Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında “Kadına El Kal-Ka-Maz” sloganıyla yıl sonuna kadar ülke genelinde en az 5 milyon erkeğe bilgilendirme ve farkındalık eğitimlerinin verilmesinin planlandığı program Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler (ASH) İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Birim Sorumlusu koordinasyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) ve Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Tuğba Türkkan iş birliğinde gerçekleştirilen programda erkek öğrencilere “Kadına El Kalkamaz” sloganıyla kadına yönelik şiddetle mücadele ve farkındalık eğitimi verildi.
Seminerde Aile ve Sosyal Hizmetler (ASH) İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Birimi Sorumlusu Sosyolog Ferdiye Demir, erkek katılımcılara kadına yönelik şiddet türlerini, şiddetin etkilerinin sadece şiddet görenle sınırlı kalmadığını ve şiddeti görenlerde utanma, yetersizlik hissi gibi davranış sorunları ortaya çıktığını anlattı. Şiddetin çocuklar üzerindeki etkisine de değinen Demir, çocuklarda aşırı pasiflik ya da hiperaktivite ya da iletişim sorunları gibi davranış bozuklukları görüldüğü, şiddetin anne ile çocuk ilişkisinde ise şiddet gören annenin çocuklarına gördüğü şiddeti yansıtabileceği ve şiddet uygulayan babayı gören çocuklarda babaya karşı güvenin yitirildiğini, şiddete tanık olan çocukların sorunlar karşısında şiddeti yöntem olarak kullanabileceklerini söyledi. Demir, 6284 sayılı kanunun amacından bahsederek bu kapsamda koruyucu ve önleyici tedbir kararların olduğu ve kadına yönelik şiddetle mücadele çerçevesinde ulusal eylem planlarının yanı sıra 81 ilde yerelin ihtiyaçlarına göre il eylem planları hazırlandığı, kadın, erkek ve çocuk fark etmeksizin herkesin insan onuruna yaraşır bir hayat hakkına sahip olduğu, güçlü ailelerin güçlü toplumları inşa ettiğini vurguladı.
Sadece erkek katılımcılara özel olan seminer, Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgisi ile devam etti.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Sinan Karakuş ise kadına yönelik şiddetin milli değerlere saygısızlık olduğunu, tarihimizde kadınların erkekler ile aynı cephede beraber savaştıklarını, saygı görmenin temel insan hakkı olduğunu ve şiddete başvurulmaması gerektiğini aktardı. Kadına yönelik şiddetin sadece erkekleri ilgilendiren bir mesele olmadığını dile getiren Karakuş, “Şiddetin kız kardeşimize, annemize, kızımıza, kız arkadaşımıza yönelik olarak da gerçekleşebileceğinin farkında olmalıyız. Bu nedenle tüm erkekleri bu konuda bilinçli ve duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere eğitici-öğretici videoların da izletildiği seminerde bilgilendirme broşürleri dağıtılarak kişilerin şiddete tanık olduklarında başvuru mercileri olan savcılık, Alo 183 hattına ve kolluk kuvvetlerine ihbar edebilecekleri bilgisi paylaşıldı.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede tüm kamu ve özel kurumların beraber hareket etmesi gerektiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de “Günümüzde kadına yönelik şiddet, maalesef hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki kadına yönelik şiddetin tüm türlerinin uygulandığı yönündeki haberleri alıyoruz. Oysa toplumumuzda kadına karşı değerin en üst düzeyde olması gerekirken uygulanan şiddetin günden güne dozunu artan bir seyir izlediğini üzülerek gözlemliyoruz. Söz konusu şiddet olaylarıyla mücadele için tüm kamu ve özel kurumlarımızla birlikte hareket etmek gerekiyor. Bu amaçla da Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim seminerinde erkek öğrencilerimize ve akabinde de tüm çalışanlarımıza böylesi eğitimlerin verilmesini önemsiyoruz. Eğitimlerin verilmesi noktasında emeği geçen kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve temsilcilerine teşekkür ediyor, kadına şiddetin olmadığı, özgür ve mutlu günlerin artması temennisinde bulunuyorum” diye konuştu.