GÜ ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Gümüşhane Üniversitesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi arasında eğitim, araştırma, proje ve diğer alanlarda karşılıklı destek yoluyla işbirliği ilişkileri kurmak ve geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

GÜ ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Bir dizi görüşmelerde bulunmak ve ‘6. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne katılmak üzere Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım bir araya geldi. 

Rektörlük makamında gerçekleşen ziyaret kapsamında imzalanan protokolde aşağıda maddelenen konuları içeren bir protokol imzalandı: 
“• Ortak eğitim, kültür araştırma etkinlikleri,
• Araştırma, eğitim ve müzakereler için öğretim elemanı değişimi,
• Ortak veya bağımsız araştırma için ileri düzeyde mezun ya da profesyonel öğrenci değişimi,
• Akademik materyal, yayın ve diğer bilgilerin değişimi,
• Özel kısa dönem akademik programlar,
• Akademik kredi ve yararlı transkript sunan ve derece arayışında olan öğrencilere yönelik dönemlik ve yıllık yurt dışı akademik programlar ve bu programlar katılımcı kurumların her birinin akademik gerekliliklerini karşılayacak bir şekilde tasarlanması konularında iş birliğine varıldı.”

Gümüşhane Üniversitesi ile imzaladıkları protokolün her iki üniversitenin gelişimine katkı sunacağına inandıklarını dile getiren Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, protokolün her iki taraf için de hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Gerçekleştirilen protokol hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de imzalanan protokol hakkında şunları söyledi: “Öğrencilerimizin farklı kültürlerle tanışması, uluslararası düzeyde bir perspektif kazanması, onları geleceğe daha donanımlı şekilde hazırlayacak. Bu protokol, uluslararası iş birliğimizi güçlendirmek ve öğrencilerimize daha geniş fırsatlar sunmak adına önemli bir adımdır. Eğitim alanında karşılıklı destekler, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gibi fırsatlar sayesinde her iki üniversitenin de akademik potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca ortak araştırma projeleri ve kültürel etkinliklerle, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik ederek, uluslararası akademik camiada daha etkin bir rol oynamak istiyoruz. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile atılan bu adım, uzun vadeli bir iş birliğinin başlangıcıdır. Bu vesileyle de protokolün her iki üniversite için hayırlı olmasını diler, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım hocamıza da katkı ve emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım.”

Rektör Zeybek'ten Büyükelçi Girgin’e ziyaret

Gümüşhane Üniversitesi paydaşlığıyla düzenlenen ‘6. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne katılmak üzere Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’ya giden Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, kongre öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ile bir araya geldi.

Ziyaret sırasında Türkiye-Bosna-Hersek ilişkileri ve Gümüşhane Üniversitesi’nin gelişimi ve gerçekleştirmeyi planladığı iş birlikleri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Türkiye’nin 6 Şubat 1992 tarihinde Bosna Hersek’i ilk tanıyan ve ilk Büyükelçilik açan ülkelerden birisi olduğunu dile getiren Büyükelçi Sadık Babür Girgin, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman mükemmel olarak tanımlanacak düzeyde seyrettiğini söyledi. Büyükelçi Girgin, yükseköğretim ve eğitim konusunda Türkiye’deki üniversitelerin Bosna-Hersek’te bulunan üniversitelerle ikili ilişkilerde bulunmasının önemine değindi. 

İki ülkenin tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise ziyaret hakkında şunları söyledi: “Ziyaretimiz, iki ülke arasındaki akademik ve kültürel bağları güçlendirmek için büyük bir fırsat sunmakta. Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin derin kökleri bulunuyor ve bu ilişkileri daha da ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Söz konusu etkileşimler, uluslararası düzeyde fikir alışverişi yapma ve yeni projeler geliştirme açısından oldukça önemlidir. İki ülkenin köklü geçmişi ve zengin kültürel çeşitliliği, iş birliğimizin temel taşlarını oluşturuyor. Bu sayede uluslararası alanda daha güçlü bir birliktelik sağlamak için çalışacağımıza inanıyoruz. Bu vesileyle de Sayın Büyükelçimiz Sadık Babür Girgin’e misafirperverliklerinden ve ev sahipliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER