Valilik Toplantı Salonunda kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Gümüşhane’de kadına yönelik şiddet vakaları ve bu çerçevede yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşıldı.
Toplantıda konuşan Vali Taşbilek, yapılan çalışmalar kapsamında Gümüşhane’de 2 bin 750 kadının cep telefonuna Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) yüklendiğini, kadına yönelik şiddeti önleme noktasında 20 bin 973 erkeğe eğitim verildiğini ve elektronik kelepçe uygulamasını gerektirecek hiçbir vakanın gerçekleşmediğinin altını çizdi.
“Gümüşhane kadınlara en büyük saygıyı gösteren vilayetlerden”
Gümüşhane’nin kadına en büyük saygıyı gösteren vilayetlerden biri olduğunu ifade eden Vali Taşbilek, “2022 Yılı Kadına Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın birlikte çalışmaları sonucunda 103 faaliyetten oluşan bir faaliyet planı hazırlanmıştı. 23 Mart 2022 yılında sayın bakanlarımız ve Diyanet İşleri Başkanımızın imzaladığı protokolle bütün kamuoyuna duyuruldu ve ciddi bir seferberlik başlatılmıştı. Bu kapsamda plan içerisinde yer alan faaliyetlerden Kadın Acil Destek Uygulamasının (KADES) tanıtımına yönelik etkin kampanya düzenlenmesi bu faaliyetler içerisinde bir bölümdü. İlimizde toplam 6 bin 952 kadına broşür dağıtarak bilgilendirme yapıldı. Birebir emniyet ve jandarmamızın desteğiyle yapılan destek ve yönlendirmesiyle, adliyeye intikal eden konularda da adli birimlerin yönlendirmeleriyle 2 bin 750 hanımefendinin telefonuna KADES uygulaması indirildi. Sosyal medya platformlarından 15 bin 576 KADES uygulaması tanıtımı yapıldı” dedi.
“Elektronik kelepçe uygulamasını gerektiren durum olmadı”
Elektronik kelepçe uygulamasının da bu faaliyetler içerisinde olduğunu fakat Gümüşhane’de bu uygulamayı gerektiren bir durum yaşanmadığını belirten Vali Taşbilek, “Bu noktada bir şiddet durumu söz konusu olmadığından ilimizde elektronik kelepçe kararı verilen herhangi bir dosya yok. İçişleri Bakanlığımızın takip ettiği Kadına El Kalkamaz kampanyasında bize verilen bazı hedefler vardı, burada eğitim verilen erkek vatandaşlarımız ile ilgili hedef 10 bin kişiydi, ilimizde 20 bin 973 erkek vatandaşımıza kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi noktasında eğitim verildi. Bu bağlamda 20 pankart asılması hedeflenmişti ilimizde 115 tane pankart asıldı. Broşür hedefimiz 20 bin iken 40 bin 738 olarak gerçekleştirmiştik. Kadına şiddet uygulayan erkekler psikolojik yönden bir rehberliğe tabi tutulması yönünde kararlarımız vardı, bu kararlar çerçevesinde 19 şiddet uygulayan erkeğe psikolojik rehberlik yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza bağlı Kadın Konuk Evlerimizde bu yıl hizmet alan 46 kadın ve 49 çocuğumuz var burada hala 5 kadın ve 6 çocuğumuz misafir edilmekte. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri biriminin tanıtımının yapılması ve farkındalık artırılması planlanmıştı bu kapsamda da adliyemizin de yoğun çalışmalarıyla 150 kişiye bilgilendirme yapılmış, 600 adet broşür dağıtılmış ve belediye billboardlarında bu konuyla ilgili tanıtım görselleri yayınlanmaktadır. Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları, Kadın İrtibat noktaları bütün birimlerimizce oluşturuldu. Emniyet ve Jandarma Genel Komutanlığının kadına şiddetle mücadele birimlerinin kapasitesi artırıldı. Aile içi kadına şiddetle mücadele çalışmalarında yürütülen kampanya ve içeriklerin yaygınlaşması planı dahilinde de bu yıl içerisinde 49 bin 548 kişiye aile içi sağlıklı iletişim, erken yaşta evlilik ve mücadele, kadına yönelik şiddetle mücadele, şiddet ve öfke kontrolü, erkeklere yönelik temel bilgilendirme ve farkındalık eğitimi ve kadınlara yönelik KADES eğitimleri verilmiştir. Bu noktada bütün kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Gümüşhane geçmişinden gelen irfanıyla kadına en büyük saygıyı gösteren vilayetlerden birisi”
Gümüşhane’de kadına yönelik şiddete dair esası etkileyen bir problem ve can kaybı olmadığını ve bununla birlikte istek ve dileklerinin Gümüşhane’ye yakışır, Gümüşhane’nin medeni vizyonuna yakışanın kadının baş üstünde tutulduğu, asla ve asla böyle bir şeyin bu ilde konuşulmadığı, kadınların, annelerin, eşlerin, kızların toplumda erkeklerden bir adım önde olmalarını sağlayacak ortamın oluşturulması olduğunu ifade eden Vali Taşbilek, “Gümüşhane bu bağlamda geçmişinden gelen irfanıyla, kadınlara toplumda bizim için her şey olan kadına en büyük saygıyı gösteren vilayetlerden birisi. Umarız kadınlara küçücük bir ‘öf’ bile denmesinin bile ilimizde olmaması” dedi.