Ünlü tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, Gümüşhane tarihinde ilk kez yapılan kitap fuarına konuk oldu. Gençlerle söyleşi yapan Bahadıroğlu daha sonra kitaplarını imzaladı.
Gümüşhane’de Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Rehber Kitap Kırtasiyenin ortaklığında 'GümüşHANEler okuyor' projesi kapsamında düzenlenen Gümüşhane 1.Kitap Fuarı yazarları konuk etmeye devam ediyor.
24 Nisan tarihinde açılan ve o günden beri hergün bir yazarın konuk olduğu fuarın son misafiri ise ünlü tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu oldu. Gümüşhane Gençlik Merkezi Has Odasında gençlerle buluşup söyleşi yapan Bahadıoroğlu daha sonra aynı binadaki spor salonunda açılan fuarda kitap imzaladı. Uzun kuyrukların saatler boyunca devam ettiği etkinlikte Bahadıroğlu hayranlarının kitaplarını imzaladı.
Söyleşi programında Gümüşhane’nin nesi ünlü sorusunu soran ve aldığı cevaplardan hoşnut olmayan Bahadıroğlu, şehirlerin kendini tanıtırken yiyecek ve içecekle değil de yetiştirdiği doğru insanlarla tanıtılması gerektiğine vurgu yaparak, “Yetiştirdiğiniz doğru insan sizin en büyük servetinizdir. Türkiye’nin en zengin kaynağı madenleri değil insanları, gençleridir” dedi.
Bahadıroğlu, “Haftada bir gün telefondan ayrılıp kendiniz olun, ailenizle zaman geçirin. O telefonlar zaman katili olmaya başladı. Zaman içinde öleceğiz. O zaman zaman öldürmeye çalışmamamız lazım. Zamanı öldürdüğümüzü zannederken zaman aslında bizi öldürüyor. Bunu değerlendirmek lazım” dedi.
Tarihten bahsederken sadece “dedelerimiz” denilmediğini “Ninelerimiz ve dedelerimiz” denilmesi gerektiğini vurgulayan Bahadıroğlu, “Anadolu’yu Müslümanlaştıran, Türkleştiren grubun içerisinde ‘Bacıyan-ı Rum’um çok önemi vardır. Yani kadınlarımız. Mesela Hayme Ana devleti yüreğinde gezdiren kadındır” diye konuştu.
Konuşmasında Edison ve Nasrettin Hoca’yı örnekleyerek “Hayallerimiz Nasreddin Hoca’nın hayallerini geçmeli” tespitinde bulunan Bahadıroğlu, “Siz düşünün, hayal kurun, korkmayın. Hayallerinizin birisi tutmazsa diğeri tutar. Örneğin Edison’un ki tuttu. İnanacaksınız ve yürüyeceksiniz. Yürüyeceğiniz yeri de önceden belirleyeceksiniz. Yapacağızı unuttuk, yapamayızı koyduk yerine. Bunu bize Avrupa ve omuzlarının üzerinde Avrupalı kafası taşıyan, bizden ama bize yabancı insanlar bunları bize ezberletti. İHA yaptık SİHA yaptık, daha birçok şeyi yapacağız. Dünyanın en büyük havaalanını yaptık. 12 yaşında 6 dil biliyordu Fatih Sultan Mehmet. O modeli bugüne taşıyacaksınız, öyle insanlar yetiştireceksiniz” şeklinde konuştu.
Türk tarihinden örnekler aktararak konuşmasını gerçekleştiren ve sık sık gençlere öğütler veren Bahadıroğlu, “Geriye dönenlerden hiç kimse bahsetmez. Hiç kimse pes eden, vaz geçen insanı hatırlamaz. Adı dillerde dolaşmaz. Düşe kakla hedefine yürüyen, pes etmeyen, vazgeçmeyen insanlardan söz ederler, tarih onları yazar. Risk almadan başarı olmaz. Duran düşer, durursanız düşersiniz. Sürekli hareket halindeyseniz, sürekli birşeyler üretirseniz yorulmazsınız” ifadelerini kullandı.
İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğunda uçan gemiler çizdiğini hatırlatan Bahadıroğlu, “Günümüz çocuklarının hayal gücünün en büyük düşmanı televizyon ve telefonlardır. O çerçeveyi kırmamız, onun dışında da bir hayat olduğunu bilmemiz lazım. Amacımız ve hedefimiz olmalı” dedi.
Bahadıroğlu daha sonra spor salonundaki stantlarda kitaplarını imzaladı.
Etkinlikte konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan da Türkiye’de bir neslin yetişmesinde ciddi katkıları olan Bahadıroğlu’nun Gümüşhane’ye gelmesinden dolayı ve çocuklarla buluşturmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2019, 19:15