Nargile ve nargile kafelere yeni düzenleme

Türkiye’de ve Gümüşhane’de son yıllarda nargile kafe şeklinde faaliyet gösteren yerlerin yaygınlaşması üzerine mevzuat düzenlemeleri yapılarak bu tarz yerlerin sağlık ve umuma açık iş yeri yönünden tabi olduğu yükümlülükler yeniden düzenlendi.

Nargile ve nargile kafelere yeni düzenleme

Gümüşhane Valiliği bu konuda bilgilendirme yaparak belirlenen düzenlemelere uymayanlar hakkında 83 bin 79 TL idari para cezası uygulanacağını duyurdu.

Konuyla ilgili kurumdan yapılan açıklama şu şekilde:

Faaliyetlerine devam ettikleri süreçte pandemi döneminde (16.03.2020 tarihinde 5361 sayılı genelge doğrultusunda ve genelgeye bağlı olarak 16.03.2020 tarihli ve 2020/03 sayılı İl Umumi Hıfzısıhha Kurul Kararı ile nargile kafe ve nargile sunumu yapılması askıya alınmıştı. 

Tarım Bakanlığının talebi ve İçişleri Bakanlığının 02.10.2024 Tarih ve 84550 sayılı genelgesi ile bu hizmet alanında yürütülen faaliyetlerin devamı yönünde belirlenen yasaklamalar son bulmuştur.

Ancak gerek nargile kafe adı altında gerekse de başka bir isim altında faaliyet göstermekle birlikte nargile sunumu yapan yerlerle ilgili olarak;

1-Nargilelik Tütün Mamülü Sunum Uygunluk Belgesi (izin belgesi) almak zorunlu olup bu belgeye sahip olamayanlar nargile sunumu yapamayacaklardır.

2-Sunum yapılan nargilelerde kullanılan tütün ürünü (tömbeki) Tarım Bakanlığınca belirlenen standart ve uygunluk şartları ile gerekli bandrolleri ihtiva etmek durumundadır.
Her iki duruma muhalif açılan iş yerleri ile sunum yapan iş yerleri hakkında gerekli tebligat yapılmasına müteakip denetlemeler tarım, sağlık, belediye ve emniyet birimlerinden oluşturulan heyetler tarafından yapılacak olup bu tarz iş yerlerini işleten işletmelerin cezalar karşısında mağdur olmaması adına gerekli uygunluk şartlarını sağlamaları ve özellikle aşağıdaki madde madde sıralanan hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerine ait alan/alanlar için Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (Kurum)’ndan Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınması zorunludur.

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanlarda aşağıda belirtilen hususlara uyulması zorunludur.

a) Tütün ihtiva eden ve etmeyen, nargile aparatında tüketilen tüm ürünler onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz. 
b) İçime sunulan nargilelik tütün mamulleri, TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardında belirtilen şekilde üretilip ambalajlanır ve ilgili mevzuatına göre de bandrollenir. 

c) Nargilelik tütün mamulü, içerisinde su bulunan geleneksel nargilelerde tüketilir, dumanı direkt, nargile dışında başka araçlarla veya suyun dışındaki başka bir madde içerisinden geçirilerek tüketime sunulamaz. 

ç) Nargilelik tütün mamulü içiminde kullanılan nargileler, her kullanımdan sonra içerisinde bulunan su değiştirilerek temizlenir, üzerinde bulunan ve insan ağzıyla temas eden parçası (sipsi) her kullanımda yenilenir, insan ağzıyla temas eden bu parçanın tek kullanımlık, kullanım sonrası atılan (disposable) cinsinden olması gerekir.

 d) İçimin yapıldığı alan/alanlarda herkes tarafından görülebilecek şekilde; tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan “sağlık uyarı” ve “yasal uyarı” yazıları bulundurulur. 

 e) Nargilelik tütün mamulünün içime sunulduğu işyerine ait alan/alanlarda her ne suretle olursa olsun, bu mamullerin tüketimini özendirici ve teşvik edici reklam, tanıtım, kampanya, promosyon veya herhangi bir etkinlik yapılamaz. Bu yasaklar bilgi toplumu hizmetleri yoluyla yapılacak eylemleri de kapsamaktadır.

f) İçime sunulan nargilelik tütün mamulü, Kurumdan satış belgesi almış satıcılardan temin edilir, bunlara ilişkin belgeler saklanıp ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilir. 

g) Nargilelik tütün mamulü ile tütün ihtiva etmeyen ancak nargile aparatında nargilelik tütün mamulünü taklit eder tarzda tüketilen ürünler, Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınan iş yerlerinin açık alanları dışında tüketime sunulamaz. 

ğ) Nargile şişeleri üzerinde, usul ve esasları Kurumca belirlenen sağlık uyarıları bulundurulur. 
İlgili maddelere uymayanlar hakkında yasal çerçeve dâhilinde 2024 yılı içerisinde 83.079 TL cezai işlem uygulanacaktır.
 

YORUM EKLE