Dün yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılarak söz alan GTSO Başkanı Akçay, Gümüşhane-Trabzon karayolunun İkisu köyü mevkiinde Karaca Mağarası yol ayrımındaki şantiye sahasının turizme kazandırılması gerektiği konusunda kurul üyelerine bilgi verdi.
“40 ticarethane, otel, restoran, köy pazarı gibi yöresel ürünlerin satışının yapılabileceği bir alan düşündük”
GTSO olarak bir türlü hayata geçiremedikleri Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezi Projesi hakkında bilgi veren Akçay, bir dönem Harmancık mevkiinde düşündükleri projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Torul’la Gümüşhane arasında yöresel ürünler İpekyolu turizm ticaret merkezi projesi hayata geçirelim dedik. Trabzon’dan Erzurum’a kadar bakıldığında yöresel ürünlerin pazarlanmasına yönelik bir alanımız yok. Onunla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Ama mesafe alamadık. Torul’la Gümüşhane arasındaki Harmancık mevkiinde Özel İdare’ye ait bir arsamız vardı 22 bin metrekarelik. Biz o çalışmaları o arsa TOKİ’ye verilmeden önce yapmıştık. Daha sonra bir takas oldu ve bu arsa TOKİ’ye geçti. TOKİ’ye de talepte bulunduk. Düşüncemiz burada 40 ticarethane, otel, restoran, köy pazarı gibi yöresel ürünlerin satışının yapılabileceği bir alan düşündük.”
“Günde 5 bin araç geçiyor”
Karayollarının resmi rakamlarına göre yoldan günlük ortalama 5 bin araç geçtiğini ifade eden Akçay, “Burada ticaret yapmak için yapılan bu proje günlük 5 bin aracın yüzde 5’ine talip olsun. Burada bir hareket olacağını yoldan değerlendiriyoruz. İlimizde özellikle pestil köme işi yapan 30 işletmemiz hem Türkiye’ye hem yurtdışına pestil ihracatı yapmaya başladı. Bunlar hem önemli oranda istihdam sağlıyor hem ihracat başladılar. Ayrıca her bir işletme turizm elçisi olarak görev yapıyor. Gümüşhane olarak çok fazla sunacağımız değerimiz yada hediyelik ürünümüz yok. Valiliğimizin hediyelik eşya konusunda bir çalışmamız başladı” diye konuştu.
“Alemdar İnşaat’ın şuanda Gümüşhane’de taahhütlü işi kalmadı. Ona rağmen burada kalmaya devam ediyor”
Bu işe artık bir çözüm bulunması gerektiğine vurgu yapan Akçay, “Başka bir alternatif olarak Karaca Mağarasının yol ayrımında şuanda Alemdar İnşaat’ın karayolu yaptığı zamanlarda şantiye kurması için tahsis edilen alan var. Ama Alemdar İnşaat’ın şuanda Gümüşhane’de taahhütlü işi kalmadı. Ona rağmen burada kalmaya devam ediyor. Biz eğer o çarşıyı Harmancık’ta kuramıyorsak Karaca Mağarasının olduğu yerde kuralım. 100 bini aşan ziyaretçisi var Karaca Mağarasına ama oradan geri dönüyor. Buraya bunu yapabilir miyiz? Alemdar İnşaat ne kadar burada kalacak? Bunlara yer değişikliği yapılamaz mı?” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan yapılan araştırmalarda İkisu köyünde Hazine’ye ait 125 ada 1 parseldeki 33 bin 964 metrekarelik arsanın 2001 yılında Ulaştırma Bakanlığı (Karayolları) adına tahsis edildiği, Karayolları’nın da İkisu-Şiran karayolu yapım işi yüklenicisi olması nedeniyle Alemdar Firmasına tahsis ettiği, bu alanın uç kısmında yer alan ve köy halkının da çıkan toz nedeniyle tepkisini çeken konkasör tesisinin ise 2009 yılında ruhsatlandırıldığı öğrenildi.
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2021, 13:29
Gümüşhane belediyesı torul beledıyesı o bölgeye sanayı kuracaklardı