Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Yüksel Yalçın, yeni yıl dolayısı ile yayımladığı mesajında ‘Bugünün Çanakkale'si, üretim ve istihdam seferberliğidir’ dedi.
“İŞ DÜNYASI ODALAR İŞBİRLİĞİ YAPSIN “
Yeni yılın dünyada savaşların bittiği, barışın her coğrafyada egemen olduğu bir yıl olması temennisinde bulunan Yalçın, “2018’in ikinci yarısından itibaren iş dünyası olarak, kur dengelerinin piyasayı bozma sebepleri başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşadık. Ümit ediyoruz, daha stratejik hükümet politikaları, yatırımcı destekleri ve piyasa gözetimi-denetimi ile yeni yılda bu olumsuz süreçleri atlatırız. Kur dengesizlikleri dışında bazı girdilerin, karşılığı olmayan aşırı artışları ürün-fiyat disiplinlerindeki kurguları bozsa da iş dünyası toplulukları, sanayi ve ticaret odaları bu olumsuzlukları yakın takiple hükümete verecekleri kılavuz bilgiler ışığındaki gözetim ve denetimlerle olumsuzlukları daha kısa sürede bertaraf edebiliriz” dedi.
“ÜRETİME DAYALI EKONOMİ “
2019 yılından itibaren gerek hükümet programları gerekse iş dünyasının organize toplulukları olarak üretime dayalı bir ekonomiyi baskın bir şekilde ön plana çıkarmak zorunda olduklarını dile getiren Yalçın, “Türkiye sürdürülebilir bir büyümeyi ancak üretime dayalı yatırımlarla sağlayabilir. Yerli üreticinin desteklenmesi, dışa bağımlılığının azaltılması, enerji yatırımları olmak üzere en kritik hamlelerimiz dış ticaret açığının azaltılmasını sağlayacak politikalar üzerine olmalıdır” diye konuştu.
“BUGÜNÜN ÇANAKKALESİ ÜRETİM SEFERBERLİĞİDİR”
Yeni dönemde spor kompleksleri, kültür merkezleri, sosyal binalar, kamu binaları zorunlu olmayan yollar, viyadük ve hatta köprü yatırımlarının birkaç yıl daha bekleyebileceğini dile getiren Yalçın, “Ancak, işsizliğin çözümü ve istikrarlı bir büyüme için mevcut üretim hacminin korunması, büyütülmesi, yeni fikirlerle yeni girişimciliğin desteklenmesi konularında her yetkin birim teyakkuzda olmalıdır. Bugünün Çanakkale'si, üretim ve istihdam seferberliğidir” ifadelerini kullandı.
“YERLİ MALI YURDUN MALI HAYATA GEÇMELİ”
Gücünü kaybetmişlerin bir sabah kalktıklarında topraklarını, ülkelerini kaybedebildiklerine dikkat çeken Yalçın, “Bizim ne kadar güçlü planlarımız olsa da, üstün güçlerin stratejik hamleleri bütün planlarımızı bozabiliyor. Bu sebeple, yeni yılda sorumluluğun bilincinde STK’lar olarak, her etkinliğimiz iş dünyasının gelişimi için olmalıdır. Buna daha da gayret edeceğiz. İthal ürün ve girdilerin azaltılması için önce bireysel tüketimimizden, sonra da üretim ve iş alanımızda eskimeyen sloganımız "yerli malı yurdun malı" söylevi gerçekten hayata geçmelidir. Ya üreterek büyüyeceğiz, ya tüketerek zayıf ve riskli gelecekleri üstleneceğiz” şeklinde konuştu.
Yalçın, GÜSİAD ailesi olarak bu konudaki paralel düşünen her STK, her kurum ile her siyasi profille yan yana çalışmak üzere hazır olduklarını belirterek, “Ancak, kendi teknolojilerini üreten ülkeler bağımsızdır” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.