Gümüşhane’de 2015 yılında başlatılan "Arıcılık Alt Yapısının Güçlendirilmesi Projesinin" devamı niteliğindeki "DOKAP Bölgesi Arı ve Arı Ürünleri faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında eğitim toplantısı düzenlendi.
Arı Sütü Üretimi konusunda düzenlenen eğitime Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerindeki arıcılara Vali Gazi Şimşek Çiftçi Evi salonunda, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerindei arıcılara ise Kelkit ilçesinde verildi.
Eğitim toplantısına DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Şube Müdürü Necati Ceyhan, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül, DOKAP konu uzmanları ve arıcılar katıldı.
Toplantıda konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, DOKAP İdaresi olarak arıcılık sektörüne büyük önem verdiklerini belirterek, bölge illerinde arıcılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla bölgeye özgü yeni desteklerin verilmesi amaçlayan destek programının uygulamaya konulduğunu söyledi.
Bu kapsamda yürütülen "Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi" çerçevesinde "Arıcılık Altyapısının Desteklenmesi Programı" uygulamaya konulduğunu ifade eden Yüce, eğitim alarak sertifikalandırılan arıcıların DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından ihtiyaç önceliklerine göre desteklenmeye devam edileceğini belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüyle sürdürdükleri başarılı koordinasyondan da duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise Türkiye'nin dünyada mevcut olan ballı bitki tür ve çeşitlerinin yüzde 75'ine sahip zengin florası, arı yetiştiriciliğine uygun iklimi, 4,5 milyon adedi aşan koloni varlığı ile büyük bir potansiyele ve arıcılık birikimine sahip olduğunu söyledi. Birşen, bölgenin zengin bitki çeşitliliği ile arıcılık için oldukça uygun olduğunu, Gümüşhane’de yaklaşık 65 bin adet koloni ile bin 400 ailenin esas geçim veya ek gelir kaynağı olarak arıcılık yaptığını, mevcut kolonilerden 2015 yılında 850 ton bal, 19 ton bal mumu üretildiğini söyledi.
Birşen, arıcılığın toprağa bağımlı kalmadan yapılabilen, fazla sermaye gerektirmeyen ve kısa zamanda gelir getiren bir üretim dalı olduğunun altını çizerek, “Bu nedenler arıcılığın önemini bir kat daha arttırmaktadır. Ayrıca arıcılık teknik bilgi ve beceri gerektiren bir meslektir. Ülke ve aile ekonomisine önemli katkıda bulunacak bir faaliyet. İl Müdürlüğü olarak her konuda arıcılarımızın yanındayız ve her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Eğitimci Dr. Ali Korkmaz’ın başta "Arı Sütü Üretimi" olmak üzere arıcılıkta dikkat gerektiren temel hususları anlattığı eğitim toplantıları 2 gün merkez ve 2 gün Kelkit ilçesi olmak üzere toplamda 4 gün sürdü. Teorik eğitim alan arıcılara 29-30 Nisan tarihlerinde uygulamalı eğitim verilecek.
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2016, 09:35