'Dünyada Her Yıl 55 Bin Kişi Kuduzdan Ölüyor'

Trabzon Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Şükrü Özgün, dünyada her yıl 55 bin civarında insanın kuduz nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

'Dünyada Her Yıl 55 Bin Kişi Kuduzdan Ölüyor'
Trabzon Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Şükrü Özgün, dünyada her yıl 55 bin civarında insanın kuduz nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de ki Zoonoz Hastalıkların Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu sempozyum devam ediyor.

Sempozyumun ikinci günü 28 Eylül Dünya Kuduz Gününe denk gelmesi nedeniyle kuduz hastalığı masaya yatırıldı. Konu ile ilgili olarak gerçekleştirilen sunumlarda hastalığın önemine vurgu yapılırken, uzmanlar tarafından kuduz vakaları hem insan hem de hayvan sağlığı açısından masaya yatırıldı.

Yaptığı sunumunda dünyada her yıl 55 bin civarında insanın kuduz nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Trabzon Halk Sağlığı Müdür Yrd. Uzm.Dr. Şükrü Özgün,  “Kuduz insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalıktır. Ayrıca kuduz, tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bununla birlikte önlenebilir de bir hastalıktır. Buna rağmen dünyada her yıl yaklaşık 55.000 kişi bu hastalık nedeniyle ölüyor. Afrika Kıtasından düzenli veriler alınamadığı için bu rakamın daha da fazla olduğunu düşünüyorum” dedi.

Avrupa bölgesinde, sokak köpeğine bağlı hastalığın görüldüğü tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Özgün, yapılan çalışmalarla bu vakaların her geçen gün daha da azaltıldığını söyledi. 2012 yılı içerisinde Kuduz’a bağlı herhangi bir ölüm vakasının ülkemizde yaşanmadığının altını çizen Özgün, “Ülkemizde her yıl 120 binden fazla ısırık vakası meydana geliyor. Dolayısıyla şüpheli ısırıklar nedeniyle çok fazla aşılama yapılmak zorunda kalıyoruz. Bu da önemli bir maliyet oluşturuyor.” dedi.

KÖPEK ISIRIĞINI BOL SU VE SABUNLA YIKAYIN

Önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen, vatandaşların küçük boyutlu ısırıkları önemsemedikleri için sağlık kuruluşlarına başvurmadığını ifade eden Özgün, ısırılma vakalarında yaranın vakit kaybetmeden bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini söyledi.

İyotlu bir antiseptikle yapılacak müdahalenin ardından, vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna gidilmesinin önemli olduğunu belirten Özgün, “Sağlık Bakanlığı tarafından kuduz tedavisi ile ilgili verilen hizmetlerin tamamen ücretsizdir. Yeter ki vatandaşlarımız bu aşı programlarına düzenli bir şekilde devam etsin.” diye konuştu.

“SAHİP OLDUĞUNU SEV DİĞERLERİNDEN UZAK DUR”

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Necati Ceyhan ise, çocuklara evcil ama sahipsiz veya yabani hayvanlara dokunmamalarının öğretilmesi gerektiğini belirterek, “Sadece kendine ait olanı sev, diğerlerinden uzak dur prensibi benimsetilmelidir.” dedi.

Şehirleşme ve şehirleşmeye bağlı olarak başıboş köpekler nedeniyle kuduz vakalarının arttığını kaydeden Ceyhan, yaban hayvanları ile ilgili yaşanan vakaların düşük olduğunu söyledi. Gümüşhane’de kurtlarda daha fazla hastalık göründüğünü ifade eden Ceyhan, “Kelkit Kılıçtaş köyünde 2009 yılında yaşanan olayda hastalık, ilk olarak yaban hayvanlarından bulaşırken, 2010 yılında ise sahipsiz köpekler tarafından tekrarlandı. Kürtün İlçesinde yaşanan olayda ise vatandaşın üç aylık bir köpek yavrusunu Giresun Çanakçı İlçesinden alıp beraberinde getirdiği köpeğin elini yaralaması sonucu yaşanmıştır. Gerekli çalışmaların yapılmasının ardından hastalık sönme aşamasına gelmiştir.” diye konuştu.

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2012, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER