Daltaban’dan “Daha fazla üretim” vurgusu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) illerin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verilerini açıklamasının ardından Gümüşhane’nin ekonomik performansı, yerel yönetimlerin ve sivil toplumun gündemine oturdu. Gümüşhane, kişi başına düşen GSYİH’da 6 bin 416 dolar ile Türkiye genelinde 72. sırada yer alırken, toplam GSYİH’de 22 milyar 87 milyon 221 TL ile 79. sırada yer aldı.

Daltaban’dan “Daha fazla üretim” vurgusu

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Gümüşhane’nin bu sıralamadaki yerine dikkat çekerek önemli değerlendirmelerde bulundu. 

“Şapkayı önümüze koyup düşünmemiz lazım”

Daltaban, yıllardır üretimi artırmak için mücadele edildiğini ancak bu çabaların yeterli olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Karnemiz yine zayıf geldi. Üretiyoruz ancak ülke şartlarında en az üretenlerden olduğumuz, bu alanda da sınıfın tembellerinden biri olduğumuz apaçık. Bu oranların ülkemizdeki il nüfus sayıları ile yakın oranlarda çıktığını istatistiksel olarak görebiliyoruz. Yani küçük iller daha az katma değer ve yurt içi hasıla elde ediyor. Bu sonuca bu tür kılıf bulmak esasen çok kolay. Nüfus, coğrafya, topografya, girişimci gibi birçok bahane öne sürülerek işin içinden de çıkılabilir. Sonuçta ne söylersek söyleyelim ülkenin en fakir ve en az üreten illerinden biriyiz. Şapkayı önümüze koyup düşünmemiz lazım. Bu sonuçta yöneticiler olarak her birimiz sorumluyuz. Yıllardır daha çok üretebilmek için mücadeleler veriyoruz. Ancak bunun yeterli olmadığını günün sonunda görmüş olduk.”

“Yerel kalkınma için milli mücadele hamlesi gibi topyekûn seferberlik yapılması gerekiyor”

Yerel kalkınmanın bir milli mücadele hamlesi gibi topyekûn seferberlik yapılması gereken bir mücadele olduğunun altını çizen Daltaban, bu mücadelenin üç ana sac ayağının siyaset, bürokrasi ve sivil toplum olduğunu belirterek, “Burada yerel siyasetçilerin kabiliyetlerinin, performanslarının ve motivasyonlarının çok yüksek olması gerekiyor. Mülki amir ve bürokrasinin çok hızlı, etkin, çalışkan ve değer üreten bir çizgide olması gerekir. Sivil Toplum örgütü olarak bizler de çok daha fazla emek vermeli, yüksek seviye vizyon ortaya koymalıyız. Eğer bu üçgende biri güçsüz kalırsa mücadele de sekteye uğrayabiliyor. Bu üçgen doğru bir şekilde oluşursa bu yarışta ilimizin koşu ritmi artar, rekabet gücü gelişir, yarışta öne çıkma potansiyelimiz artar” dedi.

“Kalkınmada Tarım-Turizm-Sanayi”

Bölge için en büyük sorunun kısır çekişmeler olduğunu ifade eden Daltaban, “Küçük yerin büyük çekişmeleri olurmuş. Bu sorunlar da ancak yönetenlerin basireti ve feraseti ile aşılacaktır. Bölgemizin kalkınma ve gelişme reçetesinde üç kalem ilaç yazılı; Tarım-Turizm-Sanayi. Kalkınmada bu başlıklar önemli. Özellikle daha önce de söylediğimiz gibi bölgemizi ancak sanayileşerek kalkındırabiliriz. Bizler, ilerleyen süreçte özellikle sanayi alan yetersizliğini gidermek, Organize Sanayi Bölge’leri açığını kapatmak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Daha çok üretim, daha çok katma değer, daha çok ihracat ve hizmet üretimi yapmak zorundayız”

Gümüşhane’nin iller arasındaki rekabet yarışında geri sıralarda yer almasını hiçbir vatanseverin kabul edemeyeceğini söyleyen Daltaban, şehrin geleceği için daha fazla sorumluluk alınması gerektiğini vurgulayarak, “Daha çok üretim, daha çok katma değer, daha çok ihracat ve hizmet üretimi yapmak zorundayız. Memleketimizin ve geleceğimizin elimizden kayıp gitmesine, iller arasındaki rekabette son sıralarda yer bulmamıza razı olamayız. Hiçbir vatansever, memleket sevdalısı insanımız da buna razı olmayacaktır” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER