Gümüşhane İl merkezinde 8 bin 843 araç bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 400 yeni aracın trafiğe eklendiğini belirten Kar, Gümüşhane’de tescilli olmayıp kullanılmakta olan araçlarla beraber yaklaşık 10 bin aracın olduğunu söyledi.
Gümüşhane şehir içinde 07.12.2007 tarih ve EGM Genelge No:81 sayılı genelge, 11.03.2013 tarih ve Bakanlık Genelge No:2013/10 sayılı genelge ve 01.04.2013 tarih ve 1499 sayılı EGM genelgesi ile Hız ve Emniyet Kemeri denetimlerinin her il için ayrı ayrı planlandığını belirten Kar, Gümüşhane için ise gündüz 6 saat, gece 4 saat radarla hız denetimi planlanarak bu doğrultuda da denetimlerin yapıldığını söyledi.
İl Trafik komisyon kararı ile şehir merkezinde Otomobil, Panelvan (Doblo kango) ve Motosikletlerin 50km/saat olan hızlarının 65 Km/Saat, Otobüs ve kamyonlar için ise 50Km/Saat hız uygulandığını kaydeden Kar, Bölge trafik denetleme sorumluluk alanında bölünmüş yollarda otomobiller için 1l0km/saat, Panelvan (Doblo kango türü araçlar) için lOOkm/saat, otobüs 90km/saat ve kamyonlar 85km/saat hız uygulanırken, bölünmemiş yollarda ise otomobiller 90km/saat, panelvanlar (Doblo, kango türü) için 85km/saat otobüs ve kamyonlar için ise 80km/saat hız uygulandığını söyledi.
GÜMÜŞHANE’DE 2015 YILINDA 110 TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ
Şehir içi trafik kazalarının meydana geldikleri saatlere göre dağılımı incelendiğinde kazaların gündüz saat 10:00 ile 16:00 saatleri arasında yoğunlaştığını belirten Kar, “Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince 2014 yılında yapılan denetimlerin sayısı 15 bin 348 iken 2015 yılı içerisinde denetlenen araç sayısı 21 bin 873 oldu. 2014 yılı içerisinde Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında 1 ölümlü 134 adet yaralamalı toplam 135 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 137 vatandaşımız yaralanmıştır. 2015 yılında ise 2 ölümlü 108 yaralamalı kaza olmak üzere toplam 110 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda da 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 165 vatandaş yaralanmıştır” dedi. Gümüşhane’de şehir içinde meydana gelen kazaların oluş nedenleri incelendiğinde aşırı hız, dikkatsizlik, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak, yayaların karşıdan karşıya geçiş kurallarına uymaması, hatalı sollama ve dönüş kurallarına uymamak olarak belirlendiğini kaydeden Kar, kazalarda yaralanmaların fazla olmasının genel olarak emniyet kemeri takılmamasından kaynaklandığını söyledi.
GÜMÜŞHANE’DEKİ ARAÇ SAYISI 8 BİN 843’E ULAŞTI
Sonuç olarak 2013 yılı 8 bin 121 olan araç sayısının 2014 yılında 8 bin 581’e, 2015 yılında ise 8 bin 843’e ulaştığını belirten Kar, 6 aylık süre içerisinde toplam 262 aracın Gümüşhane il merkezindeki trafiğe eklendiğini ve trafik yoğunluğunun her geçen gün arttığını söyledi. Bununla birlikte 2014 yılının ilk 6 ayı ile 2015 yılı kıyaslandığında kaza sayılarında artış olmadığını aynı paralelde devam ettiğini kaydeden Kar, bunda da yapılan denetimlerin kararlılıkla devam etmesinin önemli bir unsur olduğunu söyledi. Kar, “Bu doğrultuda; hız sınırlarına ve trafik ışıklarına uyulması, sürüş esnasında cep telefonu kullanılmaması, emniyet kemerini mutlak suretle takılması, kavşaklarda dönüş kurallarına uyulması ve hatalı solama yapılmaması gibi kurallara uyulduğunda yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarında büyük oranda düşüşler yaşanacağı öngörülmektedir” dedi.
Gümüşhane trafiğinin yoğun olduğu hastane kavşağı, Köprübaşı ışıklar, Ahmet Ziyaüddin caddesi kavşağında günün belirli saatlerinde trafiğin yoğunluğuna göre emniyet personelinin yaya olarak trafik düzenlemesi yaptığını belirten Kar, “Atatürk caddesi ve Cumhuriyet caddesi üzerinde gerek seyir halinde gerekse yaya olarak hatalı parklarla ilgili gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılmakta trafiğin akışını aksatacak şekilde uygunsuz durma ve duraklama kurallarına uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılmaktadır” dedi.
TRAFİK KAZALARININ EN YOĞUN YAŞANDIĞI GÜN ‘SALI’
Salı günleri Gümüşhane’de Pazar kurulması nedeniyle ve meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde büyük kısmının Salı günleri olduğunun tespit edildiğini belirten Kar, meydana gelebilecek kazaların önlenebilmesi adına Pazar yeri ve çevresinde ek tedbirler alındığını söyledi.
GÜMÜŞHANE ASAYİŞ YÖNÜNDEN EN GÜVENLİ İLLER ARASINDA
İl Merkezi Asayiş olaylarında 2014’te 431 olay yaşanırken yüzde 13 oranında artış gösterek 2015 yılında 485’e ulaştığını kaydeden Kar, bu olayların kişilere karşı suçlar, malvarlığına karşı suçlar, topluma karşı suçlar ve takibi gereken suçlar olarak oluştuğunu söyledi.
Sonuç olarak Gümüşhane’nin yıllık ortalama 850-900 olayla 81 il içerisinde 77. sırada olması ile asayiş yönünden en güvenli iller arasında bulunduğunu ifade eden Kar, 2014 yılı istatistiklerinde ise kasten adam öldürme olayı gerçekleşmeyen tek ilin Gümüşhane olduğunu söyledi.
TERÖR DEĞERLENDİRMESİ
Bir gazetecinin, son günlerde yaşanan terör olaylarına ilişkin sorusunu cevaplandıran Kar, “Türkiye'nin genelini ilgilendiren bir konu. Devam eden bir Çözüm Sürecimiz vardı. Akabinde gelişen konulardan dolayı ilimize de yansıması oldu. Burada olayın önemli kısmı, devletimiz her şeyi takip ediyor ve biliyor. İlimizde de bir kaç gün önce bununla ilgili kırsal alanda bir temas sağlandı ancak havanın karanlık ve bölgenin de dağlık şartlarda olması vesilesiyle şahıslar kaçtılar” dedi.
Vatandaşların mal ve can güvenliği açısından herhangi bir sorun yaşamaması için güvenlik tedbirlerini diğer bütün illerde olduğu gibi Gümüşhane’de de en üst seviyede tuttuklarını kaydeden Kar, “Arkadaşlarımız büyük gayretle çalışıyor. Ülke genelinde yaşanan olaylar dolayısıyla ihbarlar konusunda vatandaşımız son dönemde daha da duyarlı. İlimizde ihbarlarda yüzde 70 artış var. Şüpheli araç, şüpheli şahıs ve şüpheli paket şeklinde ihbarlar geliyor, artık duyarlı hale gelindi" diye konuştu.
Sosyal medyada “Karadeniz'de, Gümüşhane'de önemli terör olayları yaşanıyor” gibi ifadelerle paylaşımları bulunduğunun ifade edilmesi üzerine konuşan Kar, şunları söyledi: “Terör olayları daha çok doğu ve güneydoğu illerinde yaşanıyordu. Karadeniz'de de son günlerde bu tür konular meydana gelince insanlar daha önce duymadıkları için biraz daha konulara abartılı yaklaşılıyor. Devletimiz takip ediyor, en ufak boşluk yok. Vatandaşımızdan beklentimiz şüpheli şahısları gördüklerinde bilgi vermeleri. Abartıldığı gibi Karadeniz Bölgesi'nde öyle bir şey söz konusu değil zaten. 'Hiçbir şey de yok' denilmiyor. Belirli şeyler var, bununla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Ortaya çıktıkça da zaten ilgili yerlerden açıklama yapılıyor”
Kar, teröristlerin merkeze bağlı Tekke köyünde görüldüklerine yönelik yaşlı bir kadının sabah saatlerinde ihbarda bulunduğunu da hatırlatarak, bunun üzerine yapılan araştırmadan sonuç alınamadığını kaydetti.
Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2015, 22:53