Tarihe ‘Postmodern Darbe’ olarak geçen 28 Şubat sürecinin yıldönümünde Ankara Gümüş Gelişim Akademisi (GGA) Sincan Belediyesi eski Başkanı Gümüşhaneli hemşehrimiz Bekir Yıldız’ı konuk etti.
Bekir Yıldız’ın özgeçmişi okunduktan sonra Gümüşhaneli Bürokratlar Dernek (GÜBDER) Başkanı Erol Tekçe yaptığı açılış konuşmasında, “Bu coğrafyada ve bu ülkede emperyalist ülkelerin neler yapabileceklerini ve kimlerle yapmaya çalışabilecekleri hakkında çok ciddi dersler barındırılan 28 Şubat sürecini yeni nesillere mutlaka yakınen anlatmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.
Bundan hareketle bu işin mağduru hemşehrimiz Bekir Yıldız ile konuyu masaya yatıracaklarını kaydeden Tekçe, “Tabi birinci elden bir tanıkla bu işin irdelenmesi çok ama çok önemli. Öyle ki böylelikle bugün hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan gelişmeleri daha bir derinlemesine anlama ve anlatma fırsatı bulmuş olacağız. Bekir bey daha 29 yaşında Sincan Gümüşhaneliler Dernek Başkanı olduğu dönemde ve üstelik üniversite öğrencisi iken siyasete girmiş, Sincan Belediye Başkanı olmayı başarmış ve bu alanda emsali olmayan Gümüşhaneli bir değerdir. Evet Ankara siyasi tarihinde Ankara’da Belediye Başkanı seçilen ilk ve tek Gümüşhaneli örnektir. Hem de bu kadar genç yaşta iken. Ondan bugün çok önemli bilgiler ve mesajlar alacağımıza inanıyorum. Bekir bey ile başkanlığı döneminde zaman zaman yollarımızın kesiştiği ve birçok olaya da birlikte şahitlik ettiğimizi söyleyebiliriz” dedi.
Daha sonra kürsüye davet edilen Sincan eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız, görsel ve işitsel materyaller eşliğinde 28 Şubat Süreci ve yaşadıklarını tek tek anlattı.
Yaptığı konuşmada gayrimilli unsurların o dönemde merhum Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller’in kurduğu koalisyon hükümetine karşı çıktıklarını fakat buna mani olamadıklarını kaydeden Yıldız, aradan geçen 3-5 ay sonra bu mahfillerin yerli ve yabancı işbirlikçileri ile hükümete karşı algı yönetimi oluşturup sonrasında Sincan’ın en işlek caddesinde da tankları yürüterek, o dönemin kudretli generali Çevik Bir’in de söylediği gibi güya demokrasiye balans ayarı çekilmeye çalışıldığını söyledi.
Yıldız, “Tabi o tarihe bizim Kudüs için yaptığımız geleneksel gecelerden biride bahane edilerek saldırıya geçilmiş ve tamamen kurgudan ibaret müthiş bir baskı ve manipülasyon yapılmış o dönemin kartel medyasının da desteğiyle saldırılar öyle bir hal aldıki darbe söylentisi yaygaraları da kopartılarak dönemin hükümeti istifaya zorlandı. Merhum Erbakan Hoca dönemim Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e Tansu Çiller ve Büyük Birlik Partisi Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve bir grup milletvekili arkadaşlarının da desteği ile hükümet kurmayı düşündü fakat Süleyman Demirel buna mani oldu” dedi.
Başkan Yıldız, “Tabi bizim cenahımızdan o dönemlerde çok genç ve tecrübesiz oluşumuz belki başımıza gelen illerde onların işlerini daha da kolaylaştırmıştır. Öylesine acımasız ve vahşi bir algı yönetimi yapıldı ki özellikle gözaltına alınıp Ulucanlar Cezaevine atıldığımda benimle ilgili haberleri dinleyince bu anlattıkları ben miyim diye sordum, kendimden neredeyse şüphe edip korkmaya başlayacak derecede bir tezvirat yapıldı. Asker, polis, yargı ve medya ve hatta zamanın jakoben ruhlu sendika ağaları ile hükümete bir çullanma yapılar ve bu saldırı nihayi aşamada 11 aylık bir iktidarı dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de katkıları ile devirdiler. Bugün itibari ile tarih gösterdi ki bu süreçten biz dahil her kesimin alacağı dersler var. Genç kardeşlerimizden bu ve buna benzer yakın tarihimizdeki tüm süreçleri objektif olarak araştırıp takip etmelerini ve sorgulamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Günün anlam ve önemine binaen GÜBDER Başkanı Erol Tekçe, Bekir Yıldız’a Gümüşhane Konağı ve Gümüşanevi Hazretleri ile ilgili birtakım kitaplar hediye etti. Program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.