Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dumanlı köyü sınırlarındaki İstavroma yaylasında bulunan ve ‘Dipsiz Göl’ olarak adlandırılan bölgenin doğal sit alanı ilan edileceğini bildirdi. Haberin duyulmasının ardından vatandaşlar SİT alanının bölgedeki Taşköprü, Çakırgöl, Cami Boğazı ve Sarıtaş yaylalarının olduğu alanı da kapsamasını istedi.
Bakan Kurum, Gümüşhane’nin Merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisindeki İstavroma yaylasında denizden 2 bin 78 metre yükseklikte bulunan ve ruhsatlı define aranan ve define çıkmayan Dipsiz Göl’ün doğal haline kavuşturulması için yapılacak çalışmalara ilişkin gazetecilere bilgi verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyu yakından takip ettiğini ve gölün eski haline kavuşturulması için gerekli adımların atılması talimatı verdiğini belirten Kurum, göl ve çevresinin doğal haline kavuşturulması için üniversitelerden bilim insanlarının yer aldığı bilimsel bir kurulun oluşturulduğunu kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin göl ve çevresindeki çalışmaları sürdürdüğünü dile getiren Kurum, ilk etapta bölgede bilimsel çalışmaların yapılacağını, ardından da göl ve çevresinin bozulan yapısının eski doğal haline kavuşturulması için gerekli tüm adımların atılacağını vurguladı.
Göl ve çevresinin Doğal Sit Alanı ilan edileceğini, Dipsiz Göl olarak anılan bölge ile doğusunda bulunan arkeolojik ve doğal sit alanı olan Santa Harabeleri ile birleştirilerek ekolojik bir koridor oluşturulacağını dile getiren Bakan Kurum, “Ekiplerimiz şu anda bölgede çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede doğal haline kavuşturacağımız Dipsiz Göl, kuracağımız ekolojik koridorun en önemli parçası haline gelecek. Hedefimiz, gölü eski haline kavuşturarak gelecek nesillere aktarmak” diye konuştu.
Bakan Kurum’un açıklamalarının ardından Gümüşhaneliler özellikle sosyal medyadan yayımladıkları mesajlarında o bölgede bulunan Taşköprü, Çakırgöl, Cami Boğazı ve Sarıtaş yaylalarının olduğu alanında SİT alanı kapsamına alınmasını, böylelikle o bölgede hergün mantar gibi yapılan ucube binaların ve coğrafyanın istilasının önüne geçilebileceğini belirtti.
Halen yürürlükte olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda Doğa SİT'in tanımı şöyle yapılı: “Doğal (tabii) sit”; jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.
Haberlere konu olan Dumanlı köyü Dipsiz Gölü'nün eski hali ise şöyle:
Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2019, 21:03
Acikca yayla işgalcisi bu adamlar komple bu yağmurdere tarih olarak güzellik ve yayla olarak hepnkorumaya alınmalı..