İş kıyafeti maliyetleri
Bir işletmenin sürdürülebilir olması, gider ve gelirlerinin dengeli olmasına sıkı sıkıya bağlıdır. Bu nedenle iş kıyafeti tedariki sürecinde, işletmelerin ilk ve en önemli konularından biri elbette ki maliyetlerdir. Peki, iş kıyafeti tedarikinde en uygun maliyetli yöntem hangisidir?
Bu sorunun yanıtı, işletmenin hizmet verdiği sektör, çalışan sayısı, hatta konumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak iş kıyafeti maliyetleri hesaplanırken göz önüne alınması gereken önemli konulardan biri, toplam maliyetin iş kıyafeti satın alma sürecinden ibaret olmadığıdır. İş kıyafetlerinin düzenli yıkanması, yazlık veya kışlık kıyafetlerin depolanması, işe alım süreçlerinde yeni baştan iş kıyafeti alınması, beden ölçüleri değişen çalışanların üzerine uygun kıyafetlerin tekrar tedarik edilmesi vb. süreklilik gösteren maliyetler de mevcuttur. Özellikle istihdam sirkülasyonunun yoğun olduğu, çalışanların kısa sürede işten ayrıldığı sektörlerde, iş kıyafeti satın alımları firmanın en büyük maliyet kalemlerinden biri haline gelebilir.
Bu nedenle bazı firmalar, iş kıyafetlerini satın almak yerine kiralamayı tercih etmektedir. İş kıyafeti kiralama hizmeti veren firmalar, çalışanlarınızın kıyafetlerinin tedarikinden depolanmasına, lojistiğinden bakımına kadar tüm süreçleri firmanız adına yönetir. Yeni işçi alımı yapsanız da, beden ölçüsü değişen işçilerinize yeni kıyafetler sağlamak veya eskiyen iş kıyafetlerini yenileriyle değiştirmeniz gerekse de, aylık olarak ödediğiniz hizmet bedeli değişmez. Bu nedenle, özellikle çok sayıda çalışanı olan firmalar, sıklıkla iş kıyafetlerini satın almak yerine kiralamayı tercih etmektedir.
İş kıyafeti standartları
Her sektörün kendine ait ulusal ve uluslararası kalite standartları vardır. Özellikle uluslararası kalite standartlarını sağlamak, ihracat yapan firmalar için olmazsa olmazdır.
Pek çok sektörel kalite standardı, iş kıyafetlerine yönelik düzenlemeler de getirmektedir. Bu standartlar kullanılacak iş kıyafetinin kumaş tipinden yıkanma sıklığına, cırt cırt – fermuar tercihinden kullanılacak düğme veya zımbaların malzemesine, kıyafetlerin tasarımından sahip olabilecekleri cep sayısına kadar pek çok noktada pek çok detay şartı getirmektedir. Gerekli kalite standardı belgelerine sahip olmak için iş kıyafetlerinin bu şartlara uygun olarak seçilmesi zorunludur.
Sektörel standartların iş kıyafetlerinde getirdiği bir diğer düzenleme ise iş kıyafetlerinin nasıl ve hangi sıklıkta yıkanması gerektiğine yöneliktir. Özellikle gıda, ilaç, kimya gibi hijyen standartlarının yüksek olduğu sektörlerde, iş kıyafetlerinin yıkanmasına yönelik oldukça detaylı kurallar bulunmaktadır. Öyle ki, aynı işletmenin farklı birimlerinde çalışanların kıyafetlerinin yıkanmasına yönelik şartlar dahi kendi içerisinde değişiklik göstermektedir.
Bu nedenle iş kıyafeti seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir diğeri de, tercih edilen kıyafetlerin sektörel standartları karşılayıp karşımamadığı sorusudur. İş kıyafeti satan ve kiralayan firmalar, iş kıyafetlerine yönelik standartları bilmekle yükümlüdür. Bu nedenle iş kıyafetlerini seçerken, firmanızın sektörel kalite standartlarına uygunluğunu mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir.
İş kıyafeti rahatlığı
Çalışma ortamının rahatlığı ve konforu, iş verimliliğini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Ortamın temizliğinden ışığına, ses düzeyinden ısı derecesine kadar pek çok faktör çalışma ortamı konforunun bir parçasıdır.
İş kıyafetleri de, çalışma ortamının pek çok kez gözden kaçırılan parçalarından biridir. Oysa doğru iş kıyafetine sahip olması, çalışan için son derece önemlidir. İş kıyafetinin beden ölçülerine ve iş gerekliliklerine uygun olması, çalışanın rahat ve verimli biçimde çalışabilmesini sağlar. Örneğin soğuk hava depolarında çalışan bir kişinin soğuktan koruma özelliği taşıyan iş kıyafetleri giymesi, ya da bir yol işçisinin görünürlük sağlayan kıyafetlere sahip olması oldukça önemlidir.
İş kıyafetlerinin sektörel gereksinimlere uygun olması kadar, kaliteli malzemeden olması da önemlidir. Nefes alan, terletmeyen, rahat kumaşlardan tercih edilen iş kıyafetleri, çalışanın konforuna önemli katkıda bulunacaktır.
Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2022, 11:46