“Biz Gümüşhaneliler ne onu anladık ne de onun adını yaşatabilmek için bir eser ortaya kayabildik”
Temeli 2017 yılında atılan ve daha sonra çeşitli sebeplerle duran inşaatın son durumunu değerlendiren Demir, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin hem Gümüşhane hem Türkiye hem de dünya açısından büyük bir değer olduğunu belirterek, “Lakin biz Gümüşhaneliler olarak ne tam anlamı ile bu değerin farkındayız ne de onun adını yaşatabilmek için bir eser ortaya kayabildik” değerlendirmesinde bulundu.
“İslam aleminde önemli bir yeri bulunan Ahmed Ziyaüddin Efendi'yi doğduğu şehirde yaşatacak eserlere-kütüphaneye ihtiyaç bulunmaktadır”
Gümüşhane kent merkezindeki en eski camilerden biri olan Emirler Camiinin hemen yanı başında Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi adına bir külliye çalışmasının başlatıldığını fakat tamamlanamadığını ifade eden Demir, “Sadece temeller ve onun üzerine birkaç direk ve duvardan ibaret bir yapı ortaya çıkmıştır. Yapılan veya yapılmak istenen iş ise kar ve yağmurun altında çürüyüp gitmektedir. Bu sebep ile biran önce bu inşaat faal hale getirilip eser tamamlamalı hatta yapılmak istenen eserin yanında küçük de olsa bir kütüphane yapılmalıdır. Bilindiği üzere Ahmed Ziyaüddin Efendi, 28 yılını kitap çalışmalarına vermiş, Ramuz'ul Ehadis gibi alanında meşhur hadis kitabı ve birçok eser meydana getirmiş olduğu gibi “Mecmuat-ül Ahzâb" adlı kitabı derlemiştir. Ahmed Ziyaüddin Efendi’nin 18.000 eser bulunan dört kütüphanesi bulunmaktadır. İlim ve tasavvuf ehli olan Ahmed Ziyaüddin Efendi aynı zamanda Gümüşhânevî Tekkesi’nin kurucusudur. Bu manda İslam aleminde önemli bir yeri bulunan Ahmed Ziyaüddin Efendi'yi doğduğu şehirde yaşatacak eserlere-kütüphaneye ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.
“Gümüşhane Belediye Başkanlığına ve Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne büyük sorumluluk düşmektedir”
Bu işe öncelikle yarım kalan işle başlanarak şehrin merkezindeki bu çirkin görüntüye bir an önce son verilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Daha kapsamlı ve güzel bir eser ortaya koymalıyız. Bu manada Gümüşhane Belediye Başkanlığına ve Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne büyük sorumluluk düşmektedir. Zira Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü 2013 senesinde Gümüşhane Üniversitesi'nin içinde olduğu bir tertip heyeti tarafından "1. Uluslararası Gümüşhânevî Sempozyumu" düzenlemiş lakin bu sempozyumları devam ettirememiştir. Başta Üniversite de yapılacak eserler üzerinden ismine yer vererek yaşatma gibi bir sorumluluk altında olan Üniversite yönetimi aynı zamanda daha nitelikli sempozyumlar ile Ahmed Ziyaüddin Efendi'ni adının düşüncesinin eserlerinin yaşamasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına imkan sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.
Başkan Demir, insanların sosyal medya ve dijital ürünlere mahkum olduğu, huzurun sahte yerlerde aradığı bir çağda yanı başımızda yer alan ve eserleri ile nice insanların huzura kavuşmasına vesile olan kişiye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak bu bağlamda herkese büyük mesuliyetler düştüğünün altını çizdi.
Büyük İslam Alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin doğduğu yer olan Gümüşhane’de Kur'an-ı Kerim öğrendiği cami olan Emirler Camii ve etrafında 2016 yılında projesi duyurulan, külliye, aşevi ve çevre düzenlemesi işinin temeli 2017 yılında düzenlenen geniş katılımlı törenle atılmıştı.