun için neler yapmalıyız. Hep söylenir büyük değişimler genellikle küçük, sürdürülebilir adımlarla başlar. Değişmek istediğiniz alanda küçük ama kararlı adımlar atın. Her gün biraz daha ilerleme kaydetmek, uzun vadede büyük farklar yaratacaktır. Mesela Kişisel gelişim kitapları okumaya başlamak ya da yeni bir beceri edinmek için her gün 15 dakika ayırmak, bize çok bir şey kaybettirmez diye düşünüyorum. Disiplinli olmak ve sürekliliği sağlamak temel esas olmalı değişim, süreklilik ve devamlılık gerektirir. Bir şeyi başlatmak genellikle heyecan verici olsa da, uzun vadede onu sürdürebilmek zordur. Disiplinli olmak ve belirli alışkanlıkları oturtmak, kalıcı değişim için gereklidir. Genele bakıldığında Değişim sadece davranışları değil, düşünce yapınızı da dönüştürmeyi içerir. Sabit fikirlerden kurtulup esnek, açık ve öğrenmeye yatkın bir zihniyet geliştirin. Olumsuz düşünceleri fark ederek, olumlu ve yapıcı düşüncelere odaklanmak bu süreçte büyük önem taşır. Çevrenizde sizi destekleyen insanlara sahip olmak değişim sürecini daha kolay hale getirebilir. Bir arkadaş, mentor veya terapist ile bu yolculukta destek almak, motivasyonunuzu artırır. Ve aslında en güzeli bize en gerekli olan ise Sabırlı ve Kendinize Karşı Anlayışlı Olmak .Her zaman istediğiniz hızda ilerlemeyebilirsiniz, ancak geri adım atmadan devam etmek uzun vadede başarı getirecektir. Vee som olarak arkadaşlar değişim süreci kişisel olduğu kadar yaşam tarzı, kariyer veya ilişkiler gibi pek çok alanda da uygulanabilir. Hangi alanda değişim arzuladığınızı belirlemek, sürecin ilk ve en önemli adımıdır. Kendimizi kendinizi sorgulayın süreçte her zaman sorgulayıcı olun. Eğer sorgulamaz ve her şeyi olduğu gibi kabul edersek asla ivme kazanamayız. Sorgulayıcı net ve kararlı olursak çok daha fazlası için başarıya değişime ve değiştirmeye bir adım on adım ve daha fazlası yaklaşmış oluruz.

Saygılar.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Elmas Gök
Elmas Gök - 3 gün Önce

Değişim şart hocam