'Arıcıya Bal Gibi Eğitim Projesi' Başladı

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığının ortaklaşa düzenledikleri ve SODES Kapsamında finanse edilen “Arıcıya Bal Gibi Eğitim Projesi” düzenlenen açılış programıyla başladı.

'Arıcıya Bal Gibi Eğitim Projesi'  Başladı
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığının ortaklaşa düzenledikleri ve SODES Kapsamında finanse edilen “Arıcıya Bal Gibi Eğitim Projesi” düzenlenen açılış programıyla başladı.

Açılış toplantısına, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül,  İl Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karabulut,  eğitmenler ve kursa başlayan kursiyerler katıldı. 

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül, açılış konuşmasında, Gümüşhane’nin sahip olduğu doğal güzellikler ve bitki örtüsünün arıcılık faaliyetleri açısından mükemmel bir potansiyel oluşturduğunu, bu kapsamda istihdam oluşturmak adına böyle bir projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Gül, düzenlenecek olan arıcılık kursu sayesinde kursiyerlere arıcılığın ülke ekonomisindeki yeri, önemi, arıcılık ve arı ürünleri üretimi gibi konular anlatılmak istendiğini ifade etti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın ise, Gümüşhane’de 41 bin 628 adet kovan bulunduğunu ve yıllık 725 ton civarında bal elde edildiğini söyledi. Yaylalarının arıcılığa uygun olması nedeniyle her yıl yüzlerce arıcının konaklama yapmak ve floradan yararlanmak üzere başka illerden Gümüşhane’ye geldiğini kaydeden Irkın, “Gümüşhaneli vatandaşımız için, arıcılığa gönül verdiği ve yeterli düzeyde eğitim aldığı takdirde, önünde fazla bir engel kalmamaktadır. Arıcılık için işe başlama maliyetlerinin de düşük olduğu dikkate alındığında, proje sonrası, işsizlik ve göç  nüfus hareketleri de önlenmiş olacaktır. İlimizin faal arıcılık varlığı toplam potansiyele kıyaslanamayacak kadar azdır. Potansiyeli değerlendirebilmek ve iş sahibi olmayan genç nüfus için iyi bir gelir kaynağı elde etmek üzere mutlaka yeni sürdürülebilir projelere ihtiyaç vardır. İlimizde uygulanmaya başlayan organik arıcılık faaliyetleri de bu projeye entegre edilecek, gerek konvansiyonel gerek organik arıcılığın temelleri daha sağlam bir şekilde atılmış olacaktır. İlerleyen yıllarda, ‘Gümüşhane Organik Balı’ dendiğinde, bu ve buna benzer projelerin katkısı hiçbir zaman unutulmayacaktır." dedi.

Eğitici olarak Ziraat Mühendisi İbrahim Murathan, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Necati Ceyhan ve Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet taş tarafından verilecek kursta, Arıcılığın tarihçesi ve gelişimi, arıcılığın ekonomideki yeri ve önemi, arıcılıkta kullanılan araç ve gereçler, bal arılarının anatomileri, bal arısı kolonisi ve arı ırkları, ilkbahar, yaz ve sonbahar bakımları, ana arının önemi ve üretimi, arı ürünleri ve özellikleri, ballı bitkiler, gezginci arıcılık ve mevzuat, arı hastalıkları ve zararlıları, uygulamalı çalışmalar konularında eğitim verilecek.





Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2012, 23:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER