Gümüşhane Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak yazar Hasan Öztürk katıldı.
Sanat ve sanatın gençler üzerindeki etkileri üzerine konuşan Öztürk, sanatın güzelliği hedef alan bir eylem olduğunu söyledi.
Öztürk, sanatın, insanoğlunun içindeki duyguları maddi bir malzemeyle dışa vurumu olduğunu belirterek, “İnsanları öldükten sonrada yaşatan, bu dünyada bıraktıkları sanat eserleridir” dedi.
İnsan hayatında hiçbir şeyin sanatın sınırları dışında kalamayacağını ifade den Öztürk, “İnsan olmak bile başlı başına bir sanattır. Heyecan ve ihtirasları yaşamak olan sanatın başladığı yerde başka her şey susar. Türk toplumunda genellikle sanat ve zanaat birbirine karıştırılır. Zanaat, biraz daha çıkar amaçlı ve öğrenilebilir bir iştir. Sanat ise, karşılığında maddi bir çıkar beklemeden yapılır” diye konuştu.
Öztürk, sanatla iç içe olmanın kişinin dünyasını zenginleştireceğinin altını çizdiği konuşmasında, şunları söyledi: “Sanatçı hayatla hiçbir alakası olmayan insanlar değildir. Sanatçı yaşadığı toplumdan etkilenen ve ürettiği sanat eserleriyle toplumları etkileyen kişidir. Sanatla iç içe olmak kişinin dünyasının zenginleştirir. Sanat bireyleri ve doğal olarak toplumları birbirine yaklaştırır. Sanatçı öncelikle kendisinde var olan güzellikleri keşfederek bunları paylaşmalı.”
Sanat gençler için çok uygun bir uğraş
Hasan Öztürk, sanatın gençler için çok uygun bir uğraş olduğunu vurgulayarak, gençlerin gerçek anlamda var olmasının kendilerini kanıtlayacakları sanat alanını bulup o alanda bir şeyler üretmesiyle mümkün olacağını söyledi.
Gençleri yaşları ve heyecanları itibariyle kendilerini gösterme ihtiyacı hissettiklerini belirten Öztürk, “Yalnız sanat uzun uğraşlar ve sabır gerektiren bir iştir. Sanatta emeğin ne zaman sonuçlanacağı hiç belli olmaz. Bazen çok uzun bir vade gerekebilir. Gençler çoğu kez aceleci davranarak karizma kazanmak için daha basit ve pratik yollara başvuruyorlar. Günümüz dünyasının mevcut düzensizliğinden payına düşeni ziyadesiyle alan sanat alanında tüketim esaslı bir yöne doğru kayma söz konusu. Günümüz teknolojisinin büyüsü sanatın büyüsünün önüne geçerek gençleri alıp götürmüş. Gençlerimizin bu büyüden arınarak mutlaka kendilerini vara edecek sanatsal etkinliklerle buluşması gerekiyor. Bu aşamada eğitimcilerin ve büyüklerin destek ve yönlendirmeleri de çok önemli” şeklinde konuştu.
Mühendislik Fakültesi çok amaçlı salonda gerçekleştirilen konferansa, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr, Muhsin Kalkışım, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özgün Kalkışım, akademik personel ve çok sayıda öğrencileri katıldı.
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2012, 11:11