Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümü dolayısıyla Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından "Çanakkale Geçilmez" adlı bir program düzenlendi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz konuşmacı olarak katıldığı ve Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, Dekan yardımcısı Doç. Dr. Bayram Nazır, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Erginli ile Gümüşhane Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri katıldı.
Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale ile ilgili şiir ve Türkülerin okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, Çanakkale Zaferinin yeryüzü ve tarih sayfalarının gördüğü en önemli olaylarından biri olduğunu belirterek yarınlara daha umutla bakmak için bu olaylardan ders çıkarılması gerektiğini söyledi. Bayram, “Tarihin bazı sayfaları uzmanlık alanı gözetmeden herkesi derinden etkileyen ve bir kaç şey söylemeye mecbur kılan önemli olaylardan biridir Çanakkale, stratejik önemi teknik ve taktik kıymeti tarihin seyrine yön vermesi şüphesiz özellikle tarihçilerin dikkat çekmesi gereken hususlardır. Yüzümüze gülen riyakar tehditler 15 Temmuzda olduğu gibi içimize türeyen satılmışlar da idrak etmeli ki biz Çanakkaleleri bir gecede yeniden icra edecek ruh ve kabiliyetteyiz” dedi.
Programa konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz ise Çanakkale Zaferi ve o günlere kadar yaşanan olayları anlatan bir sunum yaptı. Öksüz, bundan bir asır önce gerçekleşen bu zaferinin, Türk milletinin vatanseverliğinin ve kahramanlığının en abidevi olayı olduğunu belirterek, "Çanakkale zaferi bizi millet yapan ve bugün gururla Ne Mutlu Türküm Diyene diyebildiğimiz, bizi biz yapan en temel etmendir” dedi.
Prof. Dr. Öksüz konuşmasında şunlara değindi. "Gururla ifade ettiğimiz ve atmosferini yaşadığımız yerdir Çanakkale. 1912'ye gelindiğinde tarihimizin en ağır felaketlerinden bozgunlarından biri olan Balkan felaketi yaşandı. O coğrafyada 5 buçuk asır kalındı ve üzerinde bir büyük medeniyet inşa edildi. Bu gün hala o medeniyetin maddi unsurları Balkan coğrafyasında ayaktadır. Çanakkale muharebeleri arasında yaşanmış olan bir Balkan hezimeti var, üniformalı politikacılık bir hastalık halinde Osmanlı Devleti'ni kemiriyordu ve bunun ağır faturasını vatan kaybederek ödedik. Çanakkale'de söz konusu olan vatandı, orayı savunmak demek Trabzon'daki, Gümüşhane'deki namusunu korumak demekti. Bunun için o büyük mücadele verildi. Biz Çanakkale'deki mücadeleyi sadece Anadolu'daki Türk milletinin mücadelesi değil, Emperyalizme karşı Doğu dünyasının mazlum insanlarının bir özgürlük mücadelesi olarak da terakki etmeliyiz."
Program sonunda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz'e katılımlarından dolayı Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bayram Nazır tarafından plaket ve hediye takdim edildi.