Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin Resmi Gazetede yayımlandığını kaydeden Irkın, 1 Temmuz 2012 tarihine kadar fırıncıların ve ekmek satılan yerlerin bu şartlara uyması gerektiğini söyledi.
Irkın, tebliğ ile insanların tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özellikleri ve gramajının yeniden belirlendiğini belirterek, “Gıda işletmeleri, bir ay içerisinde tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmeleri ekmekte tuz oranına ve uyulması gereken genel kurallara (ürünlerin, üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarının) ise 1 Temmuz 2012 tarihine kadar uymak zorundadır.” dedi.
Ekmek ve ekmek çeşitlerinde azami tuz oranın yüzde 1.75’ten yüzde 1,5’e indirildiğini, kepek miktarının artırılarak en az yüzde 0.65, en çok 1,1 olarak belirlendiğini dile getiren Irkın, ayrıca ekmeğin gramajının da 300 gram’dan 250 grama düşürüldüğünü söyledi.
Irkın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ekmeğin gramajı da 300 gramdan 250 grama düşürülürken, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Sadece ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği, ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir.Bu durumda söz konusu ürünlerin üretim, depolama, dağıtım, ve satış aşamaları tebliğ de belirtilen hükümlere uygun olacak.Ürünlerin üzerinde ; üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işareti yer alabilir. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler, sadece hijyenle ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde bulundurulup satılacaktır. Yani kasap, manav ve Pazar gibi yerlerde satılamayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda olacak. Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanlarıyla ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeniyle ilgili konularda eğitimlerini sağlayacak.”
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2012, 18:19