GTSO'nun 2012 Yılı Beklenti ve Önerileri

Gümüşhane Üniversitesince düzenlenen IV. Yerel Ekonomi Zirvesinde oturuma katılan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay 2012 yılı beklenti ve önerilerini sıraladı.

GTSO'nun 2012 Yılı Beklenti ve Önerileri
Gümüşhane Üniversitesince düzenlenen IV. Yerel Ekonomi Zirvesinde oturuma katılan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay 2012 yılı beklenti ve önerilerini sıraladı.

“Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde Yerel Ekonominin Rolü” konulu toplantıda konuşan Akçay, Gümüşhane Ekonomisinin beş ana sektör üzerine yoğunlaştığını bunların; Tarım, Turizm, Eğitim, Madencilik ve Yöresel Doğal Ürünler olduğunu söyledi.

Oturumda yaptığı sunumda Akçay, Gümüşhane ekonomisinin yoğunlaştığı bu sektörlerle birlikte, ilin kalkınması ve gelişimine yönelik 2012 yılı beklentilerini maddeler halinde şu şekilde sıraladı:

1-Gümüşhane ve Gümüşhane ölçeğindeki iller için ilimiz ve bölgemizi cazibe merkezi yapacak yeni bir teşvik yasasının genelge ve yönetmeliklerini bekliyoruz. Yatırımcı teşvik edilirken, mevcut işletmelerin korunması ve üretim ve istihdam kapasitelerinin artırılmasına yönelik teşviklerde gecikmeden açıklanmalıdır. Üretim problemini çözmeden, yeni yatırım olmaz.

2-Zigana Tünelinin projesinin ve yapımının yatırım programına alınarak ihale edilmeli.

3-Çevre yolu ve Şehir Geçişimizin projelendirilerek başlamasını bekliyoruz.

4-İkisu - Şiran Karayolu yıllardır devam ediyor, bir an önce bitirilmesini bekliyoruz.

5- Yine önemli bir grup yolu olan Tohumoğlu – Yayladaere yolu yeterli ödenekle bitirilmelidir.

6-Şehir merkezinden geçen Harşit Çayı ikinci kısım ıslah projesi yatırım programına alınıp ihale edilmelidir.

7- Bahçecik Barajının planlaması ve projesi yapılarak yatırım programına alınmalıdır.

8- DSİ (Devlet Su İşleri) tarafından projeleri hazır olan 18 adet göletlerimizin ihalelerini bekliyoruz.

9- Doğal Gaz’ın şehrimizin tamamında kullanılmasının sağlanmasını bekliyoruz.

10- Zafer Meydanındaki boş alan İlimize yakışmıyor. Ortak akılla bir proje yapılarak bu alan, İlimiz sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına kazandırılmalıdır.

11- İlimize katma değer yaratacak bir yer olan Eski Stadyuma bir proje yarışması yapılarak, bu yerimiz atıl durumdan, verimli hale getirilmelidir.

12-Kelkit Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi projesi programa alınmalıdır.

13-İl Merkezinde yeni yerlerin imara açılmasını bekliyoruz. İlin sağlıklı büyümesine hazırlık yapılarak gelecek yıllar planlanmalıdır.

14- Yeni bir Küçük Sanayi Sitesi için uygun bir yer bulunmalıdır. Fikir birliği içinde Küçük Sanayi Sitemiz bir dönüşüm projesi ile daha kazançlı ve daha çağdaş bir bölgeye dönüşmelidir.

15- Tekke Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğrenci azlığından atıl durumdadır. Tam kapasite ile işlev görmesi için gerekirse farklı alanlarda ve Kurumlarda değerlendirilmelidir.

16- Gümüşhane Üniversitesi sahasında kalan Karayolları 101. Şube Şefliği de uygun bir yere taşınarak Gümüşhane Üniversitesinin büyümesinin önü açılmalıdır. Burada da daha fazla zaman kaybetmeyelim.

17- Transit yoldaki araç parkları büyük tehlike arz ediyor. Bu parklar yasaklanmalı ya da çözüm bulunmalıdır.

18- Süleymaniye Mahallemizin tarihi zenginliği ile beraber yaz ve kış turizmi projesinin başlamasını bekliyoruz.

19- Canca Kalemizin’ de Turizme kazandırılmasını bekliyoruz.

20- Akçakale ve Kırklar Mağaralarımızın da turizme kazandırılmasını bekliyoruz.

21- Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerimizde çiftçimizin severek ve bilerek yaptığı pancar ekimi fiyat düşüklüğünden dolayı artık yapılmıyor. Yeni yapılan baraj ve göletlerle sulanacak araziler büyük oranda artacağından, oluşacak yeni ekim sahaları ile bu bölge arazileri boş kalacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca alternatif ürünlerle bu alanların ekilmesi sağlanmalıdır.

22- Büyüyen Pestil – Köme sektörümüze yeni pazarlar arayan proje çalışmalarımız devam ediyor.

23- Gümüşhane Sosyal Bilimler Lisemizde açılmalıdır. Yeni eğitim anlayışının modeli olan bu liseye ihtiyacımız vardır.

24- Gümüşhane ilimizin genel bir tarihi yazılmalıdır.

25- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı işverene büyük maliyetler, önemli sorunlar getirecektir. Ülkemizin 1980 öncesi iş dünyasının kaos ortamına dönmesinden endişe ediyoruz. İstihdama, üretmeye ve büyümeye devam edebilmemiz için bu kanun taslağının revize edilmesini bekliyoruz.

26- Kelkit İlçemizde, yasalara uygun, Doğu Anadolu’ya hitabeden modern bir hayvan pazarı kurulmalı. Bunun için Kelkit’te potansiyelde vardır.

27- Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız asli görevlerine öncelik ve ağırlık verirken, Esnaf ve Tüccarımızla haksız rekabet yaratacak her türlü faaliyetten uzak durmalıdır.
Kamu Kurumlarının, sosyal tesislerini kendi personelleri için kullanmalarını yerinde buluyoruz. Ama, Devlet destekli bu sosyal tesisler özel sektörle rekabet ederse, bu haksız rekabet olur. Bunu da doğru bulmuyoruz.

28- Ticaret ve Sanayi Odası olarak Torul-Gümüşhane arasında İpekyolu Turizm-Ticaret Merkezi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Ağırlıklı olarak komşu İllere ve transit geçenlere hitap edecek bir ticaret merkezi ile yeni işyerleri ve yeni istihdamlar sağlarken İlimize de dış kaynak getirmeyi hedefliyoruz.

29- Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ nın yürütme organı olduğu BROP (Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı) kapsamında DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı)’nın teklif ettiği Gümüşhane İş Geliştirme Merkezi Projemiz kabul edilmiştir.

Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile beraber bu projeyi de başlatıyoruz.

9,5 milyon Euro’ luk bu proje, Gümüşhane ekonomisine yeni girişimciler ve yeni işadamları kazandıracaktır.

30- Zaman zaman Kamu çalışanlarının, özel sektörü haksız yere eleştirdiğini görüyoruz. Bunu yapan Kamu çalışanları önce kendinin bu millete maliyeti karşılığında, bu millete ne verdiğinin muhasebesini yapmalı. Günde ortalama 3 tane evrak okumayan, düzenlemeyen ya da cevaplamayan veya bu mukabil iş yapmayan Kamu çalışanına ihtiyaç yoktur.

31- Gümüşhane İlimizin pahalı bir İl olduğu söyleniyor. Bunu çok duyuyoruz. Bu söz doğru bir söz değil. Gümüşhane’deki fiyatlar Türkiye ortalamasındadır. Gümüşhane İlimizde rekabetçi fiyatlar oluşmuştur.

Ayrıca artık küçülen dünyada alış veriş için imkân da, alternatif te çoktur. Dolayısıyla böyle gereksiz sözler yerine, eğitici ve yardımcı olacak sözler daha yakışık alır.

Gümüşhane’nin abartıyla söylenen pahalı bir il sözünün doğru olmadığını birçok örnekten bir tanesi ile ifade etmek istiyorum. Örneğin en temel gıda olan ekmeğin fiyatına bakalım:1 kg ekmek, Erzincan’da 3,00, Bayburt’ta 2,25, Trabzon’ da 2,86, Giresun’da 2,50, Gümüşhane’ de 2,22 lira’dır."
Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2012, 22:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER