Gümüş Şehrin Tezeneleri

Gümüşhane Dumlupınar Orta Okulu kurduğu orkestra ile Türk Halk Müziğine yeni sevdalılar yetiştiriyor.

Gümüş Şehrin Tezeneleri

Gümüşhane Dumlupınar Orta Okulu kurduğu orkestra ile Türk Halk Müziğine yeni sevdalılar yetiştiriyor.

Müzik öğretmeni Oğuzhan Çakır tarafından oluşturulan orkestra ve koro, hem çalıp hem de söylemekle yetinmeyip aynı zamanda Türkülerin hikâyelerini tiyatral hale getirerek sahneliyor. Toplam 78 öğrenci Gümüş Şehrin Tezeneleri olarak Türk kültürünün geleceğe aktarılması için gayret gösteriyor.

Çalışmaları ile ilgili olarak Gümüşkoza’ya bilgiler veren Müzik Öğretmeni Oğuzhan Çakır, gençler arasında Türk Halk Müziğine karşı ilginin azaldığını görmekten üzüntü duyduğunu ifade ederek engin zenginliklere sahip türküleri bir nebze olsun öğrencilerine sevdirmeyi ve bu şekilde geleceğe aktarmayı hedeflediklerini söyledi.

“Hem Çalıp Hem Söylüyor, Hem de Oynuyoruz”

Kendisinin de bir halk müziği sevdalısı olduğunu kaydeden Çakır, “Bu amaçla okulumuzda bir koro ve orkestra oluşturmayı düşündük. Orkestramız dönem başında kuruldu. İlk amaç olarak okulumuzun bir orkestrası olsun ve bu orkestra ile kendi şarkılarımızı kendimizin çalıp söylemesi idi. Bu hedeften yola çıkarak çocuklarımıza bağlama ve gitar öğretmekte karar kıldık. Çocuklarımızın talepleri yönünde bir bağlama ve ayrıca gitar orkestrası kurduk. Öğrencilerimizin arasında 35 tane bağlama çalabilen ve 20 tanede gitar çalabilen öğrencimiz var. Öğrencilerimiz bir enstrüman çalmakla birlikte aynı zamanda da söylüyor ve de o türkülerimizin hikayelerini canlandırıyor” dedi.

“Bir Yıldır Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz”

Çalışmalarının haftada 4 saat olmak üzere 1yıldır devam ettiğini dile getiren Çakır, “İlk başlarda çok zorlandık. Çünkü enstrüman temininde sıkıntılar yaşadık. Öğrencilerimizin bağlaması yoktu. Öncelikle, çalgı aletlerimizin teminini sağladık önce. Ardından teorik olarak nota eğitimi ve pratik olarak bağlama üzerinde perde eğitimi yaptık. Belirli bir noktaya gelince de ezgileri oturtmaya başladık. Bağlama çalmaya başlamaları ile birlikte söyletmeye başladık. Hem çalıp hem de söylemeleri üzerine eğitimimizi sürdürdük” diye konuştu.

“En Azından Bir Türkü Çalıp Söylesinler İstedik”

Hedeflerinin Türk Halk Müziğini ve Türküleri sevdirmek olduğunu belirten Çakır, “Onların genç beyinlerinde kendi müziğimizi yaşatmak istedik. Gençlerimiz arasında her geçen gün Türk Halk Müziğine karşı ilgi azalıyor. Bu işin içerisinde olan insanlar olarak en azından çocuklarımız bir türkü çalıp söylesinler istedik” ifadelerini kullandı.

“Türküler Hikayeleri İle Yaşıyor”

Sadece Çalıp söyletmekle yetinmediklerinin, Türkülerin hikayelerini de öğrencilerine öğrettiklerinin altını çizen Çakır, “Bir türkü bilsin ve aynı zamanda da hikayelerini, kaynağını öğrensin. Hikayesini bildiğinde daha iyi söyleyebiliyor. Türküyü hissettiği için de aklında daha kolay kalıyor. Çünkü türküler hikayeleri ile yaşıyor. Bu anlamda çocuklarımız ile birlikte bir gösteri de düzenledik. Türkülerimizin hikayelerini tiyatro şeklinde canlandırdık. Daha sonra da koromuzla birlikte bu türküleri hem çalıp hem söylediler” şeklinde konuştu.

Toplam 78 Gümüş Tezene Yetişiyor

Dumlupınar Ortaokulunda toplam 35 bağlama, 20 tane de gitar çalabilen öğrenci olduğuna dikkat çeken Çakır, “Bu öğrencilerimiz aynı zamanda koromuzda görev alıyor. Ayrıca, sadece koro için gelen 23 öğrencimiz daha var. Çalışmalarımızda Gümüşhane yöremize ait olan,”Gümüşhane güzelleri” ve “Elmalar allanıyor” gibi türkülerimizin yanında herkes tarafından bilinen “Bilmem şu feleğin bende nesi var” “Süt içtim”, “Muallim”, “Al Fadimem”, “Çiğdem der ki ben alayım”, “Telli turnam”, “Mihriban” gibi türkülerimizi çalıp söylüyoruz” diye konuştu.

“Aşık Veysel’i Örnek Alıyorum”

Bağlama dersi almaya 5 sınıf itibari ile başladığını belirten kurs öğrencilerinden Sehernaz Hapencioğlu Türküleri Aşık Veysel ile sevdiğini dile getirerek, “Aşık Veysel benim örnek aldığım ozanımız. Onun türkülerini dinleyerek ve ozanlarımız gibi olmak amacıyla saz çalmaya başladım. Ayrıca öğretmenimiz Oğuzhan Çakır’da müzik çalışmaları ile Gümüşhane’de çok sevilen bir isim. Onun sayesinde de bu işi daha da ilerletip çok daha iyi yerlere geleceğimi umuyorum” dedi.

Türküler Hikayeleri İle Güzel

Görkem Efe Alkaç ise hikâyeleri ile birlikte türküleri çalıp söylemekten büyük bir keyif aldıklarını dile getirerek, “İlk başlarda biraz zorlandık ancak hikayeleri ile birlikte öğrendiğinizde çok daha hızlı bir ilerleme gösteriyorsunuz. Çalışmayı sürdürdüğümüz takdirde çok daha ileriye gideceğiz. Başta öğretmenimiz olmak üzere desteklerinden dolayı okul idaremize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER