Atsız Kültür Evinde bilinçli sosyal medya kullanımı anlatıldı

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Ersin Diker, sosyal medyadaki her bir beğeninin insanlardaki mutluluk hormonlarını tetiklediğini söyledi.

Atsız Kültür Evinde bilinçli sosyal medya kullanımı anlatıldı

Gümüşhane Belediyesi’nin Atatürk Parkının bitişiğinde yeniden düzenleyerek kentin kültür ve sanat hayatına kazandırdığı Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evinde programlar devam ediyor.

Her hafta çarşamba ve cumartesi günleri yapılan programlar kapsamında bu hafta Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Ersin Diker katılımcılara “Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı” konusunda sunum gerçekleştirdi.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Gülsüm Çalışır’ın da katıldığı programda Doç.Dr. Diker, sosyal medya bağımlılığı, değişen mahremiyet araçları, mahremiyet sınırları, sosyal medya okur yazarlığı konularında bilimsel veriler ışığında sunum gerçekleştirdi.

“Türkiye sosyal medya kullanımında dünyada ilk 10 ülke arasında”

Konuşmasına başlamadan önce katılımcılardan etkinlik boyunca cep telefonlarını hiçbir surette açmamaların isteyen Diker, sosyal medya araçlarının günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline dönüştüğünü belirterek, “Dünyada ve özellikle Türkiye’de sosyal medya kullanımı gün geçtikçe artıyor. Ülkemizde 40 milyondan fazla insan günde ortalama 3 saat sosyal medyayı kullanıyor. Türkiye bu rakamlarla dünyada ilk 10 ülke arasında. Sosyal medya hayatımızın içinde ve bundan kaçamayız ama bunu sınırlı kullanmamız gerekiyor” dedi.

“Çok paylaşımla çok mutlu olmak istiyoruz”

Sosyal medya bağımlılığı konu başlığında örnekler ve bilimsel araştırmaların sonuçlarını paylaşan Diker, “Çok paylaşımla çok mutlu olmak istiyoruz. Sosyal medya platformlarında beğeni var da beğenmeme neden yok? Her bir beğeni mutluluk hormonlarını tetikliyor. Her insanın içinde beğenilme ve popüler olma arzusu var. Sosyal medya mecraları da bunu harekete geçiriyor” diye konuştu.

“Dijital bağımlılığınız varsa dijital detoks yapın”

Bağımlıkla ilgili dijital detoks yapılması tavsiyesinde bulunan Diker, bunun için cep telefonlarından sosyal medya uygulamalarının kaldırılmasını isteyerek bu konuda kişinin bir süre uzak kalacağına dair kendisine söz vermesi gerektiğini söyledi.

Dijital okur yazarlıkla ilgili ülke genelinde topyekün seferberlik başlatılmasını da isteyen Diker, mahremiyet konusunda da sosyal medyanın çok masum olmadığını vurguladı.

Sosyal medyanın bilinçli kullanılmasını isteyen Diker, sosyal medya içeriklerini analiz edebilme ve eleştirel bakabilme konusunda kişinin kendini yetiştirmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek artık insanların internette unutulma hakkı olmasıyla ilgili konunun tüm dünyada tartışıldığını dile getirdi.

Diker’in katılımcıların sorularını cevaplandırmasıyla etkinlik sona erdi.

Gümüşhane Belediyesi Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evi Koordinatörü tarihçi, yazar Serhat Doğan ise yaklaşık 1,5 ay önce Gümüşhane Belediyesi bünyesinde faaliyete başlayan Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evi’nin her çarşamba ve cumartesi günleri çeşitli programlarla konuklarını ağırlamaya devam ettiğini belirterek, programların sosyal medya hesapları üzerinden ilan edildiğini ve tüm vatandaşların davetli olduğunu söyledi. 

İlerleyen tarihlerde çeşitli kurslar ve eğitim programları ile sertifikalı eğitim programlarının da planlandığını ifade eden Doğan, böyle bir tesisi kentin sanat ve kültür hayatına kazandırdığı için Belediye Başkanı Ercan Çimen’e teşekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER