Ağustos sonu,
o vadi senin, bu vadi benim.
Gümüşhane vadileri yemyeşil.
Çitlerle çevrili avlular.
Dam boyu sırıklara tutunmuş
allı-morlu çiçek açmış fasulyeler.
Fasulye çiçeklerinin rengine vurgunum.
Sarmaşık gibi aniden
dal salıveren fasulyeler.
Taze veya yeşil fasulye
çeşit çeşit.
Ayşekadın, çalı fasulyesi
en bilinenleri.
Şimdilerde kilosu 70.
Mutfakların prensesliğine
yükselmiş birden.
MİLLİ YEMEK KURU…
Milli yemeğimiz kurudur.
Yanında biraz pilav ve turşu.
Menü tamamdır.
Ancak taze fasulyenin
sağlık özellikleri
göz ardı edilmektedir.
Antioksidanları sayesinde
vücudumuzun hücrelerini korur.
Güçlü kalp dolaşım sistemi için
potasyum ve magnezyum gibi
elementlerin kaynağı.
Esasında fasulye, nohut,
mercimek,bezelye bütün baklagiller
magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Ayrıca taze fasulyenin
idrar söktürücü etkisi vardır.
Etkisi yapısındaki
potasyum elementinden…
Unutmayalım yeşil sebzeler
C vitamini kaynağı.
Neredeyse 20 miligram.
C vitamini ısıya hassas bir vitamin.
Çok uzun süre pişirildiğinde
kısmen yok olur.
FASULYENİN FAYDALARI
Taze fasulye her zaman pişirilmelidir.
Taze fasulye lif zengini bir sebze.
Üstelik yüz gramlık bir porsiyonda
yalnızca yaklaşık 25 kalori.
Bitki bazlı protein, lif ve
çeşitli vitamin ve mineraller zengini.
Özellikle vegeteryanların tercihi.
Doğu Karadeniz insanı
Fasulyenin her türlü yemeğini yapar.
Turşusu,kavurması, diblesi…
Bu mevsim taze fasulye zamanı.
Tadına doyum olmayan sebze fasulye.