Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, 12-18 Aralık Yerli Malı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada yerli ürün tercih etmenin artık bir zorunluluk olduğunu söyledi.
1946 yılından başlayarak 1983 yılına kadar 12-18 Aralık tarihleri arasında kalan haftanın ilk, orta, lise ve dengi okullarda “Yerli Malları Haftası” olarak kutlandığını, Yerli Malları Haftası tanımının 1983`te “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirildiğini hatırlatan Bostancı, 12-18 Aralık tarihleri arasında tüm Türkiye'de Yerli Malı Haftası’nın kutlandığını kaydetti.
Tüketicilere benzeri varsa yerli ürün kullanma çağrısında bulunan Bostancı, “869 barkoda dikkat Türkiye'de üretilen ürünlerin bar kodunun 869 ile başladığını hatırlatmakta fayda var. Vatandaşlarımız satın aldıkları malları seçerken barkodlarının 869 ile başlamasına dikkat etmelidir. Gelişen çağın etkisiyle, satın alınan malları incelediğimizde; artık bilgisayar, akıllı telefon, otomobil, televizyon ve diğer bazı elektronik aletlerin ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir. Bu ürünlerin en belirgin özelliği ise ya ithal edilmeleri ya da büyük oranda ithal girdi ile üretilmeleridir. İthalata bu denli rağbet edilmesi de ülkede dış ticaret ve cari dengesinde açık verilmesine ve ekonomide sıkıntılar yaşanmasına neden olmaktadır. O nedenle ithal yerine yerli ürünü tercih etmek artık bir zorunluluktur” dedi.
“AVM’LER KÖRÜKLÜYOR”
Yerli mallarının en fazla esnaf sanatkarlarda satıldığını dile getiren Bostancı, “Bugüne kadar kuralsızca çoğalan AVM'ler hem tüketimi kamçılamış hem de buralarda satılan malların daha çok ithal ürünlerden oluşması nedeniyle cari açığı beslemiştir. Ülkemizdeki cari açığın azaltılması, işsizlikle mücadelede başarılı olunması, kaynakların daha etkin kullanılabilmesi, ancak tüketicilerin alışverişlerinde yerli mallara öncelik vermeleriyle sağlanabilecektir. Bu noktada, genellikle yerli ürün satan veya üreten, milyonlarca insanın geçimine imkan veren esnaf sanatkarlarımızın önemi ortaya çıkmaktadır. Unutmayalım, geleceğimiz tutumlu olduğumuz, yerli malı kullandığımız, küçük işletmelere sahip çıktığımız ölçüde güzel olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bostancı’nın açıklamasının sonunda yer alan yerli malıyla ilgili şiir ise şöyle:
Üstüm, başım, İçim, dışım.
Ayakkabım yerli malı…
Vatanını seven insan,
Yerli malı kullanmalı.
Neden param avuç avuç
Yabancıya gitsin bütün?
O paralar diken olur,
Canımızı yakar bir gün.
Yerli malı duruyorken
Yabancıya bakar mıyım?
İşçimizin emeğini
Bile bile yıkar mıyım?
Çeşidi az olsa bile,
Yerli malı, vatan malı
Başka türlü düşünenler
Varlığından utanmalı