Aynı zamanda Gümüşhane Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Genel Başkanı da olan Eyyüp Demirel, onbir ayın sultanı Ramazan ayında herkes alabilsin diye indirim kampanyaları başlatılması gerekirken zamlar nedeniyle bu zamanda alışveriş yapmanın çok zorlayıcı hale geldiğini söyledi.
Daha önce yaptıkları açıklamalarla yetkililerin tedbir almasını istemelerine rağmen sessiz kalındığını, çağrılarına kulak tıkandığını ifade eden Demirel, “Oruçlu olduğu için aşırı pide alma alışkanlığının terk edilmesi gerekiyor. Geçen Ramazan ayında zamlardan dolayı pide yemedim. Pahalı olduğu için tepki koydum. Ben yemediğim gibi aile fertlerim de yemedi. Emekli, asgari ücretli, garip gureba ne yapar ne eder düşünen yok. Bu insanlar ölmeyecek gibi Ramazan ayını fırsat ayı kazanç ayı olarak değerlendiriyorlar” dedi.
Gümüşhane’de son dönemde ete, süte, peynire, ekmeğe ve diğer temel gıda maddelerine yapılan zamlardan dolayı hayatın adeta durduğunu, insanların caddeye çıkamaz hale geldiğini ifade eden Demirel, “15 TL’lik ekmeğin 380 grama çekilmesi kabul edilebilir değil. Zamlı tarifeyle birlikte ekmeğin kilogram fiyatının yüzde 23 artması makul bir rakam değil. 32,5 TL'den 40 TL'ye yükselmesi planlanan tarifede her zamlarda olduğu gibi bu zamlarda da ekmeğin gramajları değiştirilmesi tüketici aldatmaktır. Zamlı tarifeyle baş edemez olduk. 15 TL'den satılan 460 gramlık ekmeğin fiyatı değiştirilmeden gramajı 380 grama çekilmesi akıl ve mantığımız almıyor. En ucuz pidenin 25 TL olması ise hiç kabul edilebilir bir durum değil. Yumurtalı susamlı pidenin fiyatı da 28 TL olması tüketicinin susamlı pide yemesinde bu yıl hayli bir düşüş olacaktır. Tarifede 450 gram lavaş 20 TL, 1 kilogram peksimetin fiyatı da 60 TL olarak belirlenmesi ile ilgili birtakım yaptırımlarımız olacaktır” diye konuştu.
Çözüm Önerisi: Evde Ekmek ve Pide
Gümüşhane’deki fırınlarda düşük gramajda ekmek yapılmamasının da israfa davetiye çıkardığını belirterek Cumhurbaşkanlığının israf konusundaki genelgesini hatırlatan Demirel, “Tüketicilerimizi evlerinde ve köylerindeki fırınlarda ekmek ve pidelerini yapmaya davet ediyorum. Tüketicilerimizin kuru ekmeğimizi köylerde yapmayla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Her bir kişi fırından ekmeğini almaması zamanla çığ gibi Gümüşhane’de büyüyecektir. İlk anda bunu fark etmeyebilirsiniz ama biz varsak siz de varsınız yoksak yoksunuz” ifadelerini kullandı.
Demirel, seçilecek Belediye Başkanından tüketicilerin evlerinde yaptığı lahmacun içi, güveç malzemesini, kuru ekmeğini pişirebileceği, mantı ile sironunu yapabileceği “pişirme fırını” yapmasını talep etti.
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2024, 08:14
Şimdilerde satın aldığımız çoğu şeyi annelerimiz evde yapardı.mesela ekmek. Mahallelerde taş fırınlar olurdu. Mahalle halkı haberleşir fırın yakılır .ekşi maya ile Ekmeğin en alası komşuların yardımıyla birlikte yapılırdı .mis gibi koku yayılırdı mahalleye. Mahalleli hanımların bu yardımlaşmaları toplumsal huzurun sağlanmasında önemli bir etkendi. Ekmeği pişirenler mahalle halkına tadımlık ekmek hediye ederdi.Bir kaç gün yetecek kadar tazesi ayrılır, kalanlar kurutulur uzun süre tüketilirdi. , makarna, siron, yufka evlerde vefakar annelerimizin o güzel ellerinden çıkar, kilerlerdeki yerlerini alırlardı. Şimdilerde maalesef insanlarda teknolojinin daha da beslediği ultra tembellik oluşmuş. Teknoloji amacına uygun, topluma faydalı yönde kullanılırsa ancak; adını hak eder. Teknoloji bilimdir, sanattır, ilimdir. Ev ekonomisine yönelik Bir şey öneriyorsunuz , “hangi çağdayız , o eskidendi” cevabını alıyorsunuz. Ne yazık ki telefonlarını ellerinden düşürmeyen bilimsellikten uzak, BİRBİRİNİ GÖZETLEYEN platformlarda kendi magazinini teşhirle vakit öldüren bir nesil oluşmuş. Ben onlara TELEFİNSAN diyorum. Bir insan evinin ekonomisine faydalı olamaz ise ülkesine de faydalı olamaz. Bu işe ekmekle başlayalım gerisi gelecektir.