Gümüşhane'nin keskin kalemi Orhan Sahir Eskicioğlu'nun hayatı kitaplaştırıldı

Gümüşhane'nin unutulmaz ve yaşadığı dönemdeki en keskin kalemlerinden birisi olan merhum Orhan Sahir Eskicioğlu'nun hayatını ve makalelerini içeren "Kılçık" kitabı Bediz Yayınlarından çıktı.

Gümüşhane'nin keskin kalemi Orhan Sahir Eskicioğlu'nun hayatı kitaplaştırıldı

Gümüşhaneli Tarihçi-Yazar Serhat Doğan'ın hazırladığı ve önsözünü oğlu diş doktoru Arif Hikmet Eskicioğlu'nun kaleme aldığı kitap 3 bölümden oluştu.

İlk bölümde Eskicioğlu'nun hayatı anlatılırken, ikinci bölümde 1976-2021 yılları arasında ağırlıklı olarak şehrin en eski gazetesi olan Demokrat Gümüşhane Gazetesinde yayımlanan 139 makalesine, üçüncü bölümde ise Eskicioğlu'nun fotoğraflarına yer verildi.

Toplam 296 sayfadan oluşan kitabın ilk bölümünde yazar Doğan, kentin köklü ailelerinden birisine mensup olan Eskicioğlu’nun aile geçmişi, hayatı ve yazarlığı konusunu derinlemesine ele alırken onu “Hayal kurma lüksü olmayan bir neslin Gümüşhane’deki son temsilcisi” olarak nitelendirdi.

1965 yılında başladığı öğretmenlik hayatını 28 yıl boyunca sürdüren ve etrafında Erdinç Hoca olarak da bilinen Eskicioğlu, gazetelerde Kılçık ve Fiske adında iki ayrı köşe oluşturarak kendine has üslubuyla hemen her konuda şehrin meselelerine dair yorumlarını yapmıştı.

Yaşadığı dönem itibariyle Gümüşhane’de önemli bir yer edinen ve kalemini en iyi kullanan isimlerden birisi olan Eskicioğlu, kelimeleri ustaca seçebilmesi, keskin kalemi ve kelime köklerine inerek bunlardan kurduğu ustaca cümlelerle farkı anlamlar çıkarmasıyla biliniyordu.

Tarih dalında 2024 yılının en iyi yazarı seçilerek Altın Kalem ödülünün sahibi olan yazar Doğan, 8 Mart 2021 tarihinde hayatını kaybeden Eskicioğlu için kitabın son bölümünde, “Namazdaki secde dışında başını yere eğmemiş, inandığı değerler dünyasını düşman saldırısından kalesini koruyan bir kumandan edasıyla muhafaza etmiş bir şahsiyetti” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane tarihine iz bırakan bu önemli şahsiyetin hayatı ve yazılarının yer aldığı, yalnızca bir biyografi değil aynı zamanda Gümüşhane’nin sosyal ve kültürel hafızasını da canlandıran bir eser olarak dikkat çeken kitaba kitapçılardan, Gümüşhane'de de Sote Kitap Kırtasiye ve Gümüşhane Kültür Sanat Derneğinden ulaşılabiliyor.
 

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2024, 22:19
YORUM EKLE
YORUMLAR
İSMAİL HAYAL
İSMAİL HAYAL - 3 gün Önce

Gümüşhane'nin haykıran sesleri vardı. Bunların en başında üç isim var ki Gümüşhane tarihine imza attılar. İlki Orhan Sahir Eskicioğlu (Kılçık), Sinan Akıncı (Mızrak) ve Erdemir AKAGÜN. Üçüne de rahmet diliyorum. Orhan Hocamızın vefalı evladı Arif Beyi yürekten kutluyorum. Kitaptan temin etmek isteyenler bana ulaşabilirler.

Ertuğrul sarı
Ertuğrul sarı - 3 gün Önce

Gümüşhanenin gelmiş geçmiş en değerli en kaliteli insanlarından dı Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Allah yattığı yerde utandırmasın mekanı cennet olsun inşAllah Gümüşhane bu dehanın değerini hiç bir zaman bilmedi inşAllah bundan sonrakiler değerini bilirler

Münir Tok
Münir Tok - 3 gün Önce

Orhan hocama Allah rahmet eylesin. Gıyabında çok güzel sözlere şahit oldum.

Dr. Yunus ŞAHİN
Dr. Yunus ŞAHİN - 3 gün Önce

"Nasıl yaşarsanız o şekilde ölür, diriltilir ve haşr olursunuz" ilahi buyruğuna uygun olarak Allah rızasına uygun yaşam çizgisinden ödün vermeyen, milletin hakkını her yerde savunan bir memleket sevdalısı olduğuna şahidiz.
Altın madenlerinin işletilmesi sürecindeki ÇED toplantıları başta olmak üzere bir çok mecrada; madenlerin geçici faydalarına kanmak yerine, kalıcı zararlarına dikkat çekerek, bir avuç kişi ile güce meydan okuyabilen cesur yürek bir adamdı.
Ahlakın İslamdan ayrı düşünülemeyeceğini bilakis dindarların daha ahlaklı olmaları gerektiğini savunmuştur.
Kavgaları hep memleket meseleleri üzerine olmuştur.
Bu kıymetli değerimizin genç nesillere öğretilmesi önemlidir. Serhat hocama böyle bir çalışmadaki emeğinden dolayı bir hemşerisi olarak teşekkür ederim. Orhan hocanın oğlu olma şerefine sahip şehrimizin sevilen hekimi Arif beye de baki selamlar...

SIRADAKİ HABER